Först och främst lyfter vi på hatten för Urbanears miljötänk. Deras true wireless-hörlurar Urbanears Boo Tip är nämligen tillverkade av 91 procent återvunnen plast. Dessutom levereras de i en miljövänlig förpackning, utan en medföljande usb-c-sladd.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Urbanears får ett plus för miljötänket, men i övrigt är Boo Tip ett par tämligen ordinära true wireless-hörlurar. De sitter skönt i öronen, har bra touchkontroller och låter bra med tanke på prislappen, men är samtidigt finesslösa och begränsade funktionsmässigt.

Positivt

  • Bra ljud
  • Miljövänliga
  • Lätta och bekväma

Negativt

  • Ingen app
  • Funktionsfattiga
  • Saknar aktiv brusreducering

Det senare går att ha åsikter om. Vi förstår tanken, de flesta av oss har både en och två (eller ännu flera) laddningskablar hemma, såatt skicka med ytterligare en är ju inte särskilt nödvändigt eller miljövänligt. Å andra sidan är ett par hörlurar utan en laddsladd inte en komplett produkt.

Visserligen säger Urbanears att det ska gå att lägga till en laddsladd gratis vid köp på deras sajt för den som inte har någon, men det var inte något vi lyckades med under vårt test (det fanns laddsladdar, men de kostade pengar). Förhoppningsvis är detta något som är löst inom kort.

Urbanears Boo Tip är ett par true wireless-hörlurar av modellen med en liten utstickande ”pinne”. Till skillnad mot syskonet Urbanears Boo har Boo Tip en stängd passform med ett par silikontoppar (det medföljer tre olika par i storlekarna small, medium och large).

De är väldigt lätta (bara fyra gram styck), men sitter riktigt stadigt och bekvämt i öronen. Att bära dem under lång tid är inga problem. Även laddosan är lätt och väger bara 38 gram utan hörlurarna.

Urbanears Boo Tip
Urbanears Boo Tip sitter stadigt och bekvämt i öronen.

Trots den nätta vikten och storleken har de helt okej batteritid. 4,5 timmar per lyssning och 30 timmar totalt med laddosan.

Touchkontrollerna är bra och tydliga. Vi hade inte många feltryck under vårt testande. Tyvärr är de begränsade i sina funktioner. Det går att starta/stoppa uppspelningen eller svara på/avsluta telefonsamtal (ett tryck), hoppa fram till nästa låt (två tryck) och hoppa tillbaka till föregående låt (tre tryck). Någon möjlighet att styra volymen finns exempelvis alltså inte.

Det går heller inte att ändra touchkontrollernas funktioner eftersom det inte finns någon tillhörande app till Urbanears Boo Tip.

Ingen app, ingen brusreducering

Avsaknaden av en app gör också att Urbanears Boo Tip saknar finesser som equaliser, möjligheten att se återstående batteritid och så vidare. Dessutom har hörlurarna inte aktiv brusreducering. Den enda brusreduceringen som erbjuds är den som uppstår av silikontopparna.

Urbanears Boo Tip är med andra ord ett par ordinära och funktionsfattiga hörlurar. Tur då att ljudkvaliteten är så pass bra som den är, särskilt med tanke på prislappen. Det är ett tydligt, rent och klart ljud, med bra volym och (relativt) tung bas.

Även ljudet vid telefonsamtal är riktigt bra, med tydliga och störningsfria samtal i båda riktningarna.

Urbanears Boo Tip är ett par klart godkända vardagslurar, som visserligen är rätt funktionsfattiga, men som kompenserar detta med bra ljud och miljötänk.

Specifikationer

Produkt: Urbanears Boo Tip
Testad: Maj 2022
Tillverkare/kontakt: Urbanears, urbanears.com/se/sv
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Nej
Aktiv brusreducering: Nej
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Nej
Färger: Svart, grön och blå
Vikt (två hörlurar): 8 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 38 gram
Storlek laddosa: 5,5 x 4,8 2,2 centimeter
Batteritid totalt: 30 timmar
Batteritid per laddning: 4,5 timmar
Trådlös laddning av dosan: Nej
Cirkapris: 800 kronor

Betyg 3,5 av 5