Testad produkt: Roborock Dyad 
Pris: Kostar ca 4 790 kronor på Amazon Sverige

Konceptet ”städa medan du städar” är helt enkelt fenomenalt. Medan du dammsuger hemmet moppas samtidigt dina golv. Då det är en skaftdammsugare du springer runt med behöver du inte bry dig om sladdar och har du två eller flera våningar är det hur enkelt som helst att bära med sig dammsugaren. Det kan inte bli bättre. Eller?

Betyg 2 av 5

Omdöme

Dyad är lika fenomenalt bra som korkad. Det är en skaftdammsugare som kan moppa med riktigt bra resultat, den är smidig trots att den är tung, den är fylld av spännande sensorer och funktioner. Och den klarar inte av enkla uppgifter som att dammsuga under ett skåp eller säng.

Positivt

  • Enkel att använda
  • Moppar bra
  • Självrengörande
  • Du slipper virvlande damm vid tömning

Negativt

  • Klarar inte av basala uppgifter
  • Irriterande röstfunktion

Dyad, från Roborock, som vi förknippar med högkvalitativa robotdammsugare, är en skaftdammsugare som dammsuger dina golv samtidigt som de moppas. Det är en rejäl pjäs. Den cylinderformade kroppen har två stycken cisterner. En för rent vatten och en för smutsvattnet. Dammsugarmunstycket är också rejält tilltaget för att få plats med tre stycken rullar. Den får vår Bosch Series 8 att se undernärd ut. På det hela taget är det en futuristisk look som vi gillar.
Roborock Dyad

En tydlig led-skärm på ovansidan av dammsugaren visar hur mycket eller lite batteri du har kvar, om det behövs fyllas på vatten, eller torkning av golv. På skaftet sitter tre stycken knappar som kontrollerar av/på, om du bara ska dammsuga samt aktivera rengöring av munstycket.

Babblar högt och mycket

Dyad pratar också. Högt och mycket. När vi pluggade in Dyad började den högljutt gasta om att vattnet behövdes fyllas på. Sagt och gjort, behållaren är enkel att plocka ut, så det gick på ett kick. Väl tillbaka på sin plats i dammsugaren fortsatte den att hojta på vatten. Rösten är extremt enerverande högljudd, men går som tur är att stänga av. Trots att den hade vatten verkade den inte registrera detta. Efter den hade stått över natten med fylld vattenbehållaren startade den på morgonen utan problem.

Roborock Dyad har sensorer som analyserar mängden smuts under dammsugaren och anpassar sedan sugeffekt och vattenflödet automatiskt. Och rent blir det. Trots att den väger en hel del är det enkelt att städa. Rullarna under munstycket hjälper till att driva dammsugaren, det är faktiskt förvånansvärt smidigt. Den är dessutom snål med vattnet. Behållaren rymmer 8,5 deciliter vatten, som räcker för att moppa ett hus på cirka 100 kvadratmeter..

Roborock Dyad
Tre stycken roterande borstar ser till att alla fläckar försvinner.

Rent och fint

Och det blir rent. Om du har en fläck som är envis kan du helt enkelt låta dammsugaren stanna över tills den försvinner. På full laddning håller Dyad för ungefär 30 minuters städande. Batteriet laddas i en enkel ställning, som även är försett med ett tråg för rengöring av munstycket. Trevligt nog behöver du inte tömma tråget efter rengöring. Allt vatten samlas i den större nedre cisternen. Liksom allt damm. Vilket har sina för och nackdelar.

Roborock Dyad
Stor och tydlig display.

Fördelen är att när du tömmer damm/vattenbehållaren så slipper du virvlande damm i och med att det är blött. Nackdelen är att du får stora blöta dammklumpar som du måste skölja bort. Jämfört med en påslös skaftdammsugare är det trots allt en fördel. En annan fördel med Dyad är att du kan dammsuga/moppa upp spill.

Otroligt korkad maskin

Samtidigt är Roborock Dyad den mest korkade uppfinning vi testat. En dammsugare ska ju kunna nå under sängar, skåp, hyllor med mera. Med Dyad måste du ha minst 20 centimeters höjd mellan golv och exempelvis skåp, annars når du inte. Munstycket är gigantiskt och likaså är dammsugarkroppen i vägen. Det är så ogenomtänkt att vi baxnar. Den är dessutom väldigt högljudd.

Roborock Dyad
Roborock Dyad når inte in under möbler, även om det finns gott om utrymme. Det är så urbota korkat att vi baxnar!

Ska du få rent överallt med den här måste du: 1) dammsuga med en vanlig dammsugare under sängar med mera, 2) moppa med en mopp under sängar, hyllor, skåp et cetera, 3) ställa tillbaka grejerna ovan för att 4) ta fram din Dyad.

För att parafrasera Jurassic Park: ”Roborocks ingenjörer var så upptagna av att de kunde skapa Dyad, att de inte stannade upp och tänkte på om de borde.”

Å ena sidan är det en fenomenal skaftdammsugare som faktiskt moppar och suger riktigt bra. Å andra sidan är det en maskin som bara kan användas om du ska moppa/dammsuga ett plant golv.

Roborock Dyad är bra, men som samtidigt misslyckas med de mest basala uppgifterna som alla andra dammsugare klarar av. Och hur kul är det att lägga 4 800 kronor på en sådan produkt?

Specifikationer

Modell: Dyad
Tillverkare: Roborock
Testad: Juni 2022
Batteri: 4 600 mAh
Batteritid: Ca 30 minuter
Laddningstid: Ca 1 timme
Kapacitet behållare: 0,6 liter (påsfri)
Filter: 1 tvättbart mikrodamm-filter
Antal hastigheter: Två samt ett autoläge
Vikt: 10 kilo
Övrigt: Laddningsstation
Pris: Kostar ca 4 790 kronor på Amazon Sverige

Betyg: 2 av 5