När vi öppnar förpackningen känns det som att vi köpt en ny Macbook Air och inte en bärbar power station. Stilrena linjer med löfte om sömlösa funktioner och strömöverföring gör oss uppspelta. Vi hoppas att detta ska vara en stark kandidat till att bli hjärtat i vår vision om ett optimalt off-the-grid-läger. Som referens kan nämnas att tillverkaren lovar fem snabbladdningar av just en Macbook Air (2020) eller hela elva laddningar av en mobiltelefon med batteristorlek som en iPhone 11 (3 110mAh).
Omdöme
Positivt
- Bra batteritid
- Ren sinusvåg
- Inbyggd mppt omvandlare
Negativt
- Klent med 300 Watt ut (AC)
- Prislappen

Eftersom även prislappen ligger på Applenivå bör Ankers nya power station leverera för att leva upp till förväntningarna och avtrycket den gör i plånboken. Drömmen om att kunna driva hemmets elektronik även vid strömavbrott har visat sig vara ett lappande av många olika komponenter, där vi sett många tveksamma lösningar på marknaden. Powerhouse 2 utlovar bra batteritid och en ren sinusvåg, vilket ändå verkar lovande.

I kartongen får, vi förutom en snygg produkt, även ett gäng olika kablar och adaptrar för att möjliggöra flexibel laddning och drift. Enheten har tre usb a-utgångar som kan leverera 36 watt kombinerat och det finns även en kraftfull (60 watt) usb-c-utgång för snabbladdning. Bra!
En 12-volts likströmsanslutning (med cigarettuttagskontakt) och maxeffekt på 120 watt sitter dold bakom ett vattenavvisande lock på framsidan. Själva huvudnumret är ett 230 volts uttag, som du kan belasta med 300 watt, samt att Powerhouse har en inbyggd mppt-omvandlare, som optimerar batteriets laddning om du väljer att ladda den direkt med solceller istället för den medföljande nätanslutna laddaren.
När vi börjar testa vad enheten går för slås vi först av hur enkelt och tydligt Powerhouse 2 redovisar all den data vi så gärna vill se. På ett överskådligt sätt ser du både enhetens egna laddtid och den anslutna lastens förbrukning, samt uppskattad tid tills Ankers power station behöver laddas igen. Föredömligt!
Läs också: Bästa inverter-elverk – reservkraft för jobb, nöd och äventyr
För att testa huruvida enheten levererar ren och fin spänning väljer vi att ansluta vårt gamla playstation och en 27-tums full hd-skärm från AOC. Tanken är att testa detta på hemmaplan för att sedan låta detta kit rädda regniga dagar i sommarstugan.
Vi kan bara konstatera att du inte behöver läsa någon gammal korsordsbilaga i sommar, med Anker Powerhouse 2 tar du bara fram tv-spelet oberoende av om det finns el i stugan eller inte! Allt flyter felfritt och vi förväntas få 2-3 timmars speltid med den uppsättning (ca 120 watt) vi valt att använda. Det enda negativa i sammanhanget är att en dovt surrande fläkt startar efter cirka tio minuter.

Anker laddas upp med max 60 watt, vilket gör att du faktiskt kan öka drifttiden med 1,5 timmar om du ansluter en mobil solpanel och nyttjar den inbyggda mppt-omvandlaren. Om omständigheterna och den externa utrustningen levererar optimalt.
Läs även: M3 testar power stations
Vad är då haken? Jo, maxeffekten du kan plocka ut från den inbyggda 230-voltsoinverten är starkt begränsad jämfört med liknande produkter från konkurrenterna. Vill du kunna driva en mikrovågsugn? Vinkelslipen? Kanske dammsugaren? Då är det här helt fel produkt för dig, även om tillverkaren visar upp bilder där Powerhouse 2 står på arbetsbänken i en verkstad. Den här modellen är helt enkelt till för dig med känslig elektronik där du inte behöver plocka ut mycket effekt på en gång.

Fakta Anker Powerhouse 2
Tillverkare: Anker
Pris: 4 890 kronor hos Webhallen
Kapacitet: 388 Wh (108 000 mAh)
Anslutningar: 3 st usb-a (totalt 36 W), 1 st usb-c (60 W), 230 V AC-ut, 12V DC ut (120W), 12 in (laddare)
Mått: 255 x 139 x 148 mm (BxHxD)
Vikt: 4,6 kg
Övrigt: Inbyggt mppt-konverter
