Testad produkt: Google Chromecast med Google TV
Pris: Kostar 590 kronor hos Amazon Sverige (4K)

2020 släpptes Chromecast med fjärrkontroll och Googles eget tv-gränssnitt. I utvalda länder, vill säga. Vi i Sverige har fått vänta provocerande länge på att den hyllade tv-dongeln ska börja säljas här – och de allra flesta som varit intresserade har troligen köpt den på gråimport vid det här laget. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Chromecast med Google TV är en fullfjädrad streamingupplevelse som inte lämnar särskilt mycket att önska. Din machete i streamingdjungeln, helt enkelt, och det för under tusenlappen.  

Positivt

  • Rappt och logiskt gränssnitt
  • Enkelt att lägga till tjänster
  • Smarta finesser och funktioner

Negativt

  • Fjärren känns hal och plastig
  • Snålt med lagringsutrymme

Men nu är det till sist dags för äkta Sverigelansering. Vi har zappat runt en dryg vecka med den "nya" enheten och bestämt oss för vad vi – och därmed du – ska tycka om den.

Till det yttre är 2020 års Chromecast absolut ingenting att hurra för. Det är en streamingpuck, som kommer att tillbringa all sin tid inpluggad i någon av hdmi-ingångarna till din tv, gömd och kanske rentav glömd. Chromecast ska inte märkas, den ska bara göra sitt jobb och facilitera din streamingupplevelse. Det enda vi ilsket vill anmärka på är att den saknar ethernet-uttag, så du får skaffa en adapter om du måste – Google säljer en för 249 kronor. Ett saftigt prispåslag med tanke på mojängens instegspris på 769 kronor.

Zappa (inte riktigt) som förr

Ett av de tyngsta köpargumenten för denna Chromecast är att den är försedd med fjärrkontroll. Istället för att kontrollera allting med mobilen bjuds vi här på en mer traditionell tv-upplevelse. Snabbknappar till Netflix och Youtube, hem- och bakåtknappar samt en rund fyrdelad navigeringsknapp finns ombord, så väl som en Google Assistent-knapp som hålls in och låter oss tala in röstkommandon till Googles virtuella hjälpreda. 

Chromecast
Foto: Billy Ekblom

Fjärrkontrollen fungerar bra, knapparna känns rejäla och den ligger bra i handen. Tyvärr känns den också hal, inte så att vi är rädda att tappa den, men det gör något med "känslan" att hålla i den. Smått plastig är den faktiskt också, som fjärrkontroller brukade vara en gång i tiden, men på det hela taget ger vi tummen upp åt en av Chromecast 2020:s största nyheter. Man gillar ju att zappa!

Den andra stora Chromecast-nyheten är Google TV, som förvirrande nog är namnet på ett gränssnitt till Android TV. Det är en smart-tv-upplevelse med bra översiktsvyer som samlar innehåll från de olika streamingtjänster vi prenumerar på. Absolut inte raketforskning för den som använt ett smart-tv-gränssnitt tidigare, men stora nyheter för dig som kanske har en "dum" tv hemma.

Chromecast
Foto: Billy Ekblom

Att koppla olika streamingtjänster går snabbt och smidigt via Googles Home-system. Det enda tidskrävande är de enskilda inloggningar som sedan behöver göras för att vi ska kunna börja använda Netflix, HBO Max och de andra direkt i Googles tv-gränssnitt. Det går också att installera olika spel från Google Play, men i praktiken ger Chromecast med Google TV oss bara fyra gigabyte att leka med.  

Härligt gränssnitt

Gränssnittet känns oftast rappt och röstsökningarna genomförs i ett rasande tempo.
Resultaten…varierar. Precis som de andra teknikjättarna som pysslar med röststyrning skapar Googles assistent ofta irritation med sina oprecisa sökresultat, men det är faktiskt lite coolt att kunna söka över flera tjänster på exempelvis en skådespelares namn och få fram relevanta resultat. 

Chromecast
Foto: Billy EkblomDu kan skapa flera tittarprofiler i Chromecast med Google TV.

Chromecast med Google TV stödjer ett gäng olika bild- och ljudstandarder. Här finns Dolby Digital och Digital Plus samt Atmos för att erbjuda de bästa ljudupplevelserna medan HDR 10 och 10+ samt Dolby Vision kompletterar det okulära utbudet. Högsta möjliga uppspelningskvalitet är 4k med 60 bilder per sekund, men detta kan justeras nedåt för dig som antingen saknar rätt prylar eller får problem med lagg. Kort sagt så ser allt vi tittar på riktigt bra ut, och detsamma gäller på ljudfronten.

Den kanske enda fördelen med en sen Sverigelansering är att Google hunnit slipa bort en del irritationsmoment. Exempelvis har stöd för Apple TV Plus och flera användarprofiler hunnit tillkomma. 2022 känns Chromecast med Google TV verkligen som en komplett streamingupplevelse. Tv-tittandet blir överskådligt och lättillgängligt och vi slipper dyka ned i olika appar för att hitta någonting att se. 

Chromecast
Foto: Billy Ekblom

Vi gillar verkligen Googles "nya" Chromecast. Redan föregångarna var absolut nödvändiga och Chromecast som koncept är ett av de viktigaste sprången inom modern konsumentteknik. Med ett eget gränssnitt och de stora tids- och energibesparingar som kan göras i streamingdjungeln kan vi inte göra någonting annat än att rekommendera denna. 

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produkt: Chromecast med Google TV
Tillverkare: Google
Uppspelningskvalitet: Upp till 4k 60 fps
Stöder: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos (pass-through), Dolby Vision, HDR10, HDR10+.
Anslutning: Wifi 802.11ac (2,4 GHz/5 GHz), Bluetooth. Ström via usb-c.
Operativsystem: Android TV
Övrigt: Röststyrning, casting-funktionalitet, flera profiler, multiroom.
Pris: Kostar 590 kronor hos Amazon Sverige (4K)

Betyg: 4 av 5