I höst kommer Google börja ta bort ouppdaterade, ”övergivna” appar från Play-butiken. Från och med 1 november börjar en ny regel gälla som innebär att appar måste uppdateras minst en gång vartannat år för att få stanna i butiken.

Enligt Cnet finns det runt 869 000 appar på Play-butiken som uppdaterades senast för två år sedan, och de riskerar nu alltså att försvinna.

Apparna kommer inte raderas helt och håller från butiken – användare som redan har skaffat dem kan ladda ner dem igen och direktlänkar till dem ska så vitt vi förstår fortsätta fungera. Men de kommer inte längre synas i topplistor, sökresultat och andra listor, och kommer inte gå att installera på nyare Android-system.

Målet enligt Google är att hindra användare att utsätta sig för faror genom att installera ouppdaterade appar som inte drar nytta av de senaste Android-versionernas nya säkerhetsfunktioner och integritetsskydd.

Apple har sedan flera år tillbaka ett upprensningsprogram för App Store där gamla appar tas bort om de inte uppdateras på länge och laddas ner väldigt sällan.