Testad produkt: Audio Pro A38
Pris: Från 8 990 kronor hos Prisjakt

Audio Pro A38 är ett par golvhögtalare tänkta att användas för tv och musik. Det är ett par till synes sett vanliga stereohögtalare. Ingen surround, ingen atmos eller annan hokus pokus-funktion. Vad det däremot har i parti och minut är väldigt bra ljud.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Vi gillar de här! Efter år av nya funktioner och vissa fall gimmicks drar vi en lättnadens suck över att få se två högtalare som har ett jobb att göra: leverera bra ljud. Ingen Atmos, inget surround, bara bra ljud och enkel installation. Vad mer behövs än så?

Positivt

  • Enkel installation
  • Mycket bra ljud
  • Snygga

Negativt

  • Aningen klen bas

Filmljud är viktigt, men faktum är att en soundbar, även en atmos-utrustad sådan, inte har samma stereospridning som ett par högtalare som kan placeras med fyra meters mellanrum (så lång är högtalarsladden som medföljer).

A38 är en aktiv högtalare. I den ena högtalaren sitter merparten av all elektronik, bland annat en digital class D-förstärkare som kan leverera 2 x 75 watt. I samma högtalare sitter ingångar för hdmi, optisk och rca-anslutning.

Audio Pro A38

Själva installationen är busenkel. Det tog ungefär fyra minuter inklusive uppackning av högtalarna. Vad du behöver är en telefon för att koppla upp dem till ditt wifi. Du behöver inte ens ladda ned Audio Pro-appen. Men vi rekommenderar att du gör det om du vill kunna mixtra med ljudinställningarna.

Vilket ljud!

Till den stora frågan: Hur låter de? Tja, kort sagt fantastiskt bra. Skillanden mellan ett par högtalare och en soundbar är enorm. För det första är ljudet bättre. För det andra brukar soundbars alltid kämpa med att få till mellanregistret. Det är snarare regel än undantag att de frekvenserna har kallt och hårt ljud. Så inte här. Ljudet som sköljer över dig är varmt, fylligt, nyanserat och behagligt, även på högre volym. Även det något som soundbars har problem med.

Useendemässigt är det inte mycket att snacka om. Trots sin storlek är de inte iögonfallande. Designen är sparsmakad, vilket gör den tidlös, vilket i sin tur ger den ett utseende som gör att den passar in i de flesta vardagsrum. Högtalarna är 83,2 centimeter höga, 19 centimeter breda och har ett djup på 21 centimeter. De väger 7,5 kilo styck.

När vi spelar musik, även det ett känsligt ämne för soundbars, låter det A38 otroligt. Vi spelade upp rock, rap och slutligen kontemporär klassisk musik, där dynamiken verkligen sätts på prov, med strålande resultat.

Audio Pro A38

A38 har även stöd för Spotify Connect, Google Home och Airplay 2. De har dessutom multirumsfunktion, antingen genom Google Home, Airplay eller Audio Pros egna format, Multiroom Audio Pro. De kan spela upp olika ljudformat, såsom Apple lossless, mp3, wma (finns det någon som använder det formatet numera?), aac och flac. Andra bonusfunktioner är att du kan koppla in en vinylspelare, så länge den har en riaa-förstärkare. Vi gillar!

Less is more

Det är lätt att stirra sig blind på funktioner som atmos och surroundljud när det finns enklare lösningar

M3 rekommenderar

som låter mycket bättre. Det här är en sådan lösning. Du får betala runt 9 000 kronor för ett par A38. Det är mycket pengar, men å andra sidan får du ett par högtalare som låter bra oavsett vad du slänger åt dem. Ska vi gnälla på något – och det ska vi – är att basen skulle kunna ha lite mer tryck. Å andra sidan går det att koppla in en subwoofer via rca och därmed få hur mycket bas som helst. Vår gissning är att majoriteten ändå kommer att bli nöjda med ljudet. Vi är definitvit det!

Bortsett från detta är det slutgnällt. Högt betyg! Och vi rekommenderar den varmt.

Fakta

Modell: A38
Tillverkare: Audio Pro
Effekt: 2 x 75W
Dimensioner: 83,2 x 19 x 21 cm. 
Vikt: 2 x 7.5 kg
Ingångar: Arc/hdmi, wifi 2,4 GHz , bluetooth, rca
Ljudformat som stöds: Apple lossless, mp3, wma, aac, flac
Multiroom: Google Cast, Airplay 2, Multiroom Audio Pro
Övrigt: Spotify Connect, Tidal Connect
Pris: Från 8 990 kronor hos Prisjakt

Betyg 4,5 av 5