Testad produkt: Xperia 1 IV
Pris: 13 990 kronor hos Webhallen (12/256 GB)
Sony gör smartphones som inte liknar något de andra tillverkarna levererar. Avlång design med marginal för kamera, istället för flärp eller hål i skärmen. En stram och rätvinklig design som känns igen år efter år, nu med plant Gorilla Glass Victus både fram och bak. En simkortshållare som inte behöver pin. Separat kameraknapp. Och fortfarande – fortfarande! – 3,5 millimeters analogt hörlursuttag. Allt det och mycket mer får vi i toppmodellen Xperia 1 IV.
Omdöme
Positivt
- Lysande skärm och ljud
- Högklassiga kameror och bra mikrofon
- Stilren stram design
- Bra batteritid, trots allt
Negativt
- Halvsnabb laddning
- En del bloatware
- Kan bli varm

Sony Xperia 1 IV är bestyckad med Snapdragon 8 gen 1, tolv gigabyte ramminne och snabb lagring av ufs 3.1-typ. Jag har inget att klaga på vad gäller prestandan. Den leder inga benchmarkmätningar samt har en tendens att bli varm på baksidan, särskilt under grafiktungt arbete och spel. Men jag har sällan orsak att önska mig mer datorkraft.
Möjligen mer utrymme. Den finns bara en modell med 256 gigabyte lagring, och med tanke på telefonens tunga fokus på att filma kan det vara en begränsande faktor. Vill du ha mer lagring kan du offra en av två sim-kortsplatser och stoppa in ett micro-sd-kort – den stöder upp till en terabyte, något som uppskattas. Du får också givetvis snabbast möjliga uppkoppling, 5g-stöd, såvitt jag kan se på bägge sim-korten, och nya wifi 6e för trådlösa nätverk. Bägge ansluter problemfritt och ger oss stabil och snabb uppkoppling.

Bara telefon, ingen laddning
Det enda som inte är i toppklass är batteriladdningen. Xperia 1 IV stödjer 30 watts usb power delivery-laddning, vilket uppges kunna ladda batteriet till 50 procent på en halvtimme. Du får också leta reda på en sådan själv, precis som Samsung och Apple bryr Sony sig inte om att inkludera en laddare i paketet. Eller ens en sladd.
Det är en märklig vattendelare i mobilvärlden, där flera tillverkare har kapprustning om att göra sina mobiler så snabbladdade som möjligt, medan andra helt ignorerar det och istället går åt motsatt håll och mest låtsas som att laddning inte är viktigt alls. Du kan givetvis också ladda Xperia 1 IV trådlöst, men Sony uppger inte ens vilken effekt den klarar, bara att den följer qi-standard.
Skärmen är en högupplöst oled-panel med 4k-klass. För det mesta kör den dock i ett lägre läge, närmare 1080p, för att spara batteri. Det tycker vi fungerar lika bra och ärligt talat ser jag inte skillnaden.
Skärmen levererar mycket fina färger och hög intensitet i läget Standard. I Skaparläge får du både rec.2020-färgomfång samt utmärkt färgkorrekthet, som justeras automatiskt utefter vad skärmen vill visa och hdr-optimering. Skaparläget är ett av tillfällena som 4k-upplösningen aktiveras. Skärmen har stöd för hdr-strömning från de flesta stora videotjänsterna.

Ikapp konkurrenterna i ljusstyrka
Sony har ryckt upp sig rejält vad gäller ljusstyrkan och kan här leverera upp emot 900 cd/m2 i starkt solsken med automatisk ljusstyrka påslagen. Det var en av få svaga punkter förra året och vi tackar för att det har åtgärdats. Sony är annars konservativa med ljusstyrkan när den ska justeras automatiskt.
Precis som i föregångaren har Xperia i IV 120 Hz bildfrekvens, men använder som standard 60 Hz. Den justerar inte frekvens lika dynamiskt som konkurrenterna, särskilt inte de som använder ltpo-teknik. Ställer vi upp den till 120 Hz växlar den enbart ned till 60 Hz vid videouppspelning eller när du använder inkompatibla appar. Det gör att 120 Hz-läget belastar på batteriet mer än i andra mobiler.
Men jag väljer att aktivera det ändå – om det finns ska det utnyttjas – och med ett stort 5 000 mAh batteri, ett steg upp från Xperia 1 III, får vi fortfarande anständig batteritid vid vardaglig blandad användning. Inte bäst i klassen, men tolv timmar videoströmning Skaparläget med full ljusstyrka, eller blandad surf, samtal mer mera i upp till 17 timmar i Standard-läge är väl godkänt. Sony har också sedan länge en av branschernas bästa standbytider för en inaktiv telefon. Däremot överraskas vi av att batteriet dräneras snabbare än andra 5 000 mAh-mobiler vid telefonsamtal.

Låter så bra som en mobil kan
Ljudet är utmärkt. Både i högtalare och i hörlurar. Det är en kvalitets-dac bakom hörlursuttaget och för drivning av högtalare. Vi får fylligt, kraftfullt, distinkt och detaljerad återgivning av både musik, röster och annan media. Du får stöd för förlustfri ldac om du strömmar ljud via bluetooth, med rätt hörlurar har du alla förutsättningar för en utmärkt ljudupplevelse.
Dolby Sound står för ljudoptimering och equalizerkontroll. Sony har ett par extra ess i rockärmen, som Dsee Ultimate, som kan skala upp komprimerad audio, och 360 Upmix för att få surroundupplevelse med vanligt stereoljud.
Förutom skärm och ljud, utmärkta för mediekonsumtion, är Xperia 1 IV en mobil som vill rikta sig till mediaskapare. Framförallt för foto och film. Kamera-appen Photo Pro har nästan lika mycket manuell kontroll i manuella pro-läget som en av Sonys systemkameror och tillsammans med Sonys utmärkta snabba och korrekta autofokus, med ögonspårning, som nu är aktivt på alla tre kamerorna, och separat avtryckarknapp, är den mycket rolig att ha med sig ut för att ta ögonblicksbilder.
Skippar megapixelracet, lägger till äkta zoom
Kamerorna på baksidan är tre till antalet och sitter i samma smala paneldesign som föregångaren. Sony fortsätter att köra strikt med 12-megapixelsensorer, sina egna Exmor RS-modeller, som de med visst fog påstår är högupplösta nog. Du kan göra en del tricks med en sensor på 48 megapixlar eller mer, som pixelbinning för bättre ljusintag, men du får inte nödvändigtvis mer detaljskärpa i slutresultatet.

Sony förlitar sig istället på bra optik från Zeiss och bra kontroll, med egen fokushantering, som bland annat får stöd av en ToF-sensor. I automatiska Basic-läget sköter appen det mesta själv och gör det med övertygande pålitlighet. Bilder blir skarpa, utan överdriven hårdhet och artificiell efterbehandling. Dynamik, vitbalans och ljusnivåer är väl avvägda och känns naturtrogna. Så har inte alltid varit fallet med Sonys mobilkameror som saknat manuell kontroll, men på senare tid har de blivit allt bättre.
Stora nyheten i år är att telezoomen är av periskoptyp och har äkta optiskt zoomomfång mellan 3,5x och 5,2x, istället för de två fasta zoomlägen Xperia i III har. Därefter är det hybridzoom upp till 15,6x, mer får du inte. Det ser dock fortfarande hyfsat skarpt ut, även vid maximal inzoomning. I många mobiler som utlovar 30x och uppåt är ändå allt från 20x och uppåt inte ens användbart.
Kameran övertygar, även när vi fotar på natten, med väl balanserad realistisk dynamik, rätt färgtoner och skärpa med minimalt brus. Här är dock vidvinkelkameran svagare än de andra två. Den levererar dunkla bilder, som skulle behövas lyftas upp mer med långexponering.
Film, film och mera film
Det är ännu mer fokus i mobilen på film. Du får två separata appar att filma med, Video Pro och Cinema Pro. Faktiskt tre, eftersom du även kan filma i Photo Pro. Du kan filma i 4k med upp till 120 fps med alla tre kamerorna, dock inte i Photo Pro-appen, där är du begränsad till 30 fps på 4k och 60 fps endast på lägre upplösningar.

Filmapparna kräver en viss grundkunskap om video för att användas effektivt. Video Pro är den enklare av de två. Här pekar och skjuter du, med följsam zoom över kamerans alla tre linser, och möjlighet till automatisk eller manuell fokus. En kul bonus är att du med Video Pro kan liveströmma på Youtube, något som Youtube annars inte tillåter för vem som helst, såvida du inte har över 1 000 prenumeranter.
I Cinema Pro krävs det mer manuell kontroll, val av lins, iso, vitbalans och så vidare. Här finns även de cinematiska färggraderingsfilter som Sony introducerade med första Xperia 1 2019. Lär du dig hantera dessa går det att få riktigt läckert resultat.
Jag ser inte riktigt poängen med de två separata video-apparna. De borde kunna ha varit olika eller kombinerade funktionslägen i en och samma app istället. Nu blir det mest förvirrat. Men kanske finns det distinktioner här som bara ett riktigt filmproffs förstår? Ett varningens finger bör också höjas. Se upp med att filma för mycket och för länge utan att hålla koll på batterinivån. Telefonen kan både gå varm och sluka batteri, om du har höga ambitioner med upplösning och frekvens.
Mobil musikstudio?
En nyhet i årets telefon är Music Pro, en ljudinspelningsapp som vill vara en hel liten musikstudio. Här skapar du låtprojekt och kan spela in och kombinera klipp av sång och instrument i olika spår, Du kan använda den inbyggda mikrofonen, som faktiskt håller en hyfsad kvalitet, eller ansluta en bättre extern via hörlursporten eller usb. Sedan är det lätt att klippa och arrangera om klippen i en tidslinje och sedan exportera som en wav-fil.
Det här klart inriktat för sång och musik, men blir också utmärkt om du vill spela in en speakerröst till ett kort filmklipp. Sony erbjuder också något de kallar för Studio Tuning, som med ai-teknik och andra professionella ljudalgoritmer tar bort brus, göra audioseparering, reducerar rums-eko med mera. Men det är en molnbaserad betaltjänst, för 49 kronor per månad eller per gigabyte producerad audio, vilket som kommer först.

Sonys Android-gränssnitt är som vanligt rätt så nära Androids original i stil och upplägg, men de har en del egna funktioner i bagrunden, både vad göller skärm och ljudhantering, men också extra gränssnittselement. Snabbgenvägar som du kan redigera, en egen hantering av delade fönster för multitasking, egna appar för speloptimering, Playstation-app, så att du kan strömma spel från din Sony-konsol, samt ett år med Bravia Core, Sonys egen filmströmningstjänst.
En del bloatware som stör
Sedan har telefonen tyvärr också irriterande mycket tredjepartsappar vi inte har bett om. Vid första installation kan en del av dem väljas bort, som Booking.com, ett par Amazon-appar, Sonys egna hörlursapp (som bara är relevant om du har deras lurar) och ett helt gäng Google-appar. Andra är förinstallerade oavsett om vi vill ha dem eller inte, som Netflix, Facebook, Linkedin och Tidal. Den sista får vi i alla fall tre månaders abonnemang till. Men allt under ett år tycker vi är mer reklam än ett mervärde.
Xperia 1 IV har en del andra egenskaper som kan tilltala enskilda användare. Som usb 3 gen 2 i dataöverföringshastighet, vilket gör överföring av stora filmklipp smidigt, och videoutgång via usb så att du kan ansluta extern skärm. Det ska också gå att använda telefonen som extern skärm till en Sony systemkamera. Det är en typisk Sony-funktion i en väldigt typisk Sony-telefon, som gör allt som fans av Sonys mobiler uppskattar.
Alla detaljer är inte perfekta, en del val för handhavandet förstår vi oss inte på, och Sony skulle vinna på att sansa sig med skärmen. Ingen behöver punkttätheten i en 4k-skärm i den här storleken, dessutom drar det bara mer ström. Men det finns ingen annan mobil som Xperia 1, och i denna fjärde generation är den bättre och mer mångsidig än någonsin. Och dyrare.
Specifikationer
Produktnamn: Xperia 1 IV XQ-CT54
Testad: Juni 2022, uppdaterad mars 2022
Kontakt: Sony
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 8 gen 1
Processor: 1 st Cortex-X2 3 GHz + 3 st Cortex-A710 2,5 GHz + 4 st Cortex-A510 1,8 GHz
Grafik: Adreno 730
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,5 tum amoled, 1644x3840 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 12 megapixel telezoom (3,5-5,2x) med tof och led bak, 12 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med video ut
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6E, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 12 med Xperia UI
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på sidan, vattentålig (IP65/68)
Batteri: 5 000 mAh, 12 tim 10 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 25 tim samtal
Batteriladdning: 30 W usb (usb pd), trådlös laddning (qi). Laddare ingår ej.
Storlek: 16,5 x 7,1 x 0,8-0,9 cm
Vikt: 185 gram
Rek. pris: 13 990 kr
Pris: 13 990 kronor hos Webhallen (12/256 GB)
Prestanda
Antutu Benchmark: 861 266 poäng
Geekbench 5: 3 403 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 167 poäng
3dmark Wild Life: 8 105 poäng
Lagring, läsning: 2 017,3 MB/s
Lagring, skrivning: 1 238,6 MB/s
