Testad produkt: Kraken V3 Hypersense
Pris: 1 178 kronor hos Amazon Sverige

Under årens gång har Razer fortsatt uppdatera sina omtyckta gamingheadset i Kraken-serien. De brukar bjuda på skön bekvämlighet och bra stuns i ljudet, men den Hypersense-version av Kraken V3 som nu är aktuell för test sticker ut!

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Kraken V3 Hypersense är ett udda headset med sitt fokus på haptisk återkoppling. Inget som kommer att revolutionera dina spelupplevelser, men kanske göra några av dem lite, lite roligare en stund. Ljudet är inte alls dumt, men enhetsstödet kunde ha varit bättre. 

Positivt

  • Bekvämt
  • Bra ljud för både spel och musik
  • Ger (mestadels) bra vibrationer

Negativt


Anledningen stavas haptisk feedback; båda öronkåporna vibrerar mot huvudet vid särskilt lågfrekvent ljud. Det gör Razers Hypersense-headset till en förhållandevis unik upplevelse för såväl spel som musik, men huruvida detta är något positivt torde vara upp till varje enskild individ. 

Design och komfort

Detta trådbundna gamingheadset har en anspråkslös design. Det är becksvart rätt igenom, så när som på de sobert lysande rgb-loggorna på vardera kåpa. Huvudbygeln är styv, men rikligt vadderad på insidan och storleken har generösa inställningsmöjligheter. Kraken V3 Hypersense är lika bekvämt som Razers tidigare produkter, med fluffiga öronmuffar i fejkläder och tyg som är sköna mot huvudet.

Mikrofonen är avtagbar och knapparna på kåporna är få. Det finns ett volymhjul, en knapp för att justera Hypersense-vibrationerna och en mute-knapp för mikrofonen. Sladden är av tyg, men inte så där frustrerande sträv och stel som den kan vara ibland; den känns aldrig i vägen eller trasslar in sig med andra samexisterande sladdar. Kraken V3 Hypersense väger in på 344 gram, vilket känns alldeles rätt.

Det enda att klaga på i designväg är den ålderdomliga usb-a-anslutningen som omöjliggör användning med smartphone, odockad Nintendo Switch och så vidare. Headsetet är avsett för pc och Playstation.

Ljudkvalitet

Headsetet har en solid ljudprestanda både när det gäller spel och musik. En hel del gamingheadset har problem med att erbjuda en nyanserad ljudbild och det blir ofta övervikt åt något håll i registret – men inte här.

Razer Kraken V3 Hypersense
Foto: Billy Ekblom

Tack vare Hypersense-haptiken gör sig denna version av Kraken V3 överlägset bäst i bastunga miljöer. Vibrationerna drar igång vid påtagliga trumslag och distinkta basgångar och ger faktiskt inlevelsen en helt ny nivå. I Daft Punks "Get Lucky" följer den haptiska återkopplingen låtens karakteristiska basslinga utan problem, men har svårare att hänga med i progressiva, snabbt skiftande alster som hela tiden ändrar betoning. Haptiken är riktigt bra när den registrerar det vi vill – men ibland är funktionen störande.

Hypersense har tre lägen: Av, mellan och mycket. Med tanke på att det finns en billigare modell av detta headset utan haptik borde du sällan använda det förstnämnda, åtminstone inte när du ska spela eller lyssna på musik. Det köttigaste spelet som finns installerat i Steam-biblioteket är Doom Eternal, och med haptiken på max blir det en väldigt intensiv och annorlunda upplevelse!

Vill du betala ett gäng hundralappar extra för en roligare ljud- och sensationsupplevelse? Kör för all del. Omgivningsljud i form av virtuellt 7.1 THX Spatial Sound finns också ombord här. Inte särskilt anmärkningsvärt rent kvalitetsmässigt, men gör absolut jobbet. Något annat som "gör jobbet" är mikrofonen, som fungerar väl i all sin enkelhet utan att tokimponera.

Funktioner

Razer Synapse är ett bra program som låter användaren göra en mängd olika justeringar. Olika ljudlägen för olika typer av program, equalizer och extralägen som haptik och bass boost kan hittas här. Det går att skruva headsetet till att låta riktigt bra för musik, exempelvis, där default-läget fokuserar mer på spel.

Razer Synapse
Foto: Skärmdump

En sak som stör, och som undertecknad inte upplevt med Synapse tidigare är vissa svårigheter med att detektera headsetet. Detta inträffar vid uppstart av datorn och kräver i- och -urpluggning av usb-sladden för att rätta till. En petitess måhända, och kanske rentav något slags bugg som åtgärdas inom kort, men lite irriterande är det allt. 

Specifikationer

Produktnamn: Kraken V3 Hypersense
Tillverkare: Razer
Testat: Maj 2022
Anslutning: Usb
Surround: Virtuellt (THX 7.1)
Fungerar till: Pc, Playstation, dockad Nintendo Switch
Rek. pris: 1 449 kronor
Pris: 1 178 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 3,5 av 5