Varma mackor kan vara den hungriges tröst sent på natten när avancerat matlagning är alltför ansträngande men när du vill ha något varmt i dig. De kan också vara räddningen för föräldrar som har tonåringar vars aptit nått bibliska proportioner. Med en smörgåsgrill kan du enkelt laga supersmarriga varma mackor, oavsett tidpunkt på dygnet.

M3 har som ansvarstagande organ testat tre stycken smörgåsgrillar som inte kostar skjortan.

Testade smörgåsgrillar:


Aigostar Warme 30: Snygg och halvbra

Om vi bara hade gått på utseendet skulle Aigostar Warme ha vunnit. Det är en riktigt snygg liten grill med ett läckert rött skal. Den skiljer sig från de andra genom att locket inte går att stänga med en låsanordning. Tanken bakom det är att du ska kunna stoppa in större bröd, typ baguett eller ciabatta.

Smörgåsgrill
Foto: Petter Ahrnstedt

Grillytan, 23 x 14,5 centimeter är stor nog för att tillaga två varma mackor åt gången eller en minibaguette. Vi förberedde två Pågen Jättefranska med riven ost, skinka, tomat och pesto, som vi sedan hystade in i Aigostar Warme.

I och med att den övre delen av grillen bara vilar lätt på mackornas ovansida behöver du i princip stå bredvid och anlägga tryck i någon minut. Sedan får du helt enkelt vänta dryga sex minuter innan de är klara. Med en ciabatta var det svårare, den halkade ut och var tvungen att hållas på plats med en träslev innan vi hade lyckats pressa ned locket.

Smörgåsgrill
Foto: Petter AhrnstedtOjämnt grillat. Men gott.

Aigostar Warme grillar med 700 watt, vilket är i minsta laget. Mackorna grillades relativt ojämnt. När den ena sidan började få färg lajvade den andra sidan snövit. Resultatet blev bättre när vi vände på mackorna några gånger.

Äggligt

Enligt tillverkaren ska du kunna tillaga all möjlig mat i den här. Stek, grönsaker och ägg. Sagt och gjort, vi knäckte ett ägg i den… och resultatet var allt annat än tillfredsställande. Kanterna runt grillen har i princip ingen värme och ägg gillar att rinna ut, vilket resulterade i en massa ostekt ägg som nu simmar runt längs kanterna.

Smörgåsgrill
Foto: Petter AhrnstedtVad du än gör, stek inte ägg i en smörgåsgrill!

Nä, i Aigostar ska du bara grilla vanlig toast. Resultatet är aningen ojämnt, men det smakar bra och du får en smörgåsgrill som även behagar ögonen.

Betyg: 2,5 av 5

Betyg 2,5 av 5
Fakta
Tillverkare: Aigostar
Modell: Warme 30
Antal smörgåsar: 2
Effekt: 700 watt
Pris: Kostar 299 kronor hos Amazon Sverige 


Camry CR 3023: Långsam och rymlig

Camry CR 3023 är en smörgåsgrill som passar ett större hushåll där det kanske finns konstant hungriga tonåringar eller för dig som ofta har efterfest med vickning. Det här är en stor smörgåsgrill som kan tillverka upp till fyra stycken varma mackor åt gången.

Smörgåsgrill

Locket är tillverkat av plast täckt med en aluminum skiva. Handtaget är tillverkat av värmetålig plast och känns rejält. Det är också försett med ett spänne, som kniper åt om de övre halvorna. Väl uppfällt tittar du på en teflonvärmeplatta som har plats för fyra stycken varma mackor, vilket innebär åtta skivor bröd allt som allt.

Fickor fulla med smält ost

Varje ”ficka” för mackorna är delad diagonalt, vilket gör att du enkelt kan sära på mackorna och få åtta stycken varma snittar – bra tänkt, Camry! Vän av ordning kanske påpekar att det här inte är något nytt. Sant! Men den delar såpass bra på mackorna att de enkelt kan rivas isär.

Den nominella effekten är 1 100 watt men den kan toppa upp till 1 500 watt. Hur och när detta sker vet vi inte, då det inte finns några som helst reglage på den.

Det är ett relativt lågt antal watt för så mycket yta som ska värmas upp. I bruksanvisningen anges att du ska vänta 10 minuter innan du börjar grilla. Detta indikeras genom att en lampa på locket slår om från rött till grönt. När vi testade gick det betydligt snabbare, 6 minuter och 11 sekunder. Vilket ändå är lång tid.

Smörgåsgrill

Vi förberedde fyra Pågen Jättefranska med riven ost, skinka, tomat och pesto att ladda maskinen med. Väl på plats gick det först inte att stänga locket, du måste anlägga ett långsamt tryck för att kunna hålla handtaget fastlåst med spännet på handtaget. Det här är ingenting konstigt, utan snarare regel än undantag, men är det konsumentupplysning så är det.

Ojämnt grillat

Camry har ingen signal eller liknande när de är mackorna klara, det är något du måste hålla koll på själv, vilket är förståeligt med tanke på att det kan variera beroende på smak, mängden pålägg och om brödet är fryst. Efter dryga fem minuter hade undersidan en fin rostad färg medan ovansidan var desto mer ojämnt rostad. Dock hade innehållet tillagats till perfektion, där värme var det sista problemet.

Smörgåsgrill

Vad vi gillade med diagonalen, som effektivt delar mackorna i två snittar, var att smörgåsarna nästa hade förslutits med all smarrig ost effektivt instängd. Tänk färsk ravioli, modell större. Tack vare detta rann inte den smälta osten ut.

Rengöringen sker sedan med en fuktad trasa. Det går inte att ta loss teflonvärmeplattorna. Ett faktum som gör det knepigare att få bort exempelvis ost som kan ha runnit ut på sidan.

Camry CR 3023 kostar dryga 300 kronor, det finns ingen termostat eller liknande att ställa in. Den är, på gott och ont, bara att plugga in i kontakten. Hade rostningen av brödens ovansida varit mer jämn hade betyget åkt upp ett snäpp, det var dock ingenting som påverkade smaken eller värmen på fyllningen. Möjligen skulle en estetiskt lagd person rynka på näsan åt denna faux pas. Vi andra njuter istället av varma mackor.

Betyg: 3 av 5

Betyg 3 av 5

Fakta
Tillverkare: Camry
Modell: CR 3023
Antal smörgåsar: 4
Effekt: 1 100 watt nominell
Övrigt: Mackorna delas i snajdiga snittar
Pris: Kostar 357 kronor hos Amazon SverigeTristar SA3052: Har knappt plats för brödet

Smörgåsgrillen från Tristar är gjord för att kunna grilla två mackor samtidigt. Det är en tämligen kompakt grill som har ett fjädrande plastlock utrustad med ett spänne som kniper ihop locket mot basplattan. Grillytan är mönstrad, formarna för smörgåsarna har också en kant som löper diagonalt. Tanken är, liksom hos Camry, att du enkelt ska kunna göra snittar.

Smörgåsgrill

När vi pluggar in den tänds en röd lampa som indikerar att teflonplattorna värms upp. När den slår om till grönt, vilket tar dryga fyra minuter, är grillen redo att använda. Sagt och gjort, vi förberedde mackorna, återigen Pågens Jättefranska, på samma sätt som ovan, öppnade locket och fick plats med en. Ridå.

Japp, ska du göra två varma mackor i det här järnet måste du använda bröd modell mindre. Vi försökte knöla in mackorna, men då gick det inte att stänga locket plus att delar av mackan hängde utanför. Här ska vi dock påpeka att det fjädrande locket faktiskt är en bra idé. Om gångjärnen varit stela hade locket inte ens stängts halvvägs. När vi applicerade jämt tryck under ett par minuter lyckades vi stänga grillen.

Smörgåsgrill
Delar av mackorna får inte plats om du ska grilla två.

Konsekvensen av det snålt tilltagna utrymmet för mackor var två stycken grillade mackor som såg ut att ha spenderat en natt tillsammans med Leatherface. Med endast en macka i grillen ser det något bättre ut.

Smörgåsgrill
Pressad macka…

Effekten är 750 watt, men det är ojämnt tillagade mackor som levereras ur Tristar. Om den här grillen står i ett studentrum och dras fram i småtimmarna när det enda som spelar roll är smält ost på varmt bröd, då är den säkert okej. Men är ni ett civiliserat sällskap sugna på nattvickning, då är Camry eller Rubicson att föredra.

Betyg: 2 av 5

Betyg 2 av 5

Fakta
Tillverkare: Tristar
Modell: SA3052
Antal smörgåsar: 2, modell mindre
Effekt: 750 watt
Övrigt: Mackorna kan delas i snittar
Pris: Kostar 327 kronor hos Amazon Sverige


Rubicson: Pålitlig och bra smörgåsgrill

Det finns ett engelskt uttryck ”less is more” som skulle kunna appliceras på den här grillen från Kjell & Company.

Vår enda riktiga svenska rockstjärna, Yngwie Malmsteen, hävdar att ”more is more”, men då han förmodligen pratar om antal miljoner noter per sekund och inte smörgåsgrillar kan vi bortse från honom.

Smörgåsgrill

Rubicson är en enkel grill där den räfflade teflonplattan inte är uppdelad i olika fack för mackorna. Det har sina för- och nackdelar. Du kan inte få snittar som håller all smält ost på insidan, den kommer att rinna ut om den är tillräckligt varm. Å andra sidan får du en smidig smörgåsgrill som enkelt sväljer två mackor modell större samtidigt som du enkelt kan stuva in den i ett mindre skåp.

Smörgåsgrill

Grillytan är non-stick och tack vare avsaknaden av ”snittskapare” är den otroligt enkel att rengöra. Rubicson är dessutom snabb, den når grilltemperatur på 1,38 minuter, vilket är snabbt. Att grilla mackan går också snabbt. Poppa in dem i grillen, vänta några minuter och du har sedan smält ost, skinka, tomat och pesto inklämt mellan två bröd. Mums!

Smörgåsgrill
Smarrigt resultat!

Effekten på Rubicson är densamma som Tristar, 750 watt, men den verkar spendera dessa watt

M3 rekommenderar

bättre då smörgåsarna är jämnare grillade. På det hela taget är det här en mycket prisvärd smörgåsgrill som dessutom bara kostar ett par hundralappar.

Betyg: 4 av 5

Betyg 4 av 5

Fakta
Tillverkare: Rubicson
Modell: 48059
Antal smörgåsar: 2
Effekt: 750 watt
Övrigt: -
Pris: Kostar 200 kronor hos Kjell & Company