Testad produkt: Oneplus Nord 2T
Pris: Kostar 4 690 kronor hos Amazon Sverige (8/128 GB), eller från 5 490 kronor via Prisjakt (12/256 GB)

2023-03-07: Uppdaterad med aktuella priser

När Oneplus började med prispressade mobiler var vi först tveksamma, då de byggt sitt varumärke på smarta och snabba premiummobiler. Men 2020 års Oneplus Nord var riktigt lyckad och Oneplus Nord 2 året efter var ännu bättre. Nu drar Oneplus i bromsen och släpper ingen Oneplus Nord 3. Den nya modellen heter Oneplus Nord 2T, och beskrivs som en ”mindre uppdatering”.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är inte samma wow-känsla i Nord 2T som det var i förra årets Nord 2. Oneplus fattar det och kallar den just därför inte för Nord 3. Den bygger vidare på en jättebra mobil som inte är sämre på något. Men konkurrenterna har kommit ikapp. Där Nord 2 var unikt bra är Nord 2T ”bara” ett bra alternativ bland ett gäng vassa konkurrenter.

Positivt

  • Bra mellanklassprestanda
  • Utmärkt skärm
  • Ny, snabbare batteriladdning
  • Hög kvalitet på kamera

Negativt

  • Något svagt högtalarljud
  • Inte mycket nytt
  • Oklart om tåligheten
M3 rekommenderar

Men då Nord 2 är så pass bra, behövs det inte mycket för att leverera ännu en höjdare. Nord 2T har såvitt vi kan se exakt samma utformning och mått. Silvrig plastram med metallkaraktär, välvd baksida och plan framsida, bägge av Gorilla Glass, samt ypperlig premiumkänsla rakt igenom.

Två saker skiljer mobilerna åt. För det första färgvalen. Nord 2T finns i två färger, en gråsvart med matt baksida kallad Gray Shadow och en blekt grön med blank baksida kallad Jade Fog. Nord 2:s ljusare grå och färgstarkare blågröna färgalternativ stack ut mer.

Precis som i Nord 2 saknar vi ett detaljerat löfte om telefonens tålighet. Oneplus pratar lite vagt om ”Oneplus-löftet” och att de gjort interna tester för fallhöjd, vattendropptest, temperatur med mera, men kan fortfarande inte säga konkret vad det innebär och vad du som användare ska kunna förvänta dig. Troligen överlever den en regnskur, om inte så har de inte lovat något, typ.

Ny stil, samma kamera

Nord 2T har också ny design på kamerapanelen på baksidan. Den är snäppet bredare med två stora svarta cirklar, där den övre innehåller huvudkameran och den nedre rymmer vidvinkel plus en monokrom-kamera. Du får också två led-blixtar placerade en bit från varandra istället för en kompakt tvåtonsblixt.

Oneplus Nord 2T och Oneplus Nord 2
Oneplus Nord 2T (till höger och överst) är nästan identisk med Oneplus Nord 2. Bara färgen och designen på kamerahuset skiljer dem åt. 

Men kamerauppsättningen är faktiskt exakt likadan som den föregångaren har. Huvudkameran är en 50-megpixel Sony IMX766 med optisk bildstabilisering och samma optik som tidigare. Andrakameran är en 8-megapixels vidvinkel med 119 graders synfält, även den har en Sony-sensor. Den tredje kameran är Oneplus unika två megapixel monokroma kamera, som främst är stöd till huvudkameran, för djupseende och extra ljusinformation.

Huvudkameran fotar snabbt, skarpt och detaljrikt med fin dynamik i mörka ytor, både i starkt solsken och under dämpande molntäcke. Både huvudkameran och vidvinkelkameran har en tendens att överexponera extremt ljusa ytor och reflektioner, men för det mesta är både ljus- och färgåtergivning i foton välbalanserad.

Fotar bra i de flesta situationer

Huvudkameran klarar också mörkerfoto övertygande bra, med ett pålitligt långexponeringsläge hjälpt av bra bildstabilisering, såväl optisk som digital. I kamera-appen finns också ett fast 2x zoomläge, men det är bara digital zoom. Det ser dock skarpt och bra ut, och nästan godkänt även upp till 5x inzoomning, även om det då börjar bli suddigt.

Oneplus Nord 2T kameraapp
Kameraappen kan ta tid att hitta rätt i om du vill åt en specifik funktion eller inställning. Men med full automtik tar du snabbt pålitligt bilder med hög lägstanivå.

Vidvinkelkameran på åtta megapixel får kämpa i dunkelt ljus, men är annars godkänd, så länge det är dagsljus. Den sticker inte ut vare sig som exceptionellt bra eller dålig. Ett påtagligt och irriterande skärpefilter som Nord 2 hade på vidvinkelfoton ser ut att ha dämpats på den här telefonen. Det uppskattar vi. Men det är möjligt att det handlar om en uppdaterad foto-app och att samma justering även skett på Nord 2.

På framsidan sitter samma 32-megapixel selfie-kamera som i Nord 2. Den både plåtar och filmar kompetent, särskilt med ett ovanligt bra porträttläge och skärpedjupshantering, trots avsaknad av extra djupseende sensor. Den sitter i ett hål i hörnet av skärmen, som inte heller den har uppdaterats från Nord 2.

Snygg skärm, svagare ljud

Skärmen är en 1080p amoled-skärm med precis så starka färger, hög färgkorrekthet och utmärkt kontrast vi förväntar oss av en amoled i en kvalitets-mobil nu för tiden. Det är kort och gott väldigt hög lägstanivå på dessa paneler tillverkade av Samsung.

Oneplus Nord 2T skärm
Hög nivå på bildkvaliteten, men det finns ännu ljusstarkare konkurrenter om det är viktigt för dig..

Skärmen stödjer hdr10+, och tack vare oled-svärtan finns det ett visst dynamiskt omfång, men den har inte rätt max-ljusstyrka för perfekt hdr-effekt vid filmuppspelning. Det räcker dock gott och väl för problemfri användning utomhus, även en solig dag.

På en punkt ligger Oneplus efter flera konkurrenter, nämligen ljudet. Oneplus använder sig av ett utmärkt ljudförbättringssystem från svenska Dirac, som gör ett lysande jobb i tillverkarens premium-mobiler. Men här räcker det inte till, troligen på grund av att högtalarelementen i sig är svaga. Vi får rent och detaljerat stereoljud, men det är tveksamt tryck i volymen och ingen riktig fyllighet i mellanregister eller bas.

Trimmad grafik utan ny gpu

Utöver färg och design på kameran är det tre saker som är uppdaterade. För det fösta har Nord 2T fått en ny systemkrets och går från Mediatek Dimensity 1200 till Dimensity 1300. Den har precis samma processorkärnor med precis samma klockfrekvens och bygger på precis samma sex nanometers arkitektur som föregångaren. Skillnader i prestanda faller inom felmarginalen i alla hastighetsmätningar vi gör.

Förutom på en punkt, trots samma grafikkrets får vi bättre spelprestanda. Den var bra redan i Dimensity 1200 och trimmas här ytterligare cirka tio procent. Det kan tillskrivas en ny version av Mediateks egna teknik kallad Hyperengine, som är en svit av just speloptimerande funktioner. Dimensity 1300 ska också ha förbättrad ai, vilket ska göra en del kamerafunktioner mer precisa och snabbare. 

Oneplus Nord 2T svart
Matta och gråsvarta Dark Carbon.

För det andra har telefonen försetts med samma snabbladdning vi tidigare sett i Oneplus 10 Pro, 80 watts laddning med en teknik kallad Supervooc, som kommer från Oppo. Det är ett snäpp upp från 65-wattsladdningen i Nord 2. Med den kan Nord 2T ladda sitt batteri på strax under en halvtimme. En bastant laddare och Oneplus typiskt knallröda usb-kabel medföljer i förpackningen, liksom ett transparent skyddande skal till mobilen.

Räcker en dag och lite till

Det 4 500 mAh stora batteriet ger betryggande driftstid. Vi strömmar video i över 18 timmar. Efter en normal dag av varierad användning, med enstaka samtal, regelbundet mejlande och användande av sociala medier under dagen, några foton tagna mitt på dagen och ett par timmars filmströmning på kvällen, har vi fortfarande 40 procent kvar vid läggdags.

En mer sparsam användare kan med andra ord och med lite tur klara en natt och en dag till, utan att behöva ladda. När det väl behöver göras går det ju som vi redan nämnt snabbt. Vissa saker som filmning och spel drar också givetvis mycket mer.

Telefonen finns i två modeller, med åtta gigabyte ram och 128 gigabyte lagring eller 12 gigabyte ram och 256 gigabyte lagring. Vår testade enhet är modellen med 8 gigabyte ram, som kostar 4 690 kronor. Vill du ha den större modellen går den på 5 490 kronor. Då telefonen inte har plats för mikro sd-kort kan det vara avgörande att välja rätt. Hur mycket ramminnet påverkar upplevelsen är svårare att säga. Vi stötte inte på något tillfälle då åtta gigabyte kändes för snålt. Men det betyder inte att det inte finns situationer där det är ett plus.

OxygenOS
OxygenOS 12.1. Snyggt och grafiskt rent. Vi är fortfarande inte förtjusta panelen Shelf som sveps in uppifrån högra hörnet. Vi aktiverar den konstant av misstag istället för att dra ned aviseringar. Men den går lätt att ta bort om du inte är intresserad.

När Oneplus i vintras släppte Nord CE 2 sa vi att den hade ett stort problem. Den var inte Nord 2 och klart sämre på ett par punkter och bara marginellt billigare. Nord 2T är raka motsatsen. Den är marginellt bättre än Nord 2 på ett par punkter och kostar i gengäld mer.

Det är just detta år som gör att vi ändå säger att Nord 2T är det klokare köpet av de två. Nord 2 levereras med Android 11. Nya Nord 2T har givetvis Android 12, vilket innebär att du får en till generation uppdateringar av systemet. Nord 2T får samma uppdateringslöfte som Nord 2, två generationer Android och tre år med säkerhetsuppdateringar. Det är godkänt, men inte mer. På den punkten har flera konkurrenter ryckt upp sig och erbjuder mer.

Specifikationer

Produktnamn: Oneplus Nord 2T
Testad: Maj 2022
Kontakt: Oneplus
Systemkrets: Mediatek Dimensity 1300
Processor: 1 st Cortex-A78 3 GHz + 3st Cortex-A78 2,6 GHz + 4st Coretx-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G77 MC9
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Skärm: 6,42 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel monokrom med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med OxygenOS 12.1
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare
Batteri: 4 500 mAh, 18 tim 10 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 18 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 90Hz), ca 25 tim samtal
Batteriladdning: 80 W usb (SuperVooc)
Storlek:15,9 x 7,3 x 0,8-0,9 cm
Vikt: 190 gram
Pris: Kostar 4 690 kronor hos Amazon Sverige (8/128 GB), eller från 5 490 kronor via Prisjakt (12/256 GB)

Prestanda

Antutu Benchmark: 602 080 poäng
Geekbench 5: 2 777 poäng
Geekbench 5 en kärna: 792 poäng
3dmark Wild Life: 4 610 poäng
Lagring, läsning: 1 700,1 MB/s
Lagring, skrivning: 958,4 MB/s

Betyg: 4 av 5