Testad produkt: Sennheiser Sport True Wireless
Pris: 1 490 kronor hos Webhallen

I samband med lanseringen av nya Momentum True Wireless 3 passade Sennheiser även på att introducera den nya modellen Sport True Wireless, som riktar sig till fitness-entusiaster och idrottare som vill kunna njuta av en förstklassig ljudupplevelse under träningspasset. 

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Bra batteritid, IP54-klassning, Bluetooth 5.2, grymt bra passform, en smidig app samt inte minst en ljudupplevelse som får nackhåren att resa sig. Sennheiser Sport True Wireless förtjänar och föräras med ett högt betyg och våra varmaste rekommendationer.

Positivt

  • Ljud i världsklass
  • Träffsäkra touchkontroller, bra app
  • Komfortabla och välsittande
  • IP54-klassade

Negativt

  • Samtalsljudet lämnar en del att önska
  • Laddningsdosan är relativt stor och otymplig

De är således mer skyddade mot väder och vind och har en fastare passform. Det vill säga – hörlurarna lämpar sig inte enbart för idrottare utan även för en dag på stranden, med allt vad det innebär i form av utmaningar för elektroniska apparater.
Sennheiser Sport True Wireless

Design och konstruktion

Sett till det yttre liknar den nya Sport-modellen CX True Wireless, som vi testade för snart ett år sedan. Formen är i stort sett densamma, liksom hörlurarnas olika funktioner, men visst finns här även en rad skillnader.

Sennheiser Sport True Wireless

Som ett komplement till silikonproppar i olika storlekar (samt olika användningsområden, mer om det senare) skeppas Sport True Wireless även med ett gäng fenor (i fyra storlekar) för att de ska fixeras ytterligare i öronen. De är dessutom IP54-klassade och således både damm- och stänktåliga (CX True Wireless är IPX4-klassade).

Laddningsdosan har kapacitet att ladda hörlurarna två gånger, vilket innebär en batteritid på totalt 37 timmar. Till den medföljer en praktisk bärrem som kan fästas på din ryggsäck eller träningsväska. En förvisso enkel detalj, men ack så praktisk.

Funktioner och användarupplevelse

Installationen tar med hjälp av den tillhörande appen ett par ögonblick, och handhavandet är därefter som taget ur skolboken. Genom att dutta med fingret mot hörlurarnas touchkontroller styr du samtliga funktioner. Något som i sig knappast är unikt, men Sennheiser har, precis som med tidigare modeller, helt enkelt gjort det barnsligt enkelt: ett tryck på endera hörluren för att pausa/återuppta uppspelningen, två tryck på den vänstra för föregående spår respektive två tryck på den högra för nästa spår.

Håll fingret kvar mot ytan för att sänka (vänster) eller höja (höger) volymen. Tre snabba tryck aktiverar telefonens inbyggda röststyrningsfunktion (Siri alternativt Google Assistant).

Med den tillhörande Sennheiser Smart Control-appen går det även att anpassa hörlurarnas touchfunktioner, liksom att justera ljud efter tycke och smak med hjälp av den inbyggda equalisern. Föredömligt!

Sennheiser Sport True Wireless

I appen kan du även välja mellan två olika uppspelningslägen, ”Focus Mode” alternativt ”Aware Mode”, där det förstnämnda läget, i kombinationen med de slutna öron-adaptrarna, ska ge mer effektiv passiv brusreducering för bullrigare miljöer, där användaren vill fokusera enbart på uppspelningen. I det andra läget, i kombination med de öppna adaptrarna som släpper genom vissa externa ljud, får du bättre medvetande om vad som händer runt omkring dig, exempelvis i fordonstrafikerade miljöer.

Huruvida själva adaptrarna påverkar skillnaden mellan de två olika lägena låter vi vara osagt, vi hör ingen skillnad, oavsett vilka av dem vi använder, däremot skiljer sig uppspelningsljudet radikalt. Märkligt nog med ett mer intensivt, bastungt och engagerande ljud i Aware-läget.

I form av genomsläpp av ljud utifrån märker vi heller ingen skillnad mellan de två olika lägena. Sammanfattningsvis kan vi bara konstatera att – välj de pluggar du tycker är bekvämast och ger bäst isolering, följt av det ljudläge som förmedlar musiken så som du för tillfället vill uppleva den.

Sennheiser Sport True Wireless

Prestanda och ljudkvalitet

Batteritiden är specificerad till 27 timmar – 9 timmar på en laddning och ytterligare 18 timmar i kombination med laddningsetuiet. Den passiva ljudisoleringen från störande ljud utifrån är riktigt bra, oavsett vilket ljudläge du väljer, något som bekant också är en förutsättning för att ge uppspelningsljudet rättvisa.

De dynamiska 7-millimeters-elementen spelar i högsta ligan och frågan är om vi tidigare testat ett par sporthörlurar i true wireless-formatet som låter bättre än dessa. Sennheiser Sport briljerar över hela registret och det är en ren njutning att bära dem både i löpspåret och i solstolen. 
 M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Sport True Wireless
Testad: maj 2022
Tillverkare: Sennheiser
Färg: Svarta
IP-certifiering: Ip54
Anslutning: Bluetooth 5.2
Ljudcodec: AAC, SBC, aptX
Batteritid: upp till 9 timmar + 18 timmar (laddningsdosa) 
Dedikerad app: ja
Röststyrning: ja, telefonens inbyggda
Aktiv röststyrning: Nej
Medföljande tillbehör: Laddningsfordral (usb-c)
Vikt (två hörlurar): 13 gram
Vikt laddningsdosa: 41,6 gram
Rek pris vid test: 1 490 kronor
Pris: 1 490 kronor hos Webhallen

Betyg 4,5 av 5