Aktuellt pris uppdaterat 2022-09-01

Testad produkt: Samsung Galaxy A33 SM-A336B/DSN
Pris: Cirka 3 064 kronor hos Amazon Sverige

Samsung har som vanligt en flitig mobil-vår med både nya flaggskeppsserien Galaxy S22, och nya budget- och mellanklassmobiler i Galaxy A-serien. Medan Galaxy S22 visar Samsung från sin bästa sida har de två Galaxy A-mobiler vi hittills testat i år inte lyckats imponera och underlevererat på varsin prisnivå. Det blir det ändring på nu, för Galaxy A33 är en välbalanserad telefon som ger precis rätt egenskaper för sitt pris.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Galaxy A33 är den mest prisvärda av Samsung A-serie-mobiler i år. I alla fall av de som hittills släppts. Den bockar av det mesta som vi kräver i en 4 000 kronorsmobil, och kryddar med sådant som vattentålighet och riktigt bra ljud. Den är dyrare än sin föregångare Galaxy A32 5G, men markant bättre på nästan allt.

Positivt

  • Rätt prestanda för pengarna
  • Snygg skärm och bra ljud
  • Stabil och lättanvänd kamera
  • Många utlovade uppgraderingar

Negativt

  • Seg fingeravtrycksläsare
  • Något plastig
  • Ingen laddare
M3 rekommenderar

Samsungs rekommenderade pris ligger på 4 290 kronor, men den säljs till ett stadigt pris på precis under 4 000 kronor i ett stort antal butiker, så den kvalar in i vad vi skulle kalla för lägre mellanklass. För det får du en mobil med snygg amoled-skärm, pålitliga mellanprestanda, 128 gigabyte lagring, 5g och stort batteri.

Designen och konstruktionen är nästan identisk med dyrare Galaxy A53, plan baksida i matt plast, framsidan har 2,5d Gorilla Glass med en bred ram i högkvalitativ plast. Den finns i svart, blå, vit och persikofärgad. Den största skillnaden är att Galaxy A33 är en millimeter smalare på bredden och väger mindre, samt att ramen är matt istället för blank.

Det är två saker som vi välkomnar, då det gör telefonen mer bekväm att greppa. I den här lägre prisklassen stör vi oss också mindre på den plastiga känslan i mobilen. Här är det mer förväntat. Precis som Galaxy A53 är Galaxy A33 ip67-klassad, viket innebär att den tål att tappas i diskhon, men kanske inte att dyka med.

Den andra visuella skillnaden är skärmen, som har större skärmkant i nederkant och droppformad miniflärp för selfiekameran istället för ett fristående hål i skärmen. Vi har ingen preferens för det ena eller det andra, bägge stör bilden ungefär lika mycket. Möjligen ser ett runt hål mer ”modernt” ut, men det kan vi leva med att vi inte får här. För det är många andra saker som gör att Galaxy A33 hänger med i tiden.

Galaxy A33
Galaxy A33 eller Galaxy A55? Svårt att säga vid första anblicken. A33 är till vänster, med den mindre glansiga ramen. Lika snyggt? Kanske inte, men den är trevligare att hålla i.

Stora steg framåt

VI testade aldrig den direkta föregångaren Galaxy A32 5G, men kan konstatera att A33 bjuder på ett gäng påtagliga uppgraderingar. För det första har den markant höjd prestanda. Samsungs Exynos 1280-krets levererar nära dubbelt så mycket datorkraft som Mediatek Helios G80, som sitter i Galaxy A32. Mer ramminne, sex mot fyra gigabyte, hjälper också till.

Här får vi en rapp och smidig upplevelse i de flesta situationer, från webbsurf till gps-navigering, och kan till och med spela många halvkrävande spel på mobilen utan att det känns segt. Det är faktiskt samma systemkrets som i Galaxy A53, och har lika mycket minne och lagring som i dess basmodell. Fast en tusenlapp billigare.

För det andra har Galaxy A33 fått en betydligt bättre skärm än föregångaren. En 6,4 tums amoled-skärm med 1080p-upplösning, ett stort lyft från den tft-skärm med 720p-upplösning som 5g-versionen av Galaxy A32 har. Dessutom en med riktigt fin färgkontroll, 90 Hz bildfrekvens för snyggare och jämnare bild. Den verkar inte ha adaptiv bildfrekvens, så du kan behöva ställa ner den till 60 Hz manuellt emellanåt, om du vill spara batteri.

Galaxy A33 skärm
Amoled-skärmen är ljusstark nog för allt utom direkta solkatter.

Stort batteri med oklar laddning

Även när vi kör telefonen konstant i 90 Hz-läge är batteritiden fullt godkänd. Här sitter ett 5 000 milliamperetimmars batteri som levererar nästan 20 timmar i vårt videoströmningstest med 60 Hz-bildläget, och knappa 15 timmar med 90 Hz. Det är fortfarande väl godkänt. Under mer sporadisk användning får vi utan problem ut två dagar innan vi behöver ladda den.

Men visst går det att tömma batteriet snabbare. Är du en högintensiv användare som fotar och filmar, kör videosamtal och skrollar på TikTok flera timmar om dagen lär du behöva ladda den under natten. Då möts vi av en av få besvikelser med telefonen, den stödjer laddning med upp till 25 watt. Inte extremt snabbt, men godkänt.

Tyvärr har Samsung bestämt sig för att helt skippa medföljande laddare i sina mobiler, så det vill till att du har en av passande sort hemma. Annars får du antingen köpa en separat eller nöja dig med vad du råkar ha liggande, även om det är en seg 5-wattsladdare. Vi förstår tanken. Universalladdare är bra för miljön och spar både utsläpp och pengar i transport. Men borde det då inte åtminstone återspeglas i priset?

Galaxy A33 sida
Trots mycket batteri är Galaxy A33 inte överdrivet tjock eller tung.

Många plus, få minus

Andra saker vi gillar med telefonen är snyggt, välbalanserat och fylligt stereoljud med Dolby Atmos-stöd, mikro sd-kortplats för lagringsexpansion och att den har samma fina Android-uppdateringspolicy som Galaxy A53: tre år utlovade systemuppdateringar och fyra år säkerhetsuppdateringar.

Bland mindre imponerande detaljer hittar vi en långsam och ibland tålamodsprövande fingeravtrycksläsare placerad under skärmen. Den har en tendens att missa ungefär var fjärde upplåsning. Riktigt vad det beror på är svårt att säga, för fingeravtrycksläsaren i Galaxy A53 är mer pålitlig. Det brukar vara knutet till prestanda, men de två mobilerna är lika snabba. Förhoppningsvis går det att trimma med en mjukvaruuppdatering.

Kamerorna i Galaxy A33 är fyra till antalet och snäppet enklare än de i Galaxy A55. Två kan vi i princip räkna bort, en mikrokamera som inte är mycket att hurra för och en stödsensor för djupseende, så att du kan få bättre skärpedjupseffekt när du tar porträtt. Övriga två kameror håller dock bra lägstanivå.

Galaxy A33 One UI
Gränssnittet One UI är samma som i alla Samsung-mobiler. Antingen är du van och då känns allt naturligt. Eller så har du inte använt Samsung tidigare och kan behöva en viss invänjningstid.

Lätt att ta bra bilder

Du får en 48-megapixel huvudkamera, där det mest intressanta är att den har optisk bildstabilisering, något som inte är så vanligt i prisklassen. Den tar skarpa bilder med snabb och pålitlig fokus, med samma färgbalans som i mer påkostade Samsung-telefoner.

Dynamiken i bilder är bra med nyanser som framträder både i mörka och ljusa partier av ett foto. Kamera-appen har snabbgenväg till ett 2x zoomläge, som då enbart är digitalt, eftersom Galaxy A33 inte har optisk zoom. Den håller vi oss undan från, då den inte gör något mer än skalar upp med tappad skärpa som följd.

Utöver det får du en enkel vidvinkel med 123 graders synfält som tar snygga bilder i fullt dagsljus, dock med en tillstymmelse till svagare skärpa i periferin. Vad bägge kamerorna får kämpa med är brusnivåer vid nattfotografering. Men de levererar bägge fortsatt godkänd dynamik och tappar inte färgbalansen.

Allt som allt levererar Galaxy A33 det mesta vi kan begära i den här prisklassen. Den är snabb nog, har snygg skärm, utmärkt ljud både för media och vid samtal, kompetent kamera och bra batteritid. Det vi störde oss på med Galaxy A53, kan vi ha mer överseende med i mer prispressade Galaxy A33, och dessutom gör den ett par saker snäppet bättre – skönare grepp och bättre klang i högtalarna.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy A33 SM-A336B/DSN
Testad: Maj 2022
Kontakt: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 1280
Processor: 2 Cortex-A78 2,4 GHz + 6 st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G58
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Skärm: 6,4 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 48 megapixel + 8 megapixel vidvinkel, 5 megapixel makro + djupsensor med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g wifi 5, bluetooth 5.1, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med One UI 4.1
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 5 000 mAh, 19 tim 20 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 35 tim samtal
Batteriladdning: 25 W usb, laddare ingår ej
Storlek: 16 x 7,4 x 0,81 cm
Vikt: 186 gram
Rek. pris: 4 290 kr
Pris: Cirka 3 064 kronor hos Amazon Sverige

Prestanda

Antutu Benchmark: 422 135 poäng
Geekbench 5: 1 894 poäng
Geekbench 5 en kärna: 737 poäng
3dmark Wild Life: 2 269 poäng
Lagring, läsning: 521,8 MB/s
Lagring, skrivning: 486,8 MB/s

Betyg: 4 av 5