Testad produkt: Galaxy A53
Pris: Kostar 4 433 kronor hos ComputerSalg (6/128 GB)
När vi packar upp och håller Galaxy A53 i handen är det något som inte känns helt rätt. Intrycket är en mer budgetaktig mobil än vad vi förväntar oss när priset är runt 5 000 kronor. Även föregångaren Galaxy A52 tyckte vi var något plastig för att vara en bra mellanklassmobil, men den hade mer kvalitetskänsla.
Omdöme
Positivt
- Bra skärm och högtalare
- Utmärkt batteritid
- Kompetenta kameror
- Bästa uppgraderingspolicyn
Negativt
- Plastig känsla och bulkig design
- Halvdan prestanda för prisklassen
- Ingen laddare
Galaxy A53:s jämntjocka form med plant glas fram och plan matt plast på baksidan, inramad av en bred, lätt böjd blank plastram, gör den till en bastant enhet att greppa, särskilt på grund av den relativt stora skärmen på 6,5 tum, med omslutande ram som inte är direkt minimal.
A ska vara kort för Awesome, vilket vi vick veta redan förra året. Så, om vi bortser från form och greppkänsla i chassit, som vi inte riktigt kommer överens med, hur awesome är Galaxy A53? Jodå, här finns en del kvaliteter som kan tilltala.
Formgivningen har också ett par sympatiska drag. För det första är den ip67-klassad, vilket innebär att den tål ett kort dopp i vattnet, ned till en meter i upp till 30 minuter. Vi rekommenderar kanske inte att du gör det till en vana, men visst är det en extra trygghet.

Kamerahuset på baksidan har en smart avrundad upphöjning som både ser bra ut och gör att det inte finns några skarpa hörn för damm att samlas i. Vi gillar också färgalternativen. Klassiskt svart och vit med silvrig kant, pastellfärgat blå eller persikofärgad med tonad metallglans i ramen. De officiella namnen på dem är Awesome Black, Awesome White, Awesome Blue och Awesome Peach. Awesome värre.
Utmärkt för media
Bild och ljud är också i toppklass. Samsung kan sina skärmar och har länge stoppat in några av sina bästa även i sina mellanklassmobiler. Här sitter en vacker amoled med 1080p-upplösning, som har upp till 800 cd/m2 i ljusstyrka. Det är inte lika ljusstarkt flertalet flaggskeppsmobiler har nuförtiden, men gott och väl ljust nog för att inte ställa till med problem vid användning i solljus.
Du får 120 Hz bildfrekvens, och kan välja mellan 120 Hz- eller 60 Hz-läge. Vi antar att den växlar mellan 120 och 60 Hz vid behov i högre läget, då det verkar ha samma effekt på batteritiden som andra telefoner med liknande skärm som gör det. Men det framgår inte tydligt i Samsungs specifikationer om så är fallet. Däremot är det inte en ltpo-skärm, du får inte dynamisk frekvens ned till 10 Hz eller lägre, vilket kanske hade kunnat spara ytterligare batteri .
Skärmen har stort färgomfång och utmärkt färgkorrekthet, utan att vi behöver meka med den. Det finns bra möjlighet till manuell vitbalansinställning, men det är inget vi känner något behov av. Är det något den saknar är det specifikt stöd för hdr. Men det hindrar den inte från att vara en riktig höjdarskärm för att se på film med.
Särskilt tack vare utmärkta stereohögtalare med dynamiskt, rent och kraftfullt ljud. Det låter faktiskt snäppet bättre här än i Galaxy S22-serien. Det är kanske inte lika detaljrikt, men basen är mer distinkt och det är fylligare ljud med mer tryck i. Årets toppmodeller från Samsung är aningen mesiga på den punkten.

Ett par steg efter
Prestandamässigt ligger Galaxy A53 långt ifrån toppen i sin prisklass. Till exmepel Moto G100, Realme GT Neo 2 och Oneplus Nord 2 slår den med hästlängder både i processorkraft och spelgrafik, och är ofta generösare med arbetsminne. Det här är bara en marginell uppgradering i prestanda mot Galaxy A52 med Snapdragon 750G, och vi hade absolut hoppats på mer.
Den är inte diskvalificerande långsam, men i vissa situationer märks begränsningarna av. Att starta och växla mellan tunga appar ger irriterande mikropauser och vid enstaka tillfällen känns även gränssnittet orimligt släpigt. Många spel vi testar ger oss regelbundna tapp i bildfrekvens, som andra mobiler i prisklassen klarar av problemfritt. Det kan hända att modellen med åtta gigabyte ram klarar det bättre än vår mobil, vi fick in sex gigabyte-modellen till test.
En sak som däremot inte går att klaga på är batteritiden. Med ett 5 000 milliamperetimmars batteri och överlag strömsnål hårdvara räcker den i strax under ett dygn när vi strömmar film från Youtube på hög ljusstyrka. Batteritiden påverkas sedan också en del av ljudvolym, med hörlurar håller den längre än med hög volym i högtalarna. Tyvärr gör Samsung nu med A-serien som med S-serien och skippar laddare i boxen. Den stödjer snabbladdning upp till 25 Watt, men plugg får du skaffa själv.

Du får stabil 4g och 5g-anslutning med väl godkänd signalstyrka jämfört med andra mobiler på samma platser som vi testar. Telefonen stödjer inte wifi 6, men dess prestanda på wifi 5 är inte att klaga på. Wifi 6-stöd hade dock varit bra för dess längre räckvidd. Telefonen stödjer dubbla sim, om du inte vill använda ett mikro sd-minne, som tar upp en av kortplatserna.
Bekanta men bra kameror
Kamerorna är i stort sett desamma som sitter i Galaxy A52, en 64 megapixel huvudkamera, en 12 megapixels vidvinkel, 5-megapixel makro och en extra sensor för förbättrat djupseende i huvudkamerans porträttläge. Den presterar godkänt, utan större överraskningar. Foton i dagsljus har rejäl stuns i färgerna, fin dynamik med bra nyansering i såväl ljusa som mörka ytor.
Du har ingen optisk zoom, men upp till 5x digital zoom ser fortfarande bra ut, om du inte går ned på pixelnivå och granskar. Vidvinkeln tar dagsljusbilder som matchar huvudkameran i färg och (nästan) i dynamik. Den har dock problem med linskorrigering, linjer ute i hörnen av bilden får en lätt skevhet. Selfiekameran på 32-megapixel gör ett bra jobb, och ger nästan lika bra porträtteffekt som huvudkameran, trots avsaknad av extra ljussensor.
I dunklare ljusförhållanden får kameran kämpa med långsam och hoppig autofokus, men det går att få snygga och skarpa bilder i ett rum med dämpad belysning, eller utomhus med gatljus. Dock inte helt utan brus, som har en tendens att krypa fram i mörka ytor, som en natthimmel. Vi undviker att nämna makrokameran, som mest verkar vara där för att Samsun ska kunna säga ”quad camera” i specifikationerna. Den tar bleka bilder och har konstanta problem att måtta in rätt fokus.

Många uppdateringar att vänta
Galaxy A53 levereras med Android 12. Samsung har en av Android-världens bästa uppdateringspolicys: fyra Android-generationer och fem år av säkerhetsuppdateringar. Det är ett stort plus för livslängden på telefonen. Andra tillverkare har också ryckt upp sig på den punkten, men Samsung ligger fortfarande steget före de flesta.
Ovanpå allt ligger Samsungs gränssnitt One UI. Det hör till de mer smidiga, genomtänkta och funktionsrika systemen bland Android-mobiler, även om vi tycker att Samsung gott kunde skippa en del onödigheter som egen webbläsare och appbutik, plus en handfull tredjepartsappar vi lika gärna kunde ladda hem själv vid behov.
Det är ett system som gör saker på sitt eget sätt, allt från navigering till hantering av delad skärm. Det kan bli en inlärningströskel om du byter från en annan tillverkare. Det stora funktionsutbudet i systemet kan dock vara värt det. Här finns det mesta vi gillar i One UI, förutom skrivbordsgränssnittet Dex, som den inte har stöd för. Det är lika bra det, för det hade nog gått knackigt med tanke på telefonens prestanda.

Allt som allt känns telefonen oinspirerad. Det som är bra i Galaxy A53 var bra även i Galaxy A52, och det mest signifikanta lyftet är kraftfullare högtalare. Samtidigt halkar Samsung efter allt mer i prestanda mot vad konkurrenterna erbjuder i samma prisklass. Det vill till att du verkligen är fäst vid One UI som gränssnitt för att det ska vara värt att vara Samsung-lojal. Vattentåligheten och Samsungs utmärkta uppdateringsplan höjer den från att vara medelmåttig, men något toppbetyg kan det inte bli.
Specifikationer
Produktnamn: Galaxy A53 SM-A536
Testad: April 2022
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 1280
Processor: 2st Cortex-A78 2,4Ghz + 6st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Arm Mali-G68
Minne: 6/8 GB
Lagring: 128/256 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 64 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro, djupsensor med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med One UI 4.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentålig (ip67), dubbla sim
Batteri: 5 000 mAh, 22 tim 30min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 35 tim samtal
Batteriladdning: 25 W usb, laddare ingår ej
Storlek: 16 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 190 gram
Rek. pris: 4 990 kr (6/128 GB), 5 690 kr (8/256 GB)
Pris: Kostar 4 433 kronor hos ComputerSalg (6/128 GB)
Prestanda
Antutu Benchmark: 424 316 poäng
Geekbench 5: 1 890 poäng
Geekbench 5 en kärna: 742 poäng
3dmark Wild Life: 2 295 poäng
Lagring, läsning: 520 MB/s
Lagring, skrivning: 475,4 MB/s
