Enligt tillverkarna ska en mppt-regulator öka en mobil solpanels effektivitet med cirka 30 procent, kan det verkligen vara så bra utväxling? Vi tog in Epevers 20A mppt-konverter och testade mot två olika tillverkare av bärbara solpaneler för att se hur mycket bättre den här tekniken är jämfört med den konventionella och billigare pwm-tekniken (som de flesta medföljande regulator-enheter arbetar med).

Betyg 4 av 5

Omdöme

Epevers mppt-konverterare gör ett lysande jobb med att få ut mesta möjliga kräm ur solpanelerna, samtidigt som den är enkel att använda och helt okej prissatt. Ett bra köp helt enkelt!

Positivt

  • Prisvärd
  • Levererar enligt specifikation
  • Enkel att använda

Negativt

  • Väldigt industriell utformad

Bättre än pwm

Enkelt förklarat optimerar en mppt-regulator sambandet mellan spänning och ström från solpanelen, detta klarar inte en vanlig pwm-regulator av att göra, vilket leder till förluster i effekt. Detta gör att vi som konsumenter inte kan nyttja effekten solpanelen är specificerad för fullt ut.

Test Epever mmpt-konverterare
Vi testar Epevers konverterare med olika solpaneler och laster, och jämför med billigare alternativ.

Första intrycket av enheten från Epever är att den känns som en industriell produkt med skarpa kanter och rå finish. Vi hoppas att de har prioriterat funktionen framför yta. Då du har endast två menyknappar att arbeta med är enheten verkligen avskalad. Du har en ingång för att ansluta solpanelen och två olika utgångar. En för att ladda ett batteri och en för att driva en last, till exempel en 12-voltslampa eller liknande. Utöver detta kan vi ansluta en extern enhet för övervakning av systemet samt en temperaturgivare. Detta gör Epever Tracer 2210AN enkel att förstå och till skillnad från en del andra pwm-regulatorer vi tidigare testat blir resan från start till mål väldigt enkel.

Läs även: Egen elförsörjning med solenergi – allt du behöver veta

Test Epever mmpt-konverterare

Vi ansluter först Eco Worthys panel som redan visat sig kompetent, även med medföljande enklare konverterare. Till vår förtjusning ökar faktiskt avgiven effekt med nästan 20 procent, vilket gör att vi utan problem kan driva det mesta i vårt läger. Vi är givetvis medvetet elaka, då vi inte har ett batteri mellan våra ansluta produkter och solceller, men samtidigt är det avgiven effekt som är intressant och inte den ackumulerade effekten tillsammans med batteriets laddning.

Läs även: M3 testar inverter-elverk


Kraftigt förbättrad effekt

Om Eco Worthys paneler faktiskt levererar 80 procent av utlovad effekt med medföljande pwm-regulator och 100 procent med en extern mppt-konverterare så är Dokio’s panele, som vi tidigare testat, ännu en gång en besvikelse. Men den här mppt-regulatorn levererar absolut och lyckas med att tvinga Dokio leverera nästan 40 procent mer än vad den gjorde med medföljande regulator. Med detta sagt når panelen bara upp till hälften av utlovad effekt. Men det är inte Epever-konverterns fel på något sätt, den gör bara den här solpanelslösningen mindre dålig och visar vad en bra, extern mppt-regulator kan åstadkomma. 

Test Epever mmpt-konverterare

Sammanfattningsvis kan vi säga att en bra mppt-konverterare maximerar effekten hos en bra solpanel och faktiskt ökar avgiven effekt ännu mer för en medioker panel. Vi tycker absolut att det är värt att investera i en mppt-enhet, särskilt då du kan ansluta flera solceller för att kunna ta ut en högre sammantagen effekt. Den här modellen klarar hela 20 ampere (den finns att köpa med högre kapacitet). Det är viktig att tänka på att använda samma typ av solceller, om du blandar olika solceller kommer effekten att baseras på den svagaste länken.

M3 rekommenderar

Specifikationer Epever Tracer 2210AN

Tillverkare: Epever
Max laddström: 20A
IP-klass: 30
Utgångar: 2 st skruvanslutningar för batter/last, ansluting för extern övervakning, anslutning för temperaturgivare
Vikt: 0,9 kg
Mått: 220 x 154 x 52 mm
Pris: 923 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 4 av 5