Testad produkt: Adidas FWD-02
Pris: Från 1 694 kronor via Prisjakt

Nyligen testade vi Adidas Z.N.E. 01 ANC, ett par true wireless-hörlurar med bra ljud, men alltför många brister i övrigt. När vi nu testar syskonet Adidas FWD-02 konstaterar vi besviket att inte heller dessa har särskilt många fördelar.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Adidas FWD-02 är små, lätta och sitter riktigt stadigt och bekvämt i öronen under joggingturen. Tyvärr låter de inte särskilt bra med tanke på prislappen och är överlag tämligen mediokra och funktionsfattiga.

Positivt

  • Små och lätta
  • Bra passform

Negativt

  • Inte så bra ljud
  • Ingen brusreducering
  • Begränsad app

Sitter bekvämt

Slutsatsen är som sagt besvikelse, men det börjande ändå bra under vårt test för Adidas FWD-02. Hörlurarna är små och lätta (5,5 gram styck) och sitter både stadigt och bekvämt i öronen. De har både silikonproppar och ”öronvingar”, vilka hjälper till att hålla dem på plats under exempelvis en löptur.

Ytterligare en fördel ur ett träningsperspektiv är att hörlurarna är ipx5-klassade (spolsäkra). Laddosan, som väger 45 gram utan hörlurarna är ipx4-klassad (striltät).

Ett plus också för det stora antalet medföljande silikonproppar och öronvingar. Hela fyra (silikonproppar) respektive fem (öronvingar) par. Dessutom är hörlurarna , tack vare en liten urgröpning, väldigt greppvänliga och därmed enklare att få på plats i öronen.

Adidas FWD-02
Adidas FWD-02 sitter i alla fall bekvämt i öronen.

Okej touchkontroller

Passformen för Adidas FWD-02 är alltså riktigt bra. Vad som inte är riktigt lika bra, men ändå helt okej, är touchkontrollerna. Känsligheten och responsen är bra och vi har få feltryckningar under vårt testande.

Det går att starta och stoppa uppspelningen, hoppa framåt och bakåt i spellistan och ta emot/avsluta telefonsamtal. Däremot går det tyvärr inte att justera volymen via hörlurarnas touchkontroller.

Det går heller inte att ändra touchkontrollernas funktioner i den tillhörande appen, i alla fall inte för hur uppspelningen ska styras. Däremot går det att välja vad en lång tryckning ska göra (växla mellan ”Awareness” av och på, starta Spotify, starta röstassistent eller inte göra någonting).

Appen är överlag funktionsmässigt begränsad. Den har visserligen en equaliser och det går att slå på och av ”Awareness”, men det är i stort sett också det enda.

Inte bra ljud

Adidas FWD-02 har ingen brusreducering. Istället har de funktionen ”Awareness”, som släpper igenom ljud utifrån när den är aktiverad. Tanken med detta är att du ska kunna höra vad som sker runtomkring när du är ute på din löptur (eller annan fysisk aktivitet där du använder dina hörlurar).

Det är en funktion som de flesta andra true wirelss-hörlurar är utrustade med och som förstås kan ha sina fördelar. Synd bara att Adidas FWD-02 inte också har aktiv brusreducering.

Den största besvikelsen när det gäller Adidas FWD-02 är dock ljudet. Syskonet Adidas Z.N.E. 01 ANC hade riktigt bra ljud, det har inte Adidas FWD-02. Inte så att det är direkt dåligt, men med tanke på prislappen hade vi förväntat oss mycket mer. Det är ett grötigt och orent ljud, med en alltför tunn bas.

Inte heller samtalsljudet är särskilt bra, då det både brusar och hackar i båda ändarna av samtalet.

Avslutningsvis får i alla fall batteritiden godkänt, med sex timmars speltid per laddning och 25 timmar totalt med laddosan.

Specifikationer

Produkt: Adidas FWD-02
Testad: Maj 2022
Tillverkare/kontakt: Adidas
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Nej
Handsfree-funktion: Nej
Stöd för röststyrning: Ja
Färger: Mörkgrå, ljusgrå
Vikt (två hörlurar): 11 gram
Vikt laddningsdosa utan hörlurar: 45 gram
Batteritid totalt: 25 timmar
Batteritid per laddning: 6 timmar
Trådlös laddning av dosan: Nej
Cirkapris: 1 800 kronor
Pris: Från 1 694 kronor via Prisjakt

Betyg: 2 av 5