Testad produkt: Broil King Crown 310
Pris: Från 5 490 kronor hos Prisjakt

Broil King är en av de riktigt stora aktörerna på grillmarknaden. Vi har tidigare testat flera av deras modeller. Nytt för i år är den här lilla smidiga gasolgrillen med tre brännare – är detta den ultimata altangrillen under
6 000 kronor?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Broil King Crown 310 är en gedigen liten gasolgrill lämplig för mindre middagsbjudningar. När den väl kommit upp i temperatur gör den jobbet galant. Det enda tråkiga är egentligen den öppna baksidan och att den har problem med värmen i framkanten. Men överlag gillar vi den och den är väl värd pengarna.
 

Positivt

  • Smidig med bra fällbara avlastningsbord
  • Snygg och robust kontruktion
  • Väl utnyttjad grillkammare

Negativt

  • Öppen baksida är mindre snyggt
  • Termometern i locket stämmer inte

Vi får in testgrillen färdigmonterad och konstaterar att den här modellen, liksom tidigare Broil King-grillar som passerat redaktionen, håller hög kvalitet. Grillgallret är av gjutjärn, brännarna av rostfritt stål och locket är tillverkat i porslinsemaljerat stål med sidor i aluminium. Hela konstruktionen känns stadig och tät.
Test Broil King Crown 310

På varje sida finns ett avlastningsbord som du fäller ned superenkelt. Eller plockar bort. Vi klassar ändå inte den här grillen som portabel, men det är ett stort plus att den tar så liten plats i anspråk när du inte använder den.

Gasolflaskan ställer du in från baksidan, fronten på nedre delen av grillen är bara en fast plåt. Framifrån är det en snygg och stilren lösning men vi hade gärna sett en lucka på baksidan.

Test Broil King Crown 310
Reglagen är robusta och brännarna tänder direkt.

Snygg design och bra resultat

Broil King Crown 310 har endast tre brännare, men resultatet blir ändå bra. Den ena sidan av gjutjärnsgallret är spetsig, så att du kan få till de perfekta grillränderna på köttbitarna. Andra sidan är istället bredare och svagt gropad i mitten för att samla upp köttsafter för optimal smak. Här finns också ett övre galler som är väldigt användbart.

Test Broil King Crown 310
Vi har inga problem med att få fint rutmönster, men du kan även välja gallerdelen som behåller maximal köttsaft.

Brännarna startas smidigt med den elektroniska tändningen och sedan gäller det bara att ha en smula tålamod och vänta tills grillen och gallren är tillräckligt heta. Det går inte lika fort som hos en större grill, med ir-brännare som kan nyttjas under uppstart, men väl uppvärmd fungerar Crown 310 riktigt bra. Men den lilla ytan begränsar givetvis möjligheten att grilla större mängder samtidigt och det blir svårare med indirekt grillning.

Test Broil King Crown 310

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Crown 310
Testad: april 2022
Tillverkare: Broil King
Antal brännare: Tre
Max effekt: 9,3 kW
Grillgaller: Gjutjärn
Tändning: Elektronisk
Inbyggd termometer: ja
Sidobord: Två, fällbara
Mått BxHxD (med sidobord utfällda): 103 x 109 x 52 centimeter
Vikt: 20 kilo
Garantier: Grillbox och lock 10 år, brännare 5 år, övriga delar 2 år.
Pris: Från 5 490 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5