Valves handhållna speldator Steam Deck ser ut att bli en riktig succé, den första i sitt slag efter många tappra försök av olika tillverkare att ta fram en handhållen speldator som alla har fallit på olika tekniska brister.

Med strykande åtgång och långa väntetider på att kunna beställa en har Valves utvecklare mycket att stå i, men har ändå blivit klara med den första stora uppdateringen av Steam Decks basmjukvara och operativsystemet Steam OS.

Basmjukvaran lägger bland annat till stöd för AMD:s ftpm-teknik så att den som hellre vill ha Windows än det Linux-baserade Steam OS nu enkelt kan installera Windows 11.

Steam OS största nyhet är en inloggningsskärm när du startar den. Du kan ställa in en sexsiffrig pinkod för att låsa upp enheten, och koden kan fyllas i antingen på pekskärmen eller med handkontrollen. Du kan även aktivera den som låsskärm när Steam Deck vaknar från vila och när du byter till skrivbordsläget.

Andra nyheter är bland annat bättre stöd för usb-c-dockor och sd-kort, och en smart funktion för att bläddra mellan ett spels olika öppna fönster med Steam-knappen – något som kan behövas i vissa Windows-spel som körs via Proton och till exempel har inloggning i ett separat fönster.