Testad produkt: Minifinder Zepto
Pris: 1 394 kronor hos Teknikproffset

Minifinder Zepto monteras i bilens diagnostikuttag, eller obd-II som den också kallas. Det tar bara några sekunder och sedan kan du med hjälp av en app och ett abonnemang börja dra nytta av produktens fördelar.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det kan knappast bli enklare att komma igång än med Minifinder Zepto. Med den lilla pluggen insatt i bilen håller du enkelt koll på var den befinner sig och kan få larm om den lämnar någon av dina inställda geo-zoner.

Positivt

  • Smidig spårning
  • Enkel att installera
  • Bra körjournal

Negativt

  • Behövs två appar
  • Enkel att hitta och ta bort för tjuven

Det finns flera skäl att installera en gps-spårsändare i bilen. Du får du koll på var den befinner sig och det kan också vara värt att ringa till försäkringsbolaget och kolla om du får lägre premie. Kör du bil i tjänsten kan du dessutom få en körjournal som Skatteverket blir nöjda med.

Vi har testat Zepto med personbilar, men det går också att använda den med andra typer av fordon. Den är så pass liten och enkel att du kan flytta den mellan flera fordon om du har behov.

Kom igång

Installationen är väldigt enkel – du kan skippa att läsa manualen. Du ansluter Zepto till bilens obd-uttag (sitter oftast i kupén nära ratten i bilar från cirka 2001 och framåt). Är du mer van vid uttagen bakom (äldre) tv-apparater liknar den en scart. Väl monterad får den lilla enheten ström och eftersom den sitter inne i bilen är den också skyddad. Gissningsvis hittar en erfaren biltjuv den här trots att den är liten och diskret.

Minifinder Zepto monterad i obd-II-porten i en bil.
I den här bilen sitter obd-II på passargerarsidan. Zepto lyser för att indikera att den får ström och fungerar.

Minifinder säljer två adaptrar som gör det möjligt att placera Zepto annorlunda. Den ena adaptern gör att du kan ansluta Zepto direkt till batteriet och den andra är helt enkelt en förlängningskabel så du kan gömma undan enheten. De kan också underlätta om du ska montera den på en annan fordonstyp.

Zepto Minifinder

Appar

Minifinder erbjuder två appar. Med Minifinder Go ställer du in enheten och kan ställa in geozoner för ditt fordon, exempelvis ett område kring garage eller p-plats. Du ser var den befinner sig på en karta och kan ställa in vilka typer av notiser du vill ha om larmet går.

Skärmdumpar från appen Minifinder Go.
Skärmdumpar från appen Minifinder Go.

Du kan få notiser om fordonet Zepto sitter i kör för fort. Antingen ställer du in det här för att hålla ett öga på hur övriga familjemedlemmar eller arbetskollegor kör, eller så är det kanske en indikation på att bilen blivit stulen.

Den andra appen hanterar körjournalen, och riktar sig alltså till dig som kör i tjänsten på olika sätt. Personligen hade jag nog föredragit om allt fanns i en app, men det är mer en smaksak än något annat. Också appen för körjournalen är enkel att använda. Du kan markera vilka resor som varit i tjänsten eller inte och sedan välja hur ofta du vill få rapporten skickad till dig via e-post.

Skärmdumpar från appen Minifinder Triplog.
Så här ser appen för körjournalen ut.

Abonnemang

Minifinder Zepto kostar 1 399 kronor och till det tillkommer ett abonnemang. Hur dyrt det blir beror på vad du kan tänka dig för bindningstid. Två års bindningstid ger lägst pris, 149 kronor i månaden, medan ingen bindningstid kostar 189 kronor.

Batteritid

Det finns ett mindre batteri i enheten som används om bilen står avstängd en längre period, men så fort den har möjlighet använder Zepto ström från fordonets batteri istället.

Hur funkar den då?

Under tiden med Zepto har den pålitligt visat var bilen befinner sig. Ibland har gps-positionen ändrat sig och larmat om att bilen lämnat geo-zonen, fast det bara är punkten som hoppat ett gäng meter på kartan. Det här löser du enkelt genom att göra en större geo-zon än vad vi gjorde vid den initiala konfigurationen.

Specifikationer

Produkt: Minifinder Zepto
Testad: maj 2022
Tillverkare: Minifinder
Kommunikation: gps och gsm
Vikt: 27 gram
Storlek: 40 x 31 x 24 mm
Batteri: 40 mAh
Pris: 1 394 kronor hos Teknikproffset

Betyg: 4 av 5