Ikea Dirigera är, precis som exempelvis Animus Heart och Homey, en liten hubb som tillsammans med appen Ikea Home Smart låter dig styra alla prylarna i ditt smarta hem. Eller rättare sagt, en del av prylarna i ditt smarta hem.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ikea dirigera låter dig ansluta och styra Ikea smarta hem-produkter på ett enkelt och billigt sätt. Trots vissa begränsningar är det en prisvärd produkt som vi rekommenderar.

Positivt

  • Billig
  • Lättanvänd
  • (Kommande) stöd för nya standarden Matter

Negativt

  • Begränsade funktioner
  • Få produkter stödjer Matter i dagsläget

För till skillnad mot hubbarna från konkurrenterna ovan är Ikea Dirigera och Ikea Home Smart i första hand tänkt att användas med Ikea:s egna produkter för det smarta hemmet.

M3 rekommenderarVisserligen har Ikea Dirigera stöd för den nya standarden Matter, något som kommer att underlätta att lägga till smarta hemmet-prylar från andra leverantörer. Eller rättare sagt, den kommer att få stöd för Matter i en kommande uppdatering. Problemet i dagsläget är att denna standard är så purfärsk att det i praktiken inte finns många sådana prylar att välja mellan. Men det är en välkommen nyhet som bidrar till att framtidssäkra Ikea Dirigera.

Det finns dock många skäl att investera i Ikea Dirigera redan nu. Ikea har satsat hårt på det smarta hemmet och det finns gott om egna prylar att köpa. Förutom smarta lampor finns exempelvis högtalare, rullgardiner, eluttag, rörelsesensorer och luftrenare.

Mycket lätt att använda

Som väntat är enkelhet ett av Ikea Dirigeras nyckelord. Både hubben och appen (som är helt på svenska) är väldigt användarvänliga och lätta att använda. Installationen av själva hubben är snabb och smärtfri. Samma sak gäller sedan för de olika Ikea-produkterna.

Det är bara att klicka på det lilla plus-tecknet uppe i högra hörnet, välja produkttyp och sedan följa de mycket tydliga och pedagogiska instruktionerna, ofta via en liten videosnutt.

Enkelheten finns också där när det gäller att organisera ditt hem i olika rum eller lägga till så kallade scener. Dessa scener gör att du kan automatisera många händelser eller skapa genvägar för dem så att du kan starta dem manuellt.

Exempelvis kan du programmera lamporna i sovrummet att tändas en viss tid på morgonen, samtidigt som rullgardinen hissas upp. Eller dämpa belysningen i ett visst rum och börja spela lugn musik från en högtalare när solen går ned.

Begränsad

Ikea Dirigera är alltså mycket enkelt att använda, men med enkelheten medföljer tyvärr också begränsningar. Stöd för andra prylar än Ikeas egna är som sagt på gång via standarden Matter, men saknas i dagsläget.

De scener som kan programmeras är heller inte särskilt avancerade. I stort sett går det bara att lägga till en tid för start/stopp, följa soluppgång/solnedgång eller använda sig av en genvägsknapp. Något ”om XX så YY” som konkurrenterna har bjuds det inte på här.

Missa: Guide till Ikea Home Smart – så kommer du igång med smarta hemmet

Ikea Dirigera och appen Ikea Home Smart fungerar också bara lokalt. Det går med andra ord inte att fjärrstyra något när du är ute på stan. Det hade varit praktiskt att exempelvis kunna stänga av den där lampan som du glömde när du lämnade hemmet.

En del av detta kommer förhoppningsvis att åtgärdas i kommande uppdateringar, men i dagsläget är det funktionsfattigt.

Samtidigt är priset så pass lågt och användarvänligheten så pass god att vi ändå rekommenderar Ikea Dirigera och de tillbehör som finns till den.

Specifikationer

Produkt: Ikea Dirigera
Testad: November 2022
Tillverkare/kontakt: Ikea
Anslutningar: Wifi eller ethernet
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android
Färg: Vit
Vikt: 130 gram
Mått: 11,0 x 11,0 x 2,5 centimeter
Övrigt: Stöd för Matter (kommande), Apple Homekit, Amazon Alexa, Google Home
Cirkapris: 700 kronor

Betyg: 4 av 5