Testad produkt: Arctis Nova Pro Wireless
Pris: 3 987 kronor hos Amazon Sverige

Hur mycket är du villig att lägga på ett gamingheadset? Den frågan ställdes säkerligen av både en och annan spelintresserad när Steelseries avtäckte den trådlösa varianten av sitt Arctis Nova Pro-headset. Anledningen? Den surrealistiska prislappen om 4 099 kronor. För de pengarna kan du utrusta en medelstor familj med välljudande gamingheadset, och vår spontana reaktion var "alldeles för dyrt!"

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Steelseries senaste headset är också företagets bästa hittills – och kanske i produktklassen överlag. Ljud och flexibilitet är i absolut toppklass, men prislappen kommer oundvikligen att svida. 

Positivt

  • Väldigt bra ljud
  • Flexibelt och anpassningsbart
  • Generöst mjukvarustöd

Negativt

  • Dyrt som attan
  • Bara okej mikrofon
  • Inte så bekvämt om du har glasögon

Precis som med vissa andra Steelseries-headset är en stor del av "grejen" att det skeppas med en GameDAC-basstation, där du både kan göra mängder med inställningar, ansluta med usb-c och 3,5-millimeter samt ladda de utbytbara batterierna. Det finns en variant för pc och Playstation och en för Xbox-konsoler, så var noga med vilken du köper.

Det andra fina med Nova Pro Wireless är att det inte bara är ett fruktansvärt bra headset för spel – du kan också använda headsetet som dina primära hörlurar för alla andra tänkbara ändamål. Det är flexibelt som tusan, bekvämt och dessutom snyggt. Så varför inte slå två ljud-flugor i en smäll?

Design och komfort

Vik hädan, RGB! Nova Pro Wireless lämnar gaming-blinget åt de mer nischade konkurrenterna. Här gäller svarta kåpor med svala, mörkgrå detaljer i aluminium (gissar vi). Det gör headsetet lite tyngre, men den lyxiga känslan är absolut värd att betona. Steelseries har gjort sig av med den ikoniska, elastiska skidglasögon-bygel som prytt några av företagets mer kända headset till förmån för en ytterbåge i metall.

Arctis Nova Pro Wireless

Mikrofonen kan dras fram ur ena kåpan när du behöver den. Insidan av kåporna är i ett mjukt, läderaktigt material i stället för tyg. Yttersidorna i metall är i själva verket luckor som döljer såväl usb-c-uttag som batteriet. De kan vara meckiga att få upp, även om de inte sitter särskilt hårt, utan fäster med diskreta magneter. En multifunktionell på-knapp tillsammans med ytterligare en för mick-kontroll och ett volymhjul är de enda fysiska reglagen som pryder detta headset.

Nova Pro Wireless är initialt riktigt skönt att ta på sig och erbjuder hyfsade justeringsmöjligheter avseende storlek. Vid långvarigt användande trycker de något mot huvudet, och särskilt glasögonbärare kan vilja "vila" skallen någon gång under, säg, en helkväll framför datorn. Basstationen är lättkontrollerad och erbjuder riktigt lång 2,4 GHz-räckvidd för den som vill knalla runt i hemmet utan att ta av lurarna.

Ljudkvalitet

Jösses Amalia – Nova Pro Wireless låter helt fantastiskt för ett trådlöst gamingheadset. Det högupplösta ljudet är både krispigt och detaljerat, men samtidigt fylligt nog för att de fetaste spelljuden nästan ska få skallen att vibrera. Den som använt ett av Steelseries mer luxuösa headset tidigare lär knappast bli förvånad; de här människorna vet hur man ska få kräsna spelare på fall. 

Arctis Nova Pro Wireless

Spatialljud med Sonar-mjukvaran aktiveras i Steelseries eget program GG, som vi ska gå in på senare. 360-ljudet övertygar stort, samtidigt som den aktiva brusreduceringen hjälper till att stänga ute buller för maximal inlevelse. Just brusreduceringen kanske inte kan konkurrera med mer specialiserade hörlurar, men ger definitivt en påtaglig positiv effekt. Steelseries brer dessutom på med stöd för samtidiga bluetooth- och 2,4 GHz-anslutningar för den som exempelvis vill ta samtal med mobilen vid datorn.

Det omslutande ljudet kan justeras för att maximera precisionen i ljudens riktning, för att exempelvis höra varifrån fotsteg kommer, eller så kan du satsa på "immersion", vilket är mer uppslukande och lämpligare för långsamma äventyrsspel, film med mera. Du kan också justera sidoton för att släppa igenom lagom mycket utanför-ljud, om det är så att du behöver ha koll på de riktiga omgivningarna. Lysande!

Arctis Nova Pro Wireless

Förutom att erbjuda super-ljud för spel är Steelseries dyrgrip också ypperligt för musiklyssnande via såväl dator som mobiltelefon. Headsetet bemästrar samtliga genrer vi kastar åt det, men kräsna bör verkligen ta sig en titt på equalizer-funktionerna i GG för att få ut maxkvalitet vid datorlyssnande. Headsetet kan inte riktigt mäta sig med renodlade musiklurar i samma prisklass, men det går inte att få allt här i världen.

Det enda som inte skriker toppklass om Nova Pro Wireless är mikrofonen. Den fungerar förvisso helt okej, men är absolut inte 4000-kronorsbra på något sätt. Den håller jämna steg med konkurrenter som kostar flera tusen kronor mindre. Våra motparter på såväl Discord som i mobilsamtal har inga problem att höra vad som sägs, och det är väl huvudsaken.

Funktioner

Steelseries GG – som vi redan glidit in på – är ett heltäckande program för tillverkarens kringutrustning. I fallet med Nova Pro Wireless ingår omfattande justeringsmöjligheter, en enkel installation och sedan mängder av spännande funktioner som på ett eller annat sätt optimerar headsetet för olika sorters spel, film eller musik. För dig som spelar några av de mer populära spelen finns rentav färdigkonfigurerade ljudinställningar. Vi saknar helt enkelt ingenting här. 

Arctis Nova Pro Wireless

Batteritiden är hyfsad, runt 20 timmar, och med tanke på att det ingår ett extabatteri som kan laddas i GameDAC-enheten behöver du aldrig någonsin plugga in headsetet för att ladda det. Navigeringen på just basstationen funkar som tidigare nämnt bra, men ibland kan det uppstå förvirring kring hur inställningarna på den förhåller sig till de som görs i mjukvaran.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Produktnamn: Arctis Nova Pro Wireless
Tillverkare: Steelseries
Testat: Juni 2022
Anslutning: Trådlöst, 2,4 GHz eller bluetooth
Surroundljud: Ja, (Steelseries Sonar till pc)
Fungerar till: Pc, Playstation, Switch, mobil, Xbox (OBS: annan version)
Rek. pris: 4 099 kronor
Pris: 3 987 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 4,5 av 5