Testad produkt: EVS Pro 500
Pris: Från 5 490 kronor via Prisjakt
Elsparksäsongen är i full blom, och vi har testat en av Netonnets egna modeller, Freev EVS Pro 500. Det är en neutralt formgiven och robust byggd elspark med stora mått och en stor Freev-logga på styrstången.
Omdöme
Positivt
- Robust
- Bra acceleration
- Inbyggt vajerlås
Negativt
- Inte optimal körkomfort
- Tung
- Stor och otymplig
Installationen är relativt enkel och du behöver inte krångla med någon app för att få igång sparken. Det är bara att koppla in elen, sätta fast styret och skruva på det. Sedan behöver du spänna fast bromsvajrarna innan det är dags att ladda upp den inför premiärturen.

Två lås
Innan du kör iväg måste du ange en tresiffrig kod för att låsa upp sparken. Du anger koden med hjälp av plus- och minus-knapparna, vilket är omständligt och bara ett irritationsmoment. Tack och lov är det lätt att inaktivera. Det kommer inte att stoppa tjuven, som slänger in den i skåpbilen.
Då är det bättre att använda sig av det inbyggda vajerlåset. Det här är inte en så dum idé faktiskt, eftersom elsparkar är oerhört stöldbegärliga. Här anger du en fyrsiffrig kod i ett vanligt fysiskt kodlås, som du sedan låser eller låser upp med. Det här kan vara ett skydd mot spontana stölder om du ska göra något kortare ärende. För att skydda den någon längre tid behövs det, dessvärre, en tjock kedja snarare än en tunn vajer. Men det är ett steg i rätt riktning.

Tre lägen
När sparken väl är upplåst behöver du bara ta några sparktag så att du kommer upp i 4 km/h sedan kan du gasa med tummen på gasreglaget. Sparken har tre lägen som har maxhastigheter på 8, 20 och 25 km/h. Du byter enkelt läge med plus och minus-knapparna och ser vilken hastighet du håller på den generöst tilltagna och lättlästa displayen.
Motorn är på 500 watt, vilket gör att du får en rapp acceleration och även kan bibehålla bra fart i uppförsbackar. Det är ett klart plus som gör körningen roligare. Det känns också säkrare med en elspark som svarar ordentligt när man gasar. Nackdelen med en motor på 500 watt är att elsparken enligt rådande lagstiftning inte klassas som cykel, och får bara köras på inhägnat område.

Slipp punkteringar
Freevo Pro 500 har solida 10-tumsdäck. Skillnaden mot luftfyllda däck är att du får en betydligt sämre komfort. Visserligen finns stötdämpare fram, men det blir ändå jobbigt att köra sparken längre sträckor, eftersom alla ojämnheter fortplantar sig i sparkcykeln. Det gör inte saken bättre att handtagen känns som sandpapper. De ger visserligen superbt grepp, men de är inte sköna att hålla i.
Fördelen med solida däck är dock att du slipper bekymret med punkteringar, något som kommer att inträffa förr eller senare om du kör med luftfyllda däck. Och det är ingen enkel match att fixa en punka på en elspark. Du får själv göra bedömningen om det är värt en skakigare körupplevelse för att slippa tänka på punkteringar.
Det här är inte en spark som är optimal för innerstadspendlaren. Visserligen går det lätt att fälla ihop den, men med en vikt på drygt 20 kilo blir den för tung att bära längre sträckor. Här hade de behövt kapa minst fem kilo.
Räckvidden anges till 30 km, men du får räkna med mindre om du kör mer aktivt med mycket accelerationer och inbromsningar.
Specifikationer
Modell: Freevo EVS Pro 500
Testad: Maj 2022
Mer info: Netonnet
Motor: 500 W
Batteri: Litium, 48 V, 7,8 Ah
Däck fram/bak: 10 tum, solida punkteringsfria
Räckvidd: 30 km
Maxhastighet: 25 km/h
Stötdämpare fram/bak: Fram
Laddningstid: 4 timmar
Belysning: Fram och bak
Hopfällbar: Ja
Mått hopfälld: 1130 x 475 x 545 mm
Mått öppen: 1130 x 475 x 1275 mm
IP-klassad: IPX6
Vikt: 20,3 kg
Maxlast: 100 kg
Övrigt: Utbytbart batteri, inbyggt vajerlås
Pris: Från 5 490 kronor via Prisjakt
