Testad produkt: Pixel 6A
Pris: Från 3 990 kronor via Prisjakt
2023-03-07: Uppdaterad ned nya prisuppgifter.
Pixel 7 och Pixel 7 Pro fick all uppmärksamhet, men de var inte den enda telefonerna som Google släppte i oktober. De passade också på att göra Pixel 6A officiellt tillgänglig i Sverige. Den lanserades i juli och är alltså den sista av förra generationens Pixel-mobiler, men säljs nu som ett mer budgetbetonat alternativ till de två nya 7:orna.
Omdöme
Positivt
- Bra prestanda för pengarna
- Snygg bild, utmärkt ljud
- Enkel men kompetent huvudkamera
- Rent Android 13
Negativt
- 60 Hz-skärm
- Kan bli varm
- Bara godkänd batteritid
- Halvsnabb laddning, laddare ingår ej
Eller budget och budget, den kostar strax under 5 000 kronor, vilket placerar den i vad vi vanligen kallar mellanklass. Android-mobiler finns till riktiga budgetpriser, men inte från Google själva. Redan när vi testade Pixel 7 ifrågasatte vi om det var smart att snåla, då steget upp till lysande Pixel 7 Pro prismässigt inte var så stort.
Här blir den frågan ännu mer aktuell, för prisskillnaden till Pixel 7 är ännu mindre, samtidigt som skillnaden i prestanda och egenskaper är större. Designen på förra generationens Pixel-mobiler skiljer sig inte enormt från Pixel 7, utan den stora skillnaden är andra färgval. I 6a innebär det en kamerapanel i svart, samt svart, vit eller blekt grön baksida.
Bakstycket, inklusive kameradelen, är i akrylplast istället för metall och glas, men med hög kvalitetskänsla ändå. Hade vi inte läst på att så var fallet hade vi gissat att det var samma material. Ramen är i matt aluminium och bidrar mycket till att hålla uppe kvalitetskänslan. Det är billigare Gorilla Glass 3 i skärmen. Det påverkar givetvis hållbarheten, men inte upplevelsen. Att hålla i och använda Pixel 6A i vardagen känns fortfarande lyxigt.

Snygg men långsam skärm
Det är egentligen bara en sak som förtar den upplevelsen, och det är skärmen. Dels har den rätt tjocka skärmkanter, vilket gör att den lilla skärmpanelen på 6,1 tum inte gör att telefonen känns så kompakt som den skulle kunna. Dels saknas hög bildfrekvens. Här får du traditionella 60 Hz, och då det finns många både mellanklass- och budgetmobiler med 90 eller 120 Hz-skärm med snabbare pixelavläsning än Pixel 6A.
Själva bildkvaliteten är dock utmärkt. Här får du en oled-panel med 1080p-upplösning, vilket gör den mycket skarp med tanke på dess mindre bildyta. Ljusstyrka upp till ungefär 850 cd/m2 räcker långt både för hdr-film och automatisk boost för att kompensera för starkt solsken. Den matchar dci p3-färgskala till hundra procent och kan även ställas att köra srgb-färg, och då med mycket exakt färgåtergivning. Stöd för hdr10+ är också ett plus.
Pixel 6A har stereohögtalare, och vi föredrar faktiskt ljudbilden här framför den i Pixel 7. De har snäppet högre detaljåtergivning, men här får vi i gengäld ett jämnare och fylligare mellanregister och bas. Ljud vid samtal har en behaglig och naturlig röståtergivning, både på högtalartelefon och med luren vid örat. Hörlurar får anslutas via usb c eller Bluetooth, för vanligt 3,5-millimetersuttag finns inte.

Mycket prestanda för pengarna
Det snålas inte med prestanda. Pixel 6A drivs av första generationen av Googles Tensor-systemkrets, som är nästan lika snabb som nya Tensor G2. Bägge är beskedliga jämfört med bästa Snapdragon-kretsarna i ren cpu- och gpu-kraft, men här, i en 5 000-kronorsmobil, kan vi knappast klaga på farten. Den ligger steget före andra mobiler vi testat i år på samma prisnivå.
Du spelar kanske inte de mest krävande spelen på den med hög bildfrekvens, och du har inte lika avancerade foto- och filmfunktioner som i Pixel 7-serien, där mycket drivs av en rejält uppgraderad ai-motor, men vi kör Microsoft Office-appar, gps-navigering, videomöten och surfar snabbt och problemfritt.
Det finns dock en påtaglig risk för att mobilen blir varm, både när den pressas med intensivt arbete och i spel som utmanar grafikprocessorn. De stresstester vi gör av systemkretsen resulterar alla i en obekvämt varm mobil. Det verkar vara knutet just till Tensor, för Pixel 7-mobilerna med Tensor G2 blir inte lika varma, trots att de är snabbare.

Enkel men smart kamera
Kameror har länge varit en av Pixels styrkor. Pixel 6A har enklare hårdvara, både jämfört med Pixel 7-mobilerna och den Pixel 6 som aldrig släpptes i Sverige. Här finns en 12,2 megapixel huvudkamera och en 12 megapixels vidvinkel.
Den fotar och filmar ändå överlag riktigt bra. Styrkan för Pixel har alltid legat i Googles bildbehandling och foto-mjukvara, inte i att ha den mest avancerade sensorn. I dagsljus får vi knivskarpa bilder med välbalanserad dynamik och färg. Enkel guidning i kamerappen med sådant som vattenpass i sökaren gör det lätt att ta ett snyggt foto.
Men det finns en gräns för vad som går att göra med mjukvarumagi, och det går inte helt att kompensera för mindre bildinformation och lägre ljusintag. Kameraappen har ett 2x zoomläge som, precis som i Pixel 7, är heldigitalt. Men här finns det inte lika många pixlar att hämta information ifrån. Pixel 6A får istället förlita sig mer på skärpefilter och flerbildstagning för att få till skärpa. Det går…nästan. Men inte riktigt lika bra som med mobiler med större sensor eller separat optisk zoom.

På kvällen kickar ett nattläge in som ger dynamik och ljuskompensering i premium-klass, trots den lilla sensorn. Men bara om du är stadig på handen. Annars tappar den snabbt i fokus. Det ligger också ett vagt lager av lätt brus över hela bilden. Det stör dock bara om vi försöker manuell-zooma en tagen bild. Vidvinkelkameran tappar också mycket i detaljåtergivning, framförallt färgnyanser, när ljuset dämpas.
Räcker hela dagen, men inte mer
Pixel 6A har ett 4 410 milliamperetimmar stort batteri, som enligt Google ska ge den 24 timmars användningstid. Det är vi tveksamma till. Möjligen 24 timmar strömmad video på låg ljustyrka. Vi kör ett videotest på skärmens fulla ljusstyrka och i det momentet karar sig Pixel 6A mycket bra. Vi kan strömma i ungefär 20 timmar utan avbrott.
Däremot verkar den få kämpa mer med annan typ av blandad användning, som surf och sociala appar. Där är batteritiden fortfarande inte dålig, men mer alldaglig. Du kan nog räkna med att mobilen räcker från morgon till kväll, utom i extrema undantag, om du till exempel filmar eller spelar spel. Men du lär få ladda den nattetid.
Det kan vara bra i vilket fall som helst, för den är inte mer än måttligt snabbladdad. Den stöder 18 Watts laddning med Usb Power Delivery 3.0-kompatibel laddare. En sådan får du leta reda på själv, för Google skickar inte med laddare.

Tuff konkurrens
Telefonen levereras med Android 12, I alla fall för närvarande. Men det väntar en direkt uppgradering till Android 13 så fort du dragit igång den. Googles lovade tre års systemuppdateringar gäller från globala lanseringen i juli, så övergången till Android 13 är en av de generationerna. Säkerhetsuppdateringar gäller i fem år.
Konkurrensen runt 5 000-kronorsstrecket är hård. Pixel 6A ställs här mot utmärkta mobiler som Samsung Galaxy A53, Oneplus Nord T2 och Motorola Edge 30, alla med högfrekvent amoledskärm på mellan 90 och 144 Hz, bättre kamerahårdvara som ger lika bra eller ibland bättre foton, längre batteritid och mer snabbladdade batterier.
Det Pixel 6A har att kontra med är snäppet bättre prestanda…och det faktum att det är en Pixel, med Googles fördel av det rena Android 13-gränssnittet och snabba Android-uppdateringar. Men faktiskt inte fler utlovade systemuppdateringar än till exempel Samsung.
Specifikationer
Produktnamn: Pixel 6A
Testad: Oktober 2022, uppdaterat mars 2023
Tillverkare: Google
Systemkrets: Google Tensor
Processor: 2 st Cortex-X1 2,8 GHz, 2 st Cortex-A76 2,25 GHz, 4 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G78 MP20
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Skärm: 6,3 tum oled, 1080x2400 bildpunkter
Kameror: 12,2 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6e, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12, uppgraderbar till Android 13
Övrigt: Nano sim + esim, fingeravtrycksläsare i skärm, 2 års garanti, vattentålig (ip67)
Batteri: 4 410 mAh, ca 20 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 15 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 60Hz), ca 23 tim samtal
Batteriladdning: 18 W usb (usb pd). Laddare ingår ej.
Storlek: 15,2 x 7,2 x 0,9 cm
Vikt: 178 gram
Rek. pris: 4 990 kr
Pris: Från 3 990 kronor via Prisjakt
Prestanda
Antutu Benchmark: 741 554 poäng
Geekbench 5: 2 754 poäng
Geekbench 5 en kärna: 1 053 poäng
Geekbench 5 compute: 2 941 poäng
3dmark Wild Life: 6 781 poäng
3dmark Wild Life Unlimited: 7 105 poäng
3dmark Wild Life Extreme: 2 601 poäng
Lagring, läsning: 1 366,5 MB/s
Lagring, skrivning: 274,3 MB/s
