Testad produkt: Sonos Ray
Pris: 3 299 kronor hos Tink.net

Sonos Ray är den senaste och minsta ljudlimpan som kommer från Sonos. Det är en kompakt högtalare med måtten 559 x 71 x 95 millimeter. Den slinker således lätt in i en tv-möbel eller i bokhyllan. Det går även att väggmontera för den som hellre vill det.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Kvalitetsmässigt är det inget fel på Sonos Ray. Det är en kompakt soundbar som låter bra. Men med tanke på avsaknaden av funktioner som Atmos och klen stereoseparering parat med ett högt pris, blir det här en produkt som inte känns lika självklar som Sonos större ljudlimpor och högtalare.

Positivt

  • Kompakt
  • Helt okej ljud

Negativt

  • Saknar hdmi
  • Dålig stereoseparering
  • Relativt dyr

Sonos Ray är tillverkad i plast med ett finmaskigt galler placerat i fronten. Det finns inga detaljer som textil eller liknande. Ovansidan har tre touchkontroller och framsidan pryds av en rad pyttesmå led-ljus, som skvallrar om den är igång eller inte. Och varje gång du rör vid den lämnar du fula fingeravtryck.

Till skillnad från andra ljudlimpor har Ray inga flådiga funktioner som Atmos eller stort surroundljud. Du får stereo. Punkt.

Sonos Ray
Sonos Ray är snygg, kompakt och glider enkelt in under din tv.

Vilket inte nödvändigtvis behöver vara något dåligt, men då Ray är såpass liten blir det sparsam stereoseparering, trots alla elektroniska knep som används. Du får absolut bättre ljud, men det är allt. Å andra sidan får du en trådlös högtalare som enkelt integreras i ett befintligt Sonos-system.

Surroundljud – vi reder ut den röriga tekniken och dess termer

Bra ljud för sin storlek

Ljudet är dock riktigt bra, framför allt med tanke på storleken, men något Hollywood-ljud, som de använder i sin marknadsföring, är det verkligen inte. Du får en bas som pumpar på bra, både mellanregister och diskant är nyanserade och skapar en riktigt fin ljudbild. Framför allt om du sitter nära den. Sonos Ray har talförstärkning som gör att du enklare kan höra dialog. Det finns också ett nattläge som sänker volymen på högljudda effekter. Smart!

Test: Sonos Beam (generation 2) – smart och kompakt soundbar

Vilket för oss in på vad den skulle kunna användas till och även det är något som används i marknadsföringen: gaming vid datorn. När den här texten skrivs står Sonos Ray placerad precis under skärmen och spelar musik via Spotify Connect. Det fungerar alldeles utmärkt! Storleken gör att du lugnt kan ha den på ett skrivbord. Men ska du gejma och inte har en dator som kan skicka ut ljudet via toslink kan du glömma det på en gång. Sonos Ray kan bara anslutas till en dator, konsol eller tv via optisk kabel.

Sonos Ray
Hdmi får du klara dig utan.

Det känns som att vara tillbaka i 2005.

Bör bo under tv:n

Det enda vettiga användningsområdet för Ray är under tv:n. Där den visserligen producerar bra mycket bättre ljud än tv:ns högtalare förmår. Men då stöter vi på ett par svaga punkter: Det är absolut inget fel på ljudet som skickas ut via optisk kabel, men saknar stöd för True HD, DTS HD och Dolby Digital Plus. Ett vanligt problem är att ljud som skickas via optisk kabel ofta är osynkat, vilket inte är ett problem här, då Sonos app har utmärkta möjligheter att enkelt synkronisera ljudet om så behövs.

Sonos Ray
Sonos app är föredömligt enkelt att använda. Eventuella synk-problem med ljud och bild avhjälps snabbt och enkelt.

Den andra punkten är som tidigare påpekats stereosepareringen. En sådan här liten soundbar kan använda alla möjliga elektroniska tricks, men det blir inte samma separering som en längre soundbar har eller ett par bra stereohögtalare. Och den lider av samma problem som alla andra soundbars: vid hög volym börjar musik att låta illa. Alla nyanser försvinner i en malström av grötigt ljud.

Test: Sonos Arc – framtidssäkrad ljudlimpa med Dolby Atmos

Sonos Ray är dock fortfarande en välljudande kompakt soundbar. Problemet är att vi inte riktigt vet vad vi ska ha den till. Om du redan har ett Sonos-system i ditt hem och saknar något under tv:n och bara vill ha bättre ljud, då funkar den helt okej, men den har som sagt sina begränsningar.

Sonos Ray

Sonos Ray kostar 3 400 kronor. Vilket är mycket pengar med tanke på vad du får. Jämför den med TCL:s soundbar TS8132, som visserligen är större, men som inkluderar en rejäl subwoofer, har stöd för alla möjliga ljudformat inklusive Atmos och som blir din för 2 700 kronor.

TL;DR

Kvalitetsmässigt är det inget fel på Sonos Ray. Den låter bra. Den är kompakt. Och den är dyr, grejar inte Atmos-ljud och har inte alls lika bra stereoseparering som du skulle kunna kräva av en produkt i den här prisklassen. Hade den kostat en tusenlapp mindre hade vi daskat på ett högre betyg.

Specifikationer

Modell: Ray
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Sonos
Anslutning: Optisk (toslink)
Ljudfunktioner: Stereo PCM, Dolby Digital, DTS
Ljudlägen: Dialog och natt-läge
Nätverk: Wifi 2,4 Ghz 802.11 b/g/n
Mått: Soundbar: 559 x 71 x 95 mm
Vikt: 1,95 kg
Pris: 3 299 kronor hos Tink.net

Betyg 3,5 av 5