Testad produkt: Marshall Emberton II
Pris: 1 690 kronor hos DustinHome eller 1 790 kronor hos Webhallen

Det är nästan på dagen två år sedan vi fick bekanta oss med den då minsta högtalaren i Marshalls arsenal av portabla högtalare. Den bar namnet Emberton och var ett smidigare komplement till de större syskonen Stockwell, Kilburn och Tufton. Nu är generation två av modellen här och M3 är tidigt ute i startgroparna för att testa eventuella förbättringar samt om den förärats med några nya funktioner gentemot föregångaren.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Emberton II är sett till sin storlek och attityd något av en optimal resehögtalare. Batteritiden imponerar, ljudet likaså och funktionaliteten har förbättrats rejält mot föregångaren i och med att det, via appen, går att koppla ihop flera kompatibla högtalare, liksom möjligheten att justera ljudets karaktär. Priset är däremot i saftigaste laget.

Positivt

  • Format och design
  • IP67-klassad
  • Ljud i förhållande till storlek
  • Kompatibel med tillverkarens app
  • Möjlighet att sammankoppla flera högtalare

Negativt

  • Dyr
  • Ljudet vid högre volym

Kompakt krutpaket med attityd

Till det yttre är allt sig likt, samma ikoniska design, samma vikt och samma mått. Den enda synliga skillnaden är loggan på fronten som nu är guldfärgad i stället för vit. Även bestyckningen är densamma och består av två 2-tums bredbandselement (ett riktad framåt, ett bakåt) samt två passiva element. Effekten levereras av dubbla klass d-förstärkare på 10 watt, frekvensomfånget är som tidigare 60 – 20 000 Hz. Chassit är gummerat och visst känns det som att högtalaren tål en hel del stryk. Framsidan är smakfullt täckt av ett finmaskigt galler som givetvis avslutas med tillverkarens klassiska och numera guldfärgade logga. Att det är en Marshall-högtalare råder det således inga som helst tvivel om.

Nytt är en förbättrad batteritid, Emberton II mäktar med drygt 30 timmars uppspelning jämfört med föregångarens dryga 20, liksom en senare version av bluetooth (5.1 mot tidigare 5.0) samt ett förbättrat skydd mot väderelementen – (IP67 mot tidigare IPX7).

Marshall Emberton II

Kompatibel med Marshalls app

Den mest omvälvande nyheten är att Emberton II är kompatibel med tillverkarens app (Marshall Bluetooth) som möjliggör anslutning till ytterligare kompatibla högtalare, samt viss justering av ljudet. Nu snackar vi i och för sig inte om någon avancerad equalizer, du har enbart tre olika ljudlägen att välja mellan; ”Marshall” som ska efterlikna tillverkarens signaturljud, ”Tryck” med en intensivare basåtergivning och vassare diskant samt ”Röst”, som passar vid lyssning på exempelvis poddar eller liknande.

Installationen är enkel, antigen letar du upp enheten i din smartphones bluetooth-meny eller så använder du dig av appen. Har du flera kompatibla högtalare kommer dessa visas i stapelform och finnas valbara i appens meny. Vill du bredda ljudbilden och koppla ihop dessa för en unison uppspelning är även det väldigt enkelt. Tryck tre gånger på bluetooth-parkopplingsknappen på den för tillfället med telefonen sammankopplade enheten, följt av två tryck på de övriga högtalarna du vill ansluta. En smidig lösning för att kunna spela upp samma musik i flera rum.    

Marshall Emberton II

På ovansidan finns, förutom en mindre knapp som används för att aktivera bluetooth-anslutningen, samt en tiostegad och snyggt upplyst batteriindikator, en multifunktionsknapp som fungerar ungefär som en joystick. Genom att dra den åt olika håll justeras volymen eller spår byts och med ett lätt tryck pausas eller återupptas uppspelningen. Precis som på föregångaren alltså och exemplariskt sett ut användarsynpunkt.

Hur låter det då? Med tanke på högtalarens blygsamma yttermått låter Emberton II riktigt bra, med en bred spridning och volym som räcker gott och väl för att underhålla ett mindre resesällskap. Basåtergivningen är förvånansvärt bra och går rejält ned på djupet. Ja, på det hela taget presterar högtalaren klart godkänt över hela registret, så länge du inte drar på för fullt – då brister det rejält i det övre frekvensomfånget, något du garanterat inte vill utsätta öronen för.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: Maj 2022
Modell: Emberton II
Tillverkare: Marshall
Typ: Bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth 5.1
Batteritid: runt 30 timmar
Frekvensåtergivning: 60 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Nej
Aktiv röststyrningsassistent: nej
Vikt: 700 gram
Storlek H x D x B: 68 x 76 x 160 mm
Pris: 1 690 kronor hos DustinHome eller 1 790 kronor hos Webhallen

Betyg: 4 av 5