Testad produkt: S7 MaxV Ultra
Pris: Kostar 14 990 kronor hos Webhallen eller hos Komplett

När det gäller robotdammsugare är nya Roborock S7 MaxV för tillfället den obestridligt hetaste modellen som går att lägga vantarna på. Efterlängtad av många, inte minst av oss, och efter månader av teasers och rykten är den äntligen här.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Roborock S7 MaxV är en rengöringsmaskin av högsta rang med ett avancerat navigationssystem, en artificiell intelligens som övertygar liksom en smidig och användarvänlig app med en till synes oändlig mängd inställningsmöjligheter. I kombination med den avancerade laddnings- och tömningsstationen blir även betyget för underhåll och bekvämlighet riktigt högt. Det enda smolket i bägaren? Priset!

Positivt

  • Effektiv rengöring, grym sugkraft
  • Smart kartläggning och navigeringsteknik
  • Avancerad laddnings-, påfyllnings-, och tömningsstation

Negativt

  • Pris
  • Svårt att komma åt ända in i hörn
  • Massor av teknik och rörliga delar – håller det i längden?

Roborock S7 MaxV finns i tre olika utföranden. Eller kombinationer kanske är mer korrekt då själva dammsugaren i stort sett är densamma i samtliga versioner, men levereras med olika dockningsstationer, beroende på vilken av dessa tre du väljer.
Roborock S7 MaxV Ultra

 S7 MaxV Ultra är den lyxigaste kombinationen i sällskapet, där robotdammsugaren flankeras av den mest avancerade laddnings- och tömningsstationen som hitintills skådat dagsljus. Alltså, det här är något av det häftigaste vi upplevt i segmentet och samspelet mellan dessa två är en ynnest att få uppleva.

Vi inleder med själva robotdammsugaren.

Formmässigt följer S7 MaxV den från Roborock tidigare intrampande stigen, med rund form, med den säregna upphöjningen på enhetens ovansida, som huserar det laserbaserade navigationssystemet (lidar). För den oinvigde kan den således förefalla vara en tidigare modell (eller någon annan Xiaomi-besläktad robotdammsugare av senaste snitt).

Men vid en närmare granskning står det klart att det här är en mycket mer avancerad modell än föregångaren.

Läs också: Stort städtest: Bästa robotdammsugarna just nu 

Det är främst i fronten S7 MaxV utmärker sig visuellt från föregångaren, Roborock S7. Här är nämligen de delar vars uppgift att registrera objekt och undvika hinder i hemmet placerade. Dessa består av tre ljuskällor som strukturerat och i 3d mäter exakt distans mellan dammsugaren och olika föremål i hemmet, samt en rgb-kamera som registrerar vilken typ av föremål det handlar om.

All data behandlas i realtid av en uppgraderad ai, för att städningen ska bli så effektiv som möjligt och för att inte dammsugaren ska fastna under sin framfart. Här sitter även en led-lampa monterad som lyser upp området framför roboten vid sämre ljusförhållanden.

Roborock S7 MaxV Ultra
Sida vid sida med föregångaren Rockrock S7

I övrigt är mycket sig likt. I stället för en traditionell nylonborste är S7 MaxV är utrustad med samma ”svävande” gummivals som sin föregångare. En lösning vi gillar skarpt, då den enligt oss resulterar i bättre upptagningsförmåga när det gäller exempelvis hår, samt att det förorsakar mindre trassel. På robotdammsugarens baksida sitter vattentanken, som används vid moppning och under locket på robotens ovansida hittar vi dammbehållaren.

Installationen liksom uppkopplingen till ditt trådlösa nätverk genomförs med hjälp av den tillhörande appen och precis som brukligt krävs en första runda i hemmet, för att med hjälp av kartfunktionen visuellt återskapa ditt hem. Därefter kan du dela upp alternativt sammanföra och namnge de olika sektionerna efter tycke och smak. Givetvis kan du även addera no go-zoner, no mop-zoner liksom virtuella väggar.

Massor av inställningsmöjligheter

Systemet är riktigt flexibelt och anpassningsbart. Du kan välja att rengöra hela hemmet, enstaka rum eller vissa zoner, skapa anpassade scheman (exempelvis dammsug vardagsrummet varje dag med högsta effekt, moppa och dammsug köket två gånger, hoppa över sovrum etcetera). Du kan överlåta beslutsfattandet till roboten (gällande vilken städning i form av sugkraft, vattenflöde samt skrubbintensitet som är bäst lämpande för hemmets olika delar) eller så väljer du själv att manuellt ställa in det.

Kartan uppdateras kontinuerligt där varje städpass resulterar i en mer detaljerad bild över hemmet – som i appen kan visualiseras antigen i 2d, 3d eller, om du har en iPhone av senare modell, i form av en Matrix-karta.

Roborock S7 MaxV Ultra
Smidig app med gott om inställningsmöjligheter

Roborock S7 MaxV är som tidigare nämnts begåvad med moppfunktion, en sonisk sådan, som innebär att den vibrerar med upp till 3 000 vibrationer i minuten. Lösningen upplevs inte lika effektiv som Deebots oscillerande motsvarighet (Deebot Ozmo T8+), men får ändå klart godkänt – förutom en ännu bättre dammupptagning, gnuggas lättare och ”färska” fläckar bort.

En riktigt cool funktion är Vibrarise, ett av Roborock egenutvecklat system, som innebär att moppen automatiskt lyfts upp cirka 5 millimeter när en mattkant närmar sig för att roboten ska kunna dammsuga mattan.

En annan häftig funktion är kameran i fronten. Den registrerar som tidigare nämnts olika typer av hinder, som du i appen, efter städpasset, kan avfärda som ett tillfälligt hinder (exempelvis en strumpa som du avlägsnar) och som framöver ska ignoreras, alternativt att det ska registreras som ett permanent hinder. Kameran kan även användas för att livesända robotens framfart i hemmet direkt till appen. I kombination med den inbyggda mikrofonen har du dessutom möjlighet att via din smartphone göra videosamtal med någon som befinner sig i hemmet.

Roborock S7 MaxV Ultra
Något i vägen? S7 MaxV Ultra har koll och förmedlar bilden på det eventuella hindret.

Sugkraften är specificerad till hela 5 100 Pa och visst slukas det mesta som kommer i dess väg. Den runda formen innebär som alltid att modellen, liksom flertalet övriga robotdammsugare med samma design, har svårt att nå ända in i hörn. Samtidigt är det också den enda svaghet vi än så länge, efter ett par veckors användande, upplever Roborock S7 MaxV dras med. 

Nästintill fulländad automatisering

Så kommer vi då till det riktigt revolutionerande: den nya avancerade laddnings- och tömningsstationen som medföljer till modellversionen Ultra. Den går under benämningen Empty Wash Fill Dock och tar automatiseringen till en helt ny nivå. Den är förvisso den mest platskrävande dockningsstationen som vi hittills stött på, men känns i sammanhanget som en bagatell sett till vad du får i utbyte.

Roborock S7 MaxV Ultra
De tre behållarna.

Här finns tre behållare och förutom det självklara, att vid behov och efter avslutat städpass ladda robotdammsugaren erbjuds här även:

  1. Automatisk tömning av robotens dammbehållare, där dammet samlas upp i en enkelt utbytbar dammpåse. Du slipper böket med manuell tömning och allt det innebär. En indikator visar när det är dags att byta ut påsen, som även försluts när den avlägsnas.
  2. När vattnet i robotens behållare sinar återvänder den till dockningsstationen för påfyllning. Tanken rymmer vatten nog för att moppa upp till 300 kvadratmeter.
  3. Innan, under (efter det att ett enskilt rum moppats alternativt efter en viss tid) samt efter städningen återvänder roboten till stationen för en automatisk rengöring av moppen. Tvätt-systemet består av flertalet små munstycken, som sköljer textilen med rent vatten samtidigt som en borste rengör och pressar ur det smutsiga vattnet, som därefter leds in i en tredje behållare.   

M3 rekommenderar

Specifikationer

Modell: S7 MaxV Ultra
Tillverkare: Roborock
Testad: Maj 2022
Körtid: Upp till 180 min per laddning
Laddningstid: cirka 4 timmar
Dammbehållare: 0,4 liter
Vattenbehållare: 0,2 liter
Hepa-filter: Ja
Kartläggning: Lidar (laser), Kamera
Stöd för Alexa/Goggle Home: Ja
Sugkraft (max): 5100 Pa        
Kommunikation: wifi
Tillhörande app: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Rek. pris vid test: 13 990 kronor
Pris: Kostar 14 990 kronor hos Webhallen eller hos Komplett

Betyg 4,5 av 5