Testad produkt: Bespoke Jet Complete
Pris: Kostar 10 487 kronor hos Elon

Ja, det är bara att lägga sig på rygg, blotta strupen och konstatera att Samsungs nya flaggskeppsmodell i segmentet skaftdammsugare är något alldeles extra. Åtminstone om vi bara ska bedöma den enbart för sin form och design.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Samsung Bespoke Jet har allt du kan begära av en modern skaftdammsugare. Bra prestanda, ett enkelt handhavande, gott om smarta och användbara tillbehör och sist men inte minst – den suveräna självtömningsstationen som underlättar städarbetet rejält. Att den även är riktigt snyggt designad är ett stort plus i kanten. Men sedan har vi det här med priset, Bespoke Jet kostar i sitt enklaste utförande från 9 990 kronor, vilket är en hiskelig summa pengar för en skaftdammsugare – oavsett om den har självtömningsfunktion eller inte.

Positivt

  • Enkelt handhavande, bra sugkraft
  • Självtömningsfunktionen är suverän
  • Sjukt snygg!

Negativt

  • Dyr
Samsung Bespoke Jet

Modellen går att få i tre olika varianter där skillnaden består utav vilka tillbehör som medföljer – samtliga har den tillhörande Clean Station, som enkelt tömmer skaftdammsugarens dammbehållare efter städpasset samtidigt som batteriet laddas.

Den just nu snyggaste skaftdammsugaren 

Bespoke Jet är tillgänglig i tre olika färger – ”Midnight Blue”, ”Misty White” eller ”Woody Green” – och vi lovar att den här skaftdammsugaren, med sin tömningsstation, inte behöver gömmas undan när den inte används. Den här kan med fördel stå framme för allmän beskådan.

Själva skaftdammsugaren är riktigt nätt. Med en matchvikt 1,44 kg är den superenkel att manövrera i alla tänkbara vinklar. Pistolgreppet ligger skönt i handen och med tummen når du enkelt på/av-knappen, liksom reglagen för att välja effektläge: Minimum, Medel, Max samt Jet. Framför knappsatsen finns en liten lcd-skärm, vilken du ser aktuellt effektläge samt återstående batterikapacitet. Här får du även information om något föremål fastnat i munstycket, samt när det är dags för att rengöra filtret i dammbehållaren.

Samsung Bespoke Jet

Batteriet är monterat i handtagets underkant och avlägsnas enkelt och byts snabbt mot ett fulladdat (ett extra batteri medföljer). Batteriet laddas per automatik när du placerar skaftdammsugaren i tömningsstationen, men kan även laddas separat i den fristående tillbehörshållaren (som då följaktligen behöver vara ansluten till ett vägguttag).

Minimalt underhållsarbete

Precis som alla andra skaftdammsugare bör du emellanåt rengöra munstyckena och filter, men i och med att du slipper tömma dammbehållaren manuellt, med damm som yr runt, efter varje städpass upplevs underhållsarbetet som minimalt. I tömning- och laddningsstationen samlas dammet upp i en påse som när den är full enkelt byts ut mot en ny. Smidigt.

Samsung Bespoke Jet

Beroende på vilken variant av Bespoke Jet du väljer ingår även ett gäng olika munstycken. Till testenheten medföljde, förutom det motoriserade huvudmunstycket, även ett mindre munstycke, speciellt anpassat för husdjurhår, ett extra batteri, ett fogmunstycke, ett kombinationsmunstycke samt en ledad adapter som kan placeras mellan skaftet och munstycke.   

Smart tillbehör som skurar golven

Samsung Bespoke Jet
Samsung Bespoke Jet

Vi tog även in ett tillbehör som används för att skura golv, det så kallade ”Spray Spinning Sweeper” (ingår i Bespoke Jet Pro Extra, kan köpas separat för 1 700 kronor) som med två roterande trissor, en inbyggd vattentank samt sprayfunktion (som aktiveras genom att trycka på huvudenhetens knappsats) effektivt avlägsnar fläckar på hårda golv och som, om vi hårdrar det, faktiskt kan ersätta den gamla skurhinken och svabben du har i städskåpet.
 M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: Bespoke Jet Complete
Testad: maj 2022
Tillverkare: Samsung
Batteritid: upp till 60 minuter
Laddningstid: 210 minuter
Kapacitet behållare: 0,5 liter
Filter: ja, Hepa
Antal hastigheter: 4
Max sugeffekt: Upp till 210W
Vikt enbart huvudenhet: Cirka 1,2 kilo
Övrigt: Totalt 4 munstycken, extra batteri, tillhörande tillbehörsstativ
Pris: Kostar 10 487 kronor hos Elon

Betyg: 4 av 5