Testad produkt: Samsung Galaxy A13
Pris: 1 690 kronor hos Webhallen
Medan topptelefonerna i Galaxy S-serien får mest uppmärksamhet är de inte allt Samsung har på menyn. Tillverkaren släpper också smartphones i de lägre prisklasserna, både mellanklass, som nyligen testade Galaxy A53, och riktig budget som Galaxy A13, vilken vi testar här. Den kostar 2 190 kronor om du köper den från Samsung direkt, och går att för marginellt över 2 000 kronor i en del butiker.
Omdöme
Positivt
- Snygg skärm
- Bra batteritid
- Kompetent huvudkamera
Negativt
- Tveksamma prestanda
- Plastig design och svettigt grepp
- Resten av kamerorna inget att ha
- Ingen laddare
Det är en mobil i stort format, med 6,6-tumsskärm, tjocka skärmkanter och plats för ett stort 5 000 milliamperers batteri. Det gör den större i måtten än de flesta toppmobiler, om än inte lika tung. Plastchassi istället för glas och metall gör att vikten inte skenar iväg. Hela bakstycket och sidorna är en och samma blanka plastbit, med mjukt rundade kanter och hörn. Skärmen täcks av Gorilla Glass 5.

Det är en både sympatisk och irriterande design. Vi gillar hur kamerorna, trots en stor huvudsensor för prisklassen, inte sticker ut mer än marginellt, och själva formen är behaglig att greppa. Problemet är ytan. Den blanka plasten känns snabbt svettig att hålla i och ytan drar till dig allsköns fingeravtryck, damm och smuts.
Bara för att det är billigt behöver det inte se billigt ut och kännas budget. Det visade Nokia G21, som kom i vintras och kombinerade ett snyggt yttre med kvalitetskänsla, godkända prestanda och bättre kamera än väntat. De matchar varandra i pris, men på punkt efter punkt får Galaxy A13 se sig besegrad.
Långsamt på flera sätt
Dess systemkrets, Exynos 850, ligger påtagligt efter Unisoc-kretsen i Nokias mobil, och den vardagliga upplevelsen är också påtagligt släpigare. Fyra gigabyte ramminne borde vara gott nog, men vi får en hel del konstpauser om vi försöker multitaska. Troligen är det den långsamma lagringen som ställer till det. Grafikkretsen verkar också vara i vekaste laget, så pass att även One UI-gränssnittet protesterar. Det finns en version av telefonen med sex gigabyte som kanske hade klarat sig bättre. Men den säljs inte officiellt i Sverige.

En annan orsak till det är att Nokia-telefonen har 90 Hz skärm medan Samsung valt en 60 Hz-panel. Skärmens bildkvalitet går dock inte att klaga på. Det är 1080p-upplösning, breda betraktningsvinklar, större färgomfång än vi brukar se i budgetmobiler, väl godkänd ljusstyrka som räcker för utomhusbruk, även om du bör undvika direkt solljus.
Med de egenskaperna och den generösa storleken är det en bra skärm att lägga sig på sofflocket med och strömma en film. Bra ljudkvalitet bidrar också till detta. Det är förvisso bara i mono, men vi begär inte mer i prisklassen, även om vissa konkurrenter har stereo. Du har också ett klassiskt 3,5 millimeters hörlursuttag i botten. På en punkt gör ljudet oss besvikna, högtalaren vid örat har inte lika hög kvalitet, så röster under ett telefonsamtal får en något vass ton.
Tre kameror, en är (nästan) bra
Galaxy A13 har fyra kameralinser på baksidan, där den fjärde är en djupsensor som stöd för huvudkameran. Det är den du kommer använda mest, eller nästan exklusivt, då varken telefonens fem megapixels vidvinkelkamera eller två megapixels makro är något att hurra för. Vidvinkeln saknar detaljskärpa, har hård dynamik med både svarta skuggor, utfrätta ljusa partier och ger brus i bilden så fort det blir lite mörkt. Makron kommer inte tillräckligt nära sina motiv för att vara värd att använda.
Huvudkameran är dock pålitligt bra. En 50-megapixelsenor som med pixelbinning levererar 12,5-megapixelfoton med hög detaljnivå, bra skärpa, livfulla färger och väl godkänd dynamik. Det kan dock vara tålamodsprövande, då autofokus i kameran är både långsam och har en tendens att snabbt tappa "låsningen".

Men det går att ta riktigt bra foton, även om du kan behöva både ett eller två försök. Även i porträttläget, där djupkameran gör ett kompetent jobb, och du kan till och med zooma snyggt digitalt upp till ungefär 3x.
Godkänd batteritid, ingen laddare
Med 5 000 milliamperetimmars batteri, energieffektiv processor och en pls-skärm som verkar mer strömsnål än de mer vanliga ips-panelerna, som brukar sitta i mobiler, får vi riktigt bra batteritid. Vi strömmar video på hög ljusstyrka upp till tolv timmar. Det kan låta lite jämfört med många dyrare mobiler, som klarar det i över 20 timmar, men skillnaden är att de har amoled-skärmar som hanterar det bättre. Ljusstyrkan blir här avgörande och sänker vi den går batteritiden upp för både video, webbsurf och annan användning.
Telefonen har stöd för upp till 15 Watts laddning, det blir till att ha tålamod när du ska fylla på. Det tar ungefär två och en halv timme med en matchande laddare. Något som du inte får med på köpet. Samsung har nu skippat att skicka med laddare även i deras billigaste modeller. Har du otur och saknar en lämplig laddare får du skaffa en separat, för upp till ett par hundralappar.

Vi har svårt att se hur Galaxy A13 ska bli en succé för Samsung. Den erbjuder ingenting som inte får oss istället att snegla på mer intressanta konkurrenter. Om den hade haft Samsungs marknadsledande uppdateringsplan för Android-versioner och säkerhetsuppdateringar, som vi gett plus för hos Samsung-telefoner senare tid, hade det varit en sak. Men den uppdateringsplanen sträcker sig bara till Galaxy A23. För de billigaste mobilerna är det mer osäkert med uppdateringar.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung Galaxy A13 SM-A135F/DS
Testad: April 2022
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 850
Processor: 8 st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G52
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB
Skärm: 6,6 tum pls, 1080x2408 bildpunkter, 60 Hz
Kameror: 50 megapixel + 5 megapixel vidvinkel, 2 megapixel makro + djupsensor med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med One UI 4.1
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 000 mAh, 12 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 144Hz), ca 35 tim samtal
Batteriladdning: 15 W usb, laddare ingår ej
Storlek: 16,51 x 7,64 x 0,88 cm
Vikt: 195 gram
Rek. pris: 2 190 kr
Aktuellt pris: 1 690 kronor hos Webhallen
Prestanda
Antutu Benchmark: 132 091 poäng
Geekbench 5: 588 poäng
Geekbench 5 en kärna: 155 poäng
3dmark Wild Life: 494 poäng
Lagring, läsning: 225 MB/s
Lagring, skrivning: 147,1 MB/s
