Testad produkt: Motorola Edge 30
Pris: Från 4 564 kronor hos Prisjakt
Motorola är en tillverkare som inte är blyga med att experimentera och prova nya saker. Vi minns deras innovativa Moto Z-serie för några år sedan, med sin platta baksida med utbytbara moduler och de första Motorola Edge-mobilerna, som tog böjd skärmkant till en helt ny nivå. De senaste generationerna av Edge har varit bra mobiler, men inte lika intressanta. Edge 30 sticker dock ut och riktar sig till den som tycker att moderna mobiler är för tjocka och tunga.
Omdöme
Positivt
- Bra mellanklassprestanda
- Snygg skarp skärm
- Tunn, lätt och välbyggd
- Kompetenta, lättanvända kameror
Negativt
- Svagare grafikprestanda
- Inte perfekt för mörkerfoto
- Ready For endast trådlöst

Det här är en telefon som är ett steg nedåt på flera punkter från toppmodellen Edge 30 Pro. Den har inte den kraftfullaste processorn, inte lika mycket minne, den har mindre skärm, lägre vikt och mindre mått på alla ledder. Framförallt är den ovanligt tunn. Mellan två plana skivor, glas på framsidan och matt plast på baksidan, är den under sju millimeter. Det ska göra den till den tunnaste 5g-mobilen någonsin, säger Motorola. Det är sant, åtminstone i svenska butiker. Kamerahuset sticker dock ut drygt en millimeter, men det är ju i stort sett oundvikligt numera.
Edge 30 är också lätt för en så pass modern mobil, bara strax över 150 gram. Det är framförallt tre saker som bidrar till det. Ett mindre batteri än många andra toppmobiler idag. Med dryga 4 000 milliamperetimmar, där många har mellan 4 500 och 5 000. Avsaknad av trådlös laddning, som annars ofta lägger på några gram. Och slutligen en ram i hårdplast istället för metall. Den har fortfarande hög kvalitetskänsla och är tålig, så vi tycker inte att det är ett stort minus.
Särskilt inte eftersom Edge-mobilerna inte hör till klassen överdrivet dyra lyxmobiler. Edge 30 har ett rekommenderat pris på 4 999 kronor för vår testade modell med 128 gigabyte lagring. Det finns en snäppet dyrare modell med 256 gigabyte lagring. Edge 30 ska snarare ses som en konkurrent till andra mellanklassmobiler som Oneplus Nord 2, Samsung Galaxy A53, Xiaomi 11 Lite NE och kanske Iphone SE.
Rätta prestandan för pengarna
I den konkurrensen står den sig väldigt bra. Med Snapdragon 788 G+ får du en blixtsnabb upplevelse i all vardaglig användning, surf på tunga webbsidor flyter på problemfritt, krävande appar öppnar snabbt och kan användas utan större problem. Det finns snabbare mobiler i prisklassen, men också betydligt långsammare.

Det går också igenom i detaljer som följsamma animeringar i gränssnittet och en rapp fingeravtrycksläsare. Enstaka moment som tung bildbehandling och växling mellan vissa appar kan orsaka mini-pauser, men överlag går det undan. Undantaget är krävande Android-spel, som kan behöva såväl mer cpu och framförallt gpu. På den punkten är till exempel Oneplus Nord 2 betydligt mer kraftfull.
Amoled-skärmen är både skarp, färgstark och ljusstark. Den har stöd för hdr10+ för bättre filmupplevelser, och når 144 Hz bildfrekvens. I standardläget väljer den frekvens själv och det ser den ut att göra med beröm. Den verkar inte gå ned lägre än 60 Hz, vi tror inte det är fråga om en ltpo2-panel, som hittills endast finns i ett fåtal av de dyraste mobilerna på marknaden, så det är inte förvånande.
Du får stereohögtalare med tydlig bas och gott om detaljer i diskanten. Vad den saknar är volymstyrka. Drar vi upp den till max finns det fortfarande risk att bli överröstad i bullriga miljöer. På högsta volym kan också mellanregistret bli något skramligt. Men då är vi inne på petitesser, den här låter generellt bra.
Två stora men snabba sensorer
Kamerorna på baksidan är tre till antalet, samma som i Edge 30 Pro. Det innebär en 50-megapixels huvudkamera, en 50-megapixels vidvinkel, som även tar makrobilder och en liten djupsensor för porträttfotografi. Den fotar precis lika bra som Edge 30 Pro. Det innebär snabb hantering och pålitlig fokus, gott om detaljer, fin dynamik, utom vid enstaka extrema ljusförhållanden, och mjuk men stadig bildstabilisering. I alla fall så länge vi håller oss från läget som tar högupplösta 50-megapixelbilder.

Vidvinkelkameran håller nästan lika hög klass, men kan få enstaka problem med fokus i periferin av bilder. Den verkar vara känslig för rörelse. Edge 30 är medelbra på mörkerfoto, både med huvudkameran och vidvinkeln. Den gör inte bort sig, särskilt inte i sin prisklass, men utmärker sig inte heller som överdrivet bra. En del brus och mer tålamod med autofokus får du räkna med.
Vad du inte får, som du får i Edge 30 Pro, är en högupplöst selfiekamera. Här sitter inte den stora 60-megapixelsensor som Pro-modellen har, men väl en respektabel 32-megapixlare som tar skarpa bilder med bra hudton.
Bra batteritid, trots allt
Edge 30 har ett batteri på 4 020 mAh, vilket inte oväntat ger den kortare batteritid än andra liknande smartphones med batterier runt 5 000 mAh. Snapdragon 778 G+ är relativt strömsnål och skärmen håller strömförbrukningen på godkänd nivå, även i läget med automatisk bildfrekvens.
Men nej, driftstider upp emot ett dygn, som en del mobiler kan stoltsera med, får vi inte här. Dock utan problem räcker den en längre arbetsdag och för det mesta en normal heldag av blandad användning, om du inte har konstant skärmtid.
Telefonen laddas med upp till 35 watts effekt via usb, med Motorolas egna Turbocharge-teknik. Nästan hälften så effektivt som Edge 30 Pro, en å andra sidan telefon med ett mindre batteri. Det tar oss ungefär en timme och 40 minuter från noll till 100 procent. Trådlös laddare får du som sagt klara dig utan, men det är inget vi begär i mellanklass.

Android, och lite till
Med Android 12 och Motorolas My UX, som inte gör stora förändringar i originalgränssnittet, får du en ren Android-upplevelse, med bara ett fåtal extra tillägg. Med två års Android-uppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar utlovade får Motorola godkänt, även om de inte är bäst i klassen.
Det finns sedan funktioner i My UX som du kan utforska om du vill eller helt ignorera. Den kanske mest påtagliga är Ready For, ett gränssnitt antingen i skrivbords- eller mediacenterstil, som kan aktiveras på en extern skärm.
Edge 30 har inte stöd för skärm via usb c-porten, så det är med trådlös anslutning till Miracast-kompatibel skärm eller tv som du kan utnyttja det. Tyvärr innebär det en viss lagg, som vi tycker gör den tveksam för skrivbordsarbete, men som mediaspelare till en tv fungerar det bättre. I alla fall om du har snabb och stabil nog wifi hemma.
Med solida mellanklassprestanda, elegant design, bra kvalitet i skärm, kamera och högtalare och fullt acceptabel batteritid, trots att batteriet är relativt litet, finns det mycket att gilla med Edge 30. Steget upp till Pro-modellen är större i pris än vad det är i kvalitet. Motorola Edge 30 kliver in som årets hittills mest intressanta mobil i 5 000-kronorsklassen. Mest intressanta av de nya telefonerna i alla fall. Det finns bra fortfarande konkurrenter från förra året som är med i tätstriden.
Specifikationer
Produktnamn: Motorola Edge 30
Testad: April 2022
Kontakt: Motorola
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 778G+
Processor: 1 st Cortex-A78 2,5 GHz GHz + 3 st Cortex-A78 2,4 GHz + 4 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Adreno 642L
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Skärm: 6,5 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 144 Hz
Kameror: 50 megapixel + 50 megapixel vidvinkel + djupsensor med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med My UX
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare, stänktålig (IP52)
Batteri: 4 020 mAh, 17 tim 50 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 14 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 144Hz), ca 26 tim samtal
Batteriladdning: 33 W usb (TurboPower)
Storlek: 15,94 x 7,42 x 0,68 cm
Vikt: 155 gram
Rek. pris: Från 4 999 kr
Pris: Från 4 564 kronor hos Prisjakt
Prestanda
Antutu Benchmark: 602 271 poäng
Geekbench 5: 2 880 poäng
Geekbench 5 en kärna: 828 poäng
3dmark Wild Life: 2 849 poäng
Lagring, läsning: 1 603,2 MB/s
Lagring, skrivning: 895,2 MB/s
