Det är inte bara Apoteket och Apotea som har skickat kunders personuppgifter vidare till Facebook i strid med sina egna integritetspolicyer. Sveriges Radios Ekot-redaktion har grävt vidare och upptäckt att även Kry har delat data med Facebook.

Upptäckten gäller inte den vanliga Kry-appen utan tjänsten Kry Connect som lanserades i början av pandemin och är en plattform för att koppla samman läkare och patienter för virtuella konsultationer.

Kry har stängt av alla överföringar till Facebook och precis som Apotea anmält sig självt till Integritetskyddsmyndigheten. Företaget säger i ett mejl till Sveriges Radio att det är ”mycket beklagligt” att uppgifterna har delats. Att det blev så skyller företaget på en felkonfiguration.

Uppgifterna som har skickats vidare till Facebook är användares mejladresser och telefonnummer. När en läkare har skapat ett konto eller loggat in skickades hens mejladress till Facebook, och om en patient bjöds in för samtal skickades även patientens mejladress eller telefonnummer. Några andra uppgifter, exempelvis om varför patienten har sökt vård, ska inte ha delats.

Kry Connect används både i Sverige och andra länder, och förmedlade under sitt första dryga år runt 190 000 patientkontakter i Europa.