Testad produkt: Bikefinder
Pris: Kostar 1 649 kronor hos Kjell & Co

Bikefinder erbjuder en lösning till alla cykelägare som vill kunna hålla ett extra öga på sin cykel. Gps-spårsändaren monteras i styränden och är mycket diskret. Till den behöver du ett abonnemang – med eller utan försäkring – för att kunna spåra din cykel via en app i mobilen.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Bikefinder är mycket enkelt att komma igång med och lika intuitivt att spåra cykeln med via mobilen. För en dyrare cykel kan det vara värt att även överväga att köpa till försäkring, men för en del räcker det säkert att köpa enbart spårningsabonnemanget.

Positivt

  • Smidig spårning
  • Enkel att installera
  • Försäkring kan köpas till

Negativt

  • Attrapp till andra styränden ingår ej
  • Utsatt placering

Bikefinder startade i grannlandet Norge med målet att hjälpa dig behålla din cykel. Deras gps-spårsändare monteras i styret och håller dig uppdaterad om var din cykel befinner sig.

Kom igång

Installationen är väldigt enkel och appen behöver ingen närmare förklaring. Du kan samla bra att ha-information om din cykel i appen, så som bild av kvittot eller bild av cykeln. Saker som underlättar om du skulle behöva rapportera den stulen.

Skärmdumpar från Bikefinder-appen.
Så här ser Bikefinder-appen ut. Enkel och intuitiv.

När jag skruvade fast den i min egen cykel saknade jag direkt en attrapp att fästa i andra styränden, så att det skulle se likadant ut där, Bikefinder sticker nämligen ut något från styret och den uppmärksamme tjuven kanske noterar det. Det visade sig dock att det finns en attrapp att köpa till, den syntes bara inte i webshoppen hos Bikefinder, då den för under testperioden var slutsåld.

Attrappen borde absolut följa med vid köpet av Bikefinder och företaget hälsade att de överväger det till en kommande produktuppdatering, så vi får väl se om den minusposten försvinner i framtiden.

Abonnemang

För att kunna spåra din cykel behöver du köpa till ett abonnemang. I Sverige kan du välja att köpa till en cykelförsäkring via bolaget Moderna, som finns i olika prisnivåer beroende på värdet av din cykel.

Grundabonnemanget kostar från 29 kronor i månaden (om du tecknar upp dig för en tvåårsperiod). Vill du betala per månad är kostnaden 59 kronor i månaden.

Vill du ha försäkringen också kostar tvåårsabonnemanget istället 69 kronor i månaden om din cykel är värd upp till 35 000 kronor eller 170 kronor i månaden om din cykel är värd upp till 70 000 kronor.

Om cykeln försvinner

M3 rekommenderar

Skulle du plötsligt sakna din cykel kan du rapportera den som stulen via Bikefinder-appen. Du blir då kontaktad av någon från Bikefinder som hjälper dig att söka efter din cykel. Du ska också aktivera spårningsläget på enheten (så enheten skickar många platsuppdateringar), och börja läsa av historiken och positionerna som dyker upp. Avvakta tills du ser att cykeln slutat röra på sig innan du ger dig iväg.

I början kan det se ut som att det kommer att vara omöjligt att spåra cykeln, det kan exempelvis stå att den finns inom en kilometers radie, men när du kommer närmare tar bluetooth över och du bör kunna spåra den väldigt exakt.

Har du tecknat försäkring är det också via Bikefinder som du hanterar försäkringsärendet, så det hela går smidigt.

Bikefinder och vi på M3 vill understryka att du inte ska ta några onödiga risker när du väl fått fram en position på din cykel. Låt polisen hantera ärendet från det att du har en position på cykeln.

Batteritid

Det finns flera olika lägen för att spara på batteriet. Du kan inaktivera enheten, bra att göra om du vet att cykeln står väldigt säkert. I detta passiva läge bör batteriet hålla i upp till åtta veckor. I standard- respektive säkerhetsläget ska du ha omkring två veckors batteritid. De här lägena måste också vara aktiva för att den eventuella försäkringen du köpt till ska vara giltig. Om cykeln är borta och du slår på spårningsläget räcker batteriet cirka 16 timmar, om du inte aktivt är ute och spårar cykeln bör du således inte ha det läget påslaget.

Specifikationer

Produkt: Bikefinder
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Bikefinder
Kommunikation: Gps, gsm och bluetooth
Vikt: 52 gram
Storlek: 221 x 92 x 61 mm
Batteri: 960mAh, laddas via usb-c (2,5m sladd medföljer)
Pris: Kostar 1 649 kronor hos Kjell & Co

Betyg 4,5 av 5