Om du har ett uppblåsbart spa-bad från någon av de kinesiska tillverkarna har du säkert varit med om samma sak som undertecknad. När du är som mest sugen på att värma dig i 39 grader efter en hård arbetsdag och glider ut i bara mässingen på altanen, upptäcker du till din bestörtning att pumpen lagt av, då du slarvat med att byta filter. Istället för mötas av ett fräscht varmt bad är spatunnan iskall och i värsta fall är vattnet skitigt då även rengöringen stannat. Då är det dags att koppla upp dig med en smart termometer!

Betyg 4 av 5

Omdöme

En smidig och prisvärd lösning för dig som vill hålla koll på poolen, spa-badet eller fiskdammen på distans.

Positivt

  • Lätt att installera och använda
  • Både sändare och mottagare är robusta
  • Stöd för flera sändare
  • Prisvärd

Negativt

  • Dålig batteritid i sändardelen
  • Långsam registrering av rätt temperatur

TFA Dostman, som även gör väderstationer, har tagit fram en smart liten lösning med en vattentålig sändardel och en mottagare, som trådlöst visar temperaturen. Mottagardelen ser ut om en liten timer eller väckarklocka, med en tydlig och fin skärm. Här ser du även klocka och inomhustemperatur och luftfuktighet.

Sensorenheten är en rejäl och robust sak med ordentlig tätning. Även denna har en skärm, så att du ser hur många grader vattnet har. Sändardelen drivs av vanliga AA-batterier. Enheterna är redan parkopplade när vi packar upp dem och startar dem. Installationen kan knappast bli smidigare.

Test Pooltermometer
Sensorn håller stenkoll på temperaturen, men det går åt en hel del batterier.

Visst hade det varit smart om du kunnat koppla ihop den här enheten med ett system som även låter dig kontrollera brytare eller andra delar i ditt smarta hem, men då hade säkerligen prislappen varit en annan också. Själva grejen med det här lilla kitet är att det är billigt, samtidigt som det faktiskt fungerar riktigt bra. Temperaturen som sensorn registrerar stämmer väldigt bra med vad vi mäter upp med en betydligt dyrare termometer. Däremot tar det lång tid innan sensorn hittar rätt, ibland flera minuter.

M3 rekommenderar

Ett annat användningsområde än till poolen eller spa-tunnan är om du har en liten damm på tomten. Du vill ju inte att dina guldfiskar/karpar ska koka bort under värmeböljan, med en sådan här lösning kan du hålla koll på distans. Räckvidden är bra (40-45 meter var inga problem) och du kan koppla flera sensorer till samma mottagare. Räkna dock med att byta batterier relativt ofta i sändardelen, under testet höll de cirka tio dagar innan vi behövde byta då räckvidden plötsligt började sjunka. Det hade varit smart om sensorn hade haft två inställningar - en för dig med behov av maxad räckvidd och en annan för dig som vill spara batterier.

Test Pooltermometer
Det är riktigt smidigt att hålla koll på temperaturen på distans.


Fakta TFA Dostman Marbella

Tillverkare: TFA Dostman
Pris: Kostar 355 kronor hos Amazon Sverige
Mätområde: 0-60 grader Celsius
Antal sändare: Upp till 3 st
Strömkälla: 4 st AA-batterier
Räckvidd: 100 meter

Betyg: 4 av 5