Uppdatering (2023-03-09):

Andra utvecklarförhandsvisningen ute nu

Google har släppt den andra förhandsversionen av Android 14 för utvecklare. De ytliga nyheterna är få, men uppdateringen har flera nyheter som kan få stor betydelse när systemet väl släpps.

Nya Android-versioner testas i tre faser: Först som förhandsversioner för utvecklare (developer preview), sedan beta (inklusive öppna betaversioner för allmänheten) och slutligen ”plattformsstabilitet”, Googles term för det andra brukar kalla release candidate. Än så länge är Android 14 alltså i den första av dessa faser, där fokus är på förändringar under huven.

Enligt Google har systemhälsa och batteritid optimerats jämfört med första förhandsversionen, och en uppdaterad minneshanterare ska se till att appar inte använder för mycket minne i bakgrunden.

Bland de nyheter som redan ingår och kan testas märks utökade integritetskontroller och ett nytt system för inloggning via olika tekniker som digitala nycklar (passkeys), single sign-on (sso) och federerade system som ”logga in med Google”.

Utvecklare som vill testa systemet och börja anpassa sina appar kan ladda ner en systembild och installera förhandsversionen på en Pixel-telefon (Pixel 4A och senare stöds). Det går också bra att enbart installera nya uppdaterade utvecklarverktyg och skapa en virtuell enhet med Android-emulatorn.


Uppdaterad (2023-02-09):

Första utveckarversionen

Det var länge sedan vi hörde något om Android 14 - Googles kommande operativsystem för mobiler och surfplattor. Nu är dock våren snart här, och i maj väntar vi oss få en första ordentlig titt på den nya Androidversionen under Google I/O.

Officiellt: Bard är Googles utmanare till Chat GPT

Nu har Google också släppt en första version av det kommande operativsystemet till utvecklare. Det är alltså en så kallad "Developer Preview" och vi vet egentligen ingenting om vad den innehåller för spännande nyheter ännu. Tidiga rykten gör gällande att det kan bli tal om väsentliga förbättringar för vikbara enheter, och vi vågar nog också sätta en minst hundring på att Android 14 blir en väldigt ai-tung uppdatering.

Mer om Android 14 kommer garanterat att utkristallisera sig under de kommande månaderna.


Tidigare (2022-04-25):

Upside Down Cake

Efter Android 10 slutade Google officiellt använda namn på sötsaker till nya versioner av mobilsystemet, men internt har utvecklarna fortfarande gett varje ny version ett sött smeknamn. Android 11 kallades Red Velvet Cake, Android 12 hette Snow Cone och Android 13 kallas Tiramisu.

Nu rapporterar Android Central att ett tidigt testbygge av nästnästa version av systemet, Android 14, har fått smeknamnet Upside Down Cake.

Uppochnerkaka, som det kallas i en del svenska recept, är ett bakverk där frukt av något slag placeras i botten av en kakform och en smet, oftast sockerkaka, hälls ovanpå. Efter att ha bakats vänds kakan uppochner och serveras med frukten överst. Namnet kommer som vanligt av att Google vill ha något som börjar med nästa bokstav i alfabetet, och efter tiramisu behövde alltså ett u-namn.