Genom åren har vi testat ett gäng högtalare från Audio Pro. Det har onekligen varit ovanligt att vi har något väsentligt att gnälla eller klaga på. Det är helt enkelt en tillförlitlig tillverkare som snudd på alltid levererar.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Audio Pro P5 ger och tar. En attraktiv prislapp för en portabel resehögtalare från en så pass namnkunnig är givetvis alltid av intresse. Det smidiga formatet, liksom det detaljerade och engagerande mellanregistret, är högtalarens starkaste argument för köp. Avsaknaden av vissa funktionsknappar, möjligheten att justera ljudbilden liksom en osäker batteriindikator är några skäl till att i stället avstå.

Positivt

  • Format och design
  • Mellanregistret
  • Möjlighet att sammankoppla två högtalare
  • Priset

Negativt

  • Endast IPX4-klassad (striltät)
  • Ljudet vid högre volym
  • Basåtergivningen
  • Snäv sweet spot för optimal ljudupplevelse

Att de även tagit klivet in i segmentet med riktigt portabla modeller känns således helt naturligt, även om Audio Pro P5 inte är en helt ny högtalare, utan lanserades lagom till förra sommaren, har vi inte haft möjlighet att testa den. Förrän nu.

Smidig till formatet

Vi har att göra med en tämligen liten högtalare som mäter 22 centimeter på bredden och 10 centimeter på höjden samt 5,3 centimeter på djupet. Det är med andra inga som helst problem med att få ned den i handväskan, ryggsäcken eller den lilla resväskan. Den levereras därutöver med en bärrem som fästs på ena sidan av högtalaren.

Formatet lämnar alltså inget att önska, så även installationen. Så fort du slår på den för första gången aktiveras bluetooth-funktionen för att du ska kunna koppla högtalaren med din uppspelningsenhet. Längs med volym- och volymknapparna på enheten ovansida finns även en dedikerad bluetooth-knapp, om du behöver upprepa proceduren eller vill koppla ihop den med en annan smartphone.

Audio Pro P5
Snålt med funktionsknappar

Med det också allt vi bjuds på, några reglage för att byta låt åt ettdera hållet saknas liksom en vettig batteriindikator. Det finns förvisso en liten lysdiod bredvid funktionsknapparna som indikerar, genom att lysa rött i stället för blått, när batterikraften börjar tryta, men exakt hur lite ström som återstår får du helt enkelt gissa dig till. Någon tillhörande tillika tidsenlig app för att få denna eller annan information om högtalarens välmående erbjuds inte och följaktligen saknas även möjligheten att justera ljudet.

Läs också: Billiga portabla resehögtalare – alla under 1000 kronor

Två högtalare kan sammankopplas

Något högtalaren däremot har möjlighet till är att sammankopplas med ytterligare en P5:a, för äkta stereoljud. Denna funktion har vi dessvärre inte kunnat testa, ej heller bedöma, då vi enbart fick in en enhet för test.

Nåväl, ett begränsat utbud av funktioner till trots – de viktigaste finns där och formatet är som vi tidigare nämnt riktigt smidigt. Kan högtalaren bara prestera ljudmässigt är dessa svagheter enklare att förlåta, eller hur?

Audio Pro P5

P5 är en 2-vägshögtalare med en 1-tums samt en dito 3,2 mid-woofer, som opererar inom frekvensomfånget 57 – 20 000 Hz. Med tanke på högtalarens kompakta storlek gör den det riktigt bra. Det är främst det luftiga och detaljerade mellanregistret som övertygar och som får oss att dra på smilbanden. Diskanten är behaglig och lagom skarp, medan basåtergivningen däremot lämnar en del att önska och återgivningen saknar det där riktiga djupet. Betänk att högtalarens ljud är utpräglat framåtriktad och minsta avvikelser i din placering, sett ifrån från enhetens sweet spot, påverkar omedelbart ljudupplevelsen negativt.

Specifikationer

Testad: Maj 2022
Modell: P5
Tillverkare: Audio Pro
Typ: Portabel bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth 5.0, aux 3,5 mm
Batteritid: upp till 14 timmar
Frekvensåtergivning: 57 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Nej
Aktiv röststyrningsassistent: nej
Vikt: 730 gram
Storlek H x D x B: 97 x 53 x 220 mm
Pris: 989 kronor på Prisjakt   

Betyg: 3 av 5