Testad produkt: Garmin Instinct 2 Solar Tactical
Pris: 4 225 kronor hos Amazon Sverige

Efter att ha testat flera av Garmins dyraste smartklockor blev vi nyfikna på nya Instinct 2 Solar Tactical, som kostar hälften så mycket som toppmodellerna. Om du är ute efter en tålig men kompetent klocka som matchar jakt/vandringskläderna kanske det här kan vara ett prisvärt alternativ?

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Garmin Instinct 2 Solar Tactical är en väldigt bra smartklocka för dig som lever ett aktivt liv, prioriterar batteritid och smidigt format framför oledskärm med touchfunktion. Tack vare sensorerna och den suveräna appen Garmin Connect är möjligheterna nästan oändliga.

Positivt

  • Funktionerna
  • Batteritiden
  • Lätt och smidig

Negativt

  • Svårläst skärm
  • Ingen topografisk karta
Test Garmin Instinct 2 Solar

Redan när vi packar upp klockan och klämmer på den märker vi att den är smidigare än Bravo- och Delta-modellerna. De där extrema Garminklockorna som ger äkta Navy Seals-känsla. Nya Instinct 2 sitter helt enkelt bekvämt på handleden utan att kännas tung. Den väger bara 52 gram, vilket är riktigt imponerande med tanke på funktionerna.

Hur taktisk är du?

Grundfunktionerna som alla smartklockor har, som aviseringar från din mobil, finns givetvis även i den här klockan. Vi gissar att du egentligen inte har användning för varken "Stealth mode" (ingen data lagras), kompatibilitet med night vision-glasögon eller aktiviteten "fallskärmshopp". Men Tactical edition kostar inte mycket mer än en "vanlig" Instinct 2 och vi gillar att den är extra tålig, samtidigt som en del "taktiska" aktiviteter och vyer faktiskt fungerar väldigt bra till både jakt och vandring.

Test Garmin Instinct 2 Solar

Garmin Instinct 2 Solar har mängder av användbara funktioner. Och när du väl lär dig hur knapparna används är det hyfsat smidigt att navigera bland funktioner och inställningar. Skärmen saknar touchfunktion, som en del dyrare alternativ har. Och den är märkbart mindre än till exempel Fenix 7, vilket i kombination med att den är monokrom gör att du behöver syn som en hök för att kunna läsa av vad som står. Till skillnad från de större och dyrare Garminklockorna kan inte Instinct 2 visa topografiska kartor, men det känns inte viktigt på den lilla skärmen.

Enkel men avancerad

Att starta ett träningpass är enkelt, enklast hanterar du dessa i Connectappen, där du kan välja ut några favoriter, som du enkelt når i klockan. Inställningarna är näst intill oändliga. Vill du ha en virtuell löppartner på joggingrundan att jämföra dig mot? Vad exakt vill du följa på klockans skärm? Kanske en metronom för att hjälpa dig hålla jämn takt? Inga problem. Enklast anpassar du både favoriter och vyer i appen och sedan bara startar och stoppar i själva klockan.

Test Garmin Instinct 2 Solar

När du sedan sprungit klart går du in i appen, i mobilen eller via datorn, och kollar exakt hur det gick. Puls, steglängd, höjdskillnad, karta. Allt finns lagrat för dig som är nördig och vill grotta ned dig. Klockan ska synka automatiskt i bakgrunden, men vi tappar då och då bluetoothkontakt och får göra det manuellt. Och givetvis krävs det att du lever med klockan på handleden dygnet runt om du vill hålla koll på sömn, stressnivå och liknande data.

Vad som imponerar mest på oss med Instincy 2 är batteritiden. Under de första veckorna gjorde vi vårt bästa med att hålla klockan borta från solen, då tog batteriet slut efter 21 dagar. En bit kvar till de 28 dagar det står i specifikationen, men ändå långt bättre än andra smartklockor. När vi sedan under maj månad spenderar mycket tid utomhus och verkligen tänker på att ge klockan direkt solljus, då får vi ut ett par dagar extra batteritid. Inget direkt vetenskapligt test, men vi har svårt att tro att "oändlig batteritid" går att få till under något så när normala förhållanden. Men visst, bor du i Sahara kanske det är möjligt, även om det är en pytteliten solpanel som stödladdar klockan. Oavsett är det väldigt praktiskt att kunna dra iväg flera veckor, utan att behöva bekymra sig om laddning. Men om du aktiverar gps-spårning, då kommer du att dränera batteriet betydligt snabbare.

Test Garmin Instinct 2 Solar

En smart funktion för dig som jagar med hund är stödet för ANT+. Detta gör att du kan koppla klockan till din kompatibla handhållna enhet för hundpejling och på så sätt se direkt på klockan var jakthunden befinner sig. Vi har testat detta och det fungerar alldeles utmärkt. Mycket smidigt att slippa sitta med hundpejlen i ena handen när älgen närmar sig och du vill hålla stenkoll på vad jakthunden är, utan att släppa bössan. Klockan är även kompatibel med den populära jaktappen Wehunt.

M3 rekommenderar

Fakta Garmin Instinct 2 Solar Tactical

Tillverkare: Garmin
Pris: 4 225 kronor hos Amazon Sverige
Testad: Juni 2022
Bildskärm: Monokrom 176x176 pixlar
Vattentålighet: 100 meter
Spårningsdata: Andningsfrekvens, Återhämtningstid, Menstruell cykel, Sömnkvalitetspoäng, Stressnivå, Träningsintensitet
Anslutning: ANT+, Bluetooth
Bandbredd: 22 mm
Mått: 45 x 45 x 14,5 mm
Vikt: 52 gram

Betyg 4,5 av 5