Testad produkt: Oneplus Buds Z2
Pris: Cirka 777 kronor hos Amazon Sverige

Oneplus Buds Z2 liknar utseendemässigt nyligen testade JBL Tune 230NC. De är dock aningen mindre och lättare (4,5 gram mot JBL:s fem gram) och har en rundare utstickande pinne. De har också en lättare och smidigare laddosa med vikten 40 gram (48 gram för JBL Tune 230NC) och måtten 7,0 x 3,5 2,5 centimeter).

Betyg 4 av 5
 

Omdöme

Oneplus Buds Z2 håller i mångt och mycket jämna steg med nyligen testade JBL Tune 230NC, som de också utseendemässigt påminner om. De är lätta och bekväma, låter mycket bra och har effektiv brusreducering. Det som drar ned betyget är främst den funktionsfattiga appen och de begränsade touchkontrollerna.

Positivt

  • Bra ljud
  • Bra brusreducering
  • Lätta och bekväma

Negativt

  • Vissa funktioner nås bara med en Oneplus-mobil
  • Funktionsfattig app
  • Begränsade touchkontroller

Och precis som JBL Tune 230NC sitter Oneplus Buds Z2 riktigt lätt och skönt i örat utan att för den skull kännas som de ska ramla ur. Faktum är att Oneplus Buds Z2 sitter ännu något bekvämare och stadigare på plats. Synd bara att det inte heller för Oneplus Buds Z2 medföljer fler än tre par ”pluppar”.

Trots det lilla och lätta formatet har Oneplus Buds Z2 bra batteritid. Det går att få ut sju timmars lyssnande utan brusreducering (fem timmar med) och totalt 38 timmar med laddning i dosan (24 timmar med brusreducering).

Touchkontrollerna är bra och tydliga, inte minst tack vare det bekräftande ”klick” som tydligt visar om du tryckt en, två eller tre gånger på dem. Vad touchkontrollerna ska göra går, med viss begränsning, att ändra i den tillhörande appen. Det går dock inte att styra volymen via hörlurarnas touchkontroller, bara starta/stoppa uppspelningen, hoppa framåt/bakåt, växla läge för brusreduceringen eller starta röststyrning.

Oneplus Buds Z2
Oneplus Buds Z2 sitter bekvämt i öronen.

Begränsad app

Men förutom den (begränsade) programmeringen av touchkontrollerna är den tillhörande appen tyvärr väldigt funktionsfattig. Det går att växla mellan fyra olika lägen för brusreduceringen och testa hur väl hörlurarna sitter i öronen, men det är också det enda. Någon equalizer finns exempelvis inte.

Nu behöver som tur är Oneplus Buds Z2 inte finjusteras med någon equalizer för att låta bra. Det gör de ändå rätt ur förpackningen! Med tanke på prislappen får du ett par hörlurar med en (relativt) tung bas, rent och tydligt mellanregister och klar diskant.

Även brusreduceringen är riktigt bra och placerar Oneplus Buds Z2 i toppskiktet i jämförelse med hörlurar i samma prisklass. Detta gäller oavsett om du väljer ”normal” eller ”max” som inställning.

Det kan också vara värt att notera att vissa funktioner är begränsade till om du använder en Oneplus-mobil. Exempelvis går det att få ned latensen till 94 ms, få stöd för Dolby Atmos och funktionen Oneplus Fast Pair. Inga större saker, men värt att tänka på om du vill kunna utnyttja hörlurarna till max.

Med tanke på prislappen, strax under tusenlappen är Oneplus Buds Z2 ett par riktigt bra och prisvärda true wireless-hörlurar. Med en aning mer funktionsrik app hade de även fått en ”rekommenderas-logga”.

Specifikationer

Produkt: Oneplus Buds Z2
Testad: April 2022
Tillverkare/kontakt: Oneplus, oneplus.com/se
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Ja (Siri, Amazon Alexa och Google assistant)
Färger: Svart och vit
Vikt (två hörlurar): 9 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 40 gram
Storlek laddosa: 7,0 x 3,5 2,5 centimeter
Batteritid bara musik totalt: 38 timmar
Batteritid med brusreducering totalt: 32 timmar
Batteritid bara musik per laddning: 10 timmar
Batteritid med brusreducering per laddning: 8 timmar
Trådlös laddning av dosan: Nej
Pris: Cirka 777 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5