Murena One är en ny unik Android-telefon med fokus på personlig integritet och dataskydd. Den har tagits fram av Murena/E Foundation som leds av Mandrake Linux-grundaren Gaël Duval, med målet att skapa en telefon som inte skickar data om användaren till Google hundratals gånger om dagen.

Murena har utvecklat en version av Android som de kallar E OS och vars främsta säljargument är att det är ”avgooglat” – systemet använder så få som möjligt av Googles standardtjänster:

  • Google Sök har ersatts av en egen metasökmotor.
  • Play-tjänster har ersatts av Microg.
  • Använder Mozillas platstjänster plus gps istället för Googles platstjänster.
  • Använder varken Googles tids- eller dns-servrar.
  • Standardapparna är alla öppen källkod.

E OS har en egen molntjänst med mejlkonto och synkronisering/backup. En gigabyte data i molnet ingår, men de som vill lagra sina data helt privat kan köra igång en egen server. Företag som inte vill lagra några data hos andra kan till exempel göra det för att hålla allt inom företagets egen infrastruktur.

Eftersom Play-butiken inte ingår kan du inte installera alla appar och framför all tinte alla spel som finns på mer ”googliga” telefoner. E Foundation har en sökmotor där du kan kolla om en viss app finns i den inbyggda appbutiken.

Själva telefonen är en 4g-telefon med åttakärnig Mediatek-processor med 4 gigabyte minne, 128 gigabyte lagring och en sd-kortplats. Skärmen är på 6,5 tum och telefonen har en högupplöst selfiekamera och trippla kameror på baksidan.

Murena One släpps i juni och kostar cirka 3 700 kronor.