Testad produkt: Huawei Watch GT 3 Pro
Pris: Ca 4 080 kronor (titan) hos Amazon Sverige

2022-11-30: Uppdaterad med ny information om ekg-funktionalitet och justerat omdöme.

Huaweis Watch GT-klockor började som avskalade och enkla motionsklockor till ett vettigt pris, ett alternativ till dyrare och fullfjädrade smartklockor. Men de har sedan starten utvecklats till en riktigt funktionsspäckad och lyxig klocka, som bara är marginellt enklare i funktion än Huaweis toppmodell: Watch 3 Pro. Numera har de till och med samma operativsystem, tillverkarens egna HarmonyOS.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Watch GT 3 Pro har ett påtagligt högre pris än GT 3, men är inte så pass mycket mer pro att vi tycker det är värt det. Trimmad gps, ett par extra träningslägen och ett mer snabbladdat batteri är de största skillnaderna, samt ett ekg-läge som inte fungerade från start, men som senare aktiverades. Förutom designen då, men GT 3 var redan snygg. Och Huawei har fortfarande basfunktionalitet att få rätsida på vad vi förväntar oss av en klocka i den här prisklassen.

Positivt

  • Välbyggd och snygg
  • Lång batteritid
  • Omfattande fitness- och hälsospårning
  • Förbättrad gps
  • Ekg-mätning

Negativt

  • Begränsad som smartklocka
  • Svagt tredjepartsstöd
  • Börjar nå ett orimligt pris

Watch GT 3 Pro finns med två boetter, 46 och 43 millimeter i diameter, och bägge finns sedan att köpa med olika armband, vilket påverkar priset. Den vi huvudsakligen testat är den med 46 millimeters-boett, den mest påkostade med namnet Titanium Edition med metallänkarband. Den kostar 4 990 kronor. Samma klocka med ett läder- eller silikonarmband kostar 3 990 kronor.

Huawei Watch GT 3 Pro
Solitt, stilrent, snyggt och stramt. Men också överraskande bekvämt trots stora mått.

Två storlekar och stilar

Det är 46-millimetersmodellen med Titanium-design vi recenserar och sätter betyg på här, men då vi också fått in och tittat på den lilla modellen går vi i testet igenom punkterna som de skiljer dem åt. Den med 43-millimeters boett är aningen dyrare, tillverkad i riktigt tilltalande blankvitt keramiskt material.

Huawei kallar dem så vitt vi kan se inte för herr- och damklockor, även om en del butiker listar 43-millimetersmodellen som detta. Men vi tycker att vem som helst kan ha vilken storlek och stil de vill.

Konstruktionen är av högsta klass i bägge, såväl byggkvalitet som komfort. Du får full ip68-klassificering, tålighet upp till fem atmosfärer och den är testad för saltvattenanvändning ned till 30 meter. Klockorna har två knappar på sidan, varav en också är en roterande boett. Annars styrs det mesta med skärmtryck och svepningar.

Huawei Watch GT 3 Pro i två storlekar
Huawei Watch GT 3 Pro i 46- och 43-millimetersstorlek.

Tung men ändå bekväm

Med uppdaterad boettdesign och ny form på sensorerna på undersidan har Watch GT 3 Pro blivit en halv millimeter tunnare än Watch GT3. Det är inte den lättaste klockan du kan ha på armen, särskilt 46 millimeters Titanium-modellen, som känns massiv. Men efter ett par timmar på handleden har vi nästan glömt att den är där, tack vare bra passform och följsamt armband.

Den stora modellen får ett plus i kanten för att det är extra lätt att justera armbandets storlek och plocka bort eller lägga till länkar. Något som kan göras utan verktyg. Till den mindre modellen får du ta till skruvmejsel, och en sådan medföljer. Sedan har de bägge standardfattning på armband, så det är lätt att köpa ett från tredje part.

Hårdvarumässigt är det inte så mycket som skiljer Watch GT3 Pro från Watch GT3. Huawei redovisar inte för processor eller ens mängden minne i klockan, men den uppvisar samma egenskaper som föregångaren. Vi testade att fylla minnet med musik och kan konstatera att den, liksom Watch GT3, verkar ha fyra gigabyte inbyggd flash-lagring.

Skärmen är en skarp amoled på 1,43 eller 1,32 tum beroende på modell, med skyddande safirglas. Ljusstyrkan räcker gott och väl för tydlig visning i alla situationer, inklusive starkt solljus, och vi känner aldrig något behov av att försöka justera ljusstrykan manuellt, autoläget gör ett bra jobb.

Batteritid imponerar

Som smartklocka är GT-serien relativt enkel, med lägre prestanda, begränsat minne och inga extra uppkopplingsalternativ som wifi eller lte. Här är det Bluetoothkoppling till mobilen som gäller. Du kan inte spara enorma mängder data offline, har inte möjlighet att köra mer avancerade appar och kan inte till exempel strömma musik till den.

Huawei Watch GT 3 Pro
Den lilla modellen skulle vara vårt självklara val, om den fanns i mer avskalad stil, och om inte batteritiden bara var hälften så lång som för den stora.

Plussidan är betydligt bättre batteritid än mer fullutrustade smartklockor. Där till exempel Apple Watch eller Galaxy Watch får nöja sig med batteritid på max ett par dagar, kan Watch GT 3 Pro tuffa på i en vecka, utan att du behöver vara sparsam i användandet. Här imponerar 46-millimeters modellen. Huawei uppger upp till 14 dagars batteritid. Det kan faktiskt stämma, om du är sparsam med kontinuerligt spårande sensorer och undviker gps vid träningspass.

Vi testade klockan med endast pulsmätare aktiv och använde den mest som ”vanlig” klocka samt kollade notifieringar under tre dagar. Då gick batteriet från 100 till 71 procent. Tre dagar av mer aktivt användande, inklusive ett kortare pass med gps varannan dag, sömnspårning på nätterna och alltid på-läge för urtavlan, ser ut att fördubbla strömförbrukningen. Det är fortfarande väldigt bra.

För den mindre modellen, som inte får plats med lika stort batteri, är batteritiden påtagligt kortare, i princip hälften mot den stora. En vecka till fyra dagar är fortfarande inte dåligt, men inte lika imponerande. När det väl ska laddas gör du det med en liten trådlös laddningspuck med usb-sladd. Den ska ha blivit snabbare att ladda än Watch GT2, en full laddning tar ungefär en timme.

Mycket data, svårare att dela

Klockan har en gedigen uppsättning sensorer för träning och hälsospårning, inklusive kroppstermometer, barometer, kompass och dubbelbands-gps, som ger loggade träningsrundor och navigation med betryggande precision. I våra tester varierar det stort hur snabbt den hittar gps-signal, ibland blixtsnabbt, ibland en bit över genomsnittet, men aldrig underkänt långsamt.

Stegmätaren verkar vara generös med vad den loggar som ett steg, med runt tio procent fler steg loggade efter en dag än en Ticwatch Pro 3 på andra handen. Men det får nog anses vara inom felmarginalen. 

Huawei Hälsa
Mycket aktivitetsdata och information. Du får till och med notifierings-tjat om att hålla hälsosamma vanor. I alla fall tills vi tröttnar och stänger av dem.

Alla data loggas snyggt i mobilappen Hälsa, där de också kombineras för sådant som stress- och sömnanalys. En intressant funktion är en välbefinnande-coach som tipsar dig om regelbundna hälsosamma vanor. Allt från att gå att lägga dig i tid till att göra regelbundna andningsövningar, dricka vatten och röra dig varierat under dagen.

Du får mycket data om din aktivitet, dina träningspass och din hälsa, och allt presenteras snyggt. Men det är ett rätt så slutet system där du inte på ett enkelt sätt kan exportera information till andra system. Det finns sätt att komma runt det med tredjepartsappar i både klocka och mobil, men inget enkelt stöd i systemet. Så om du idag till exempel är en Strava-användare kanske det här inte är rätta valet för dig.

Få nyheter, fler senare

Det mesta av detta känns igen från Watch GT 3. Ett hundratal träningsprogram har kompletterats med två nya: ett för golf som säger sig kunna mäta dig swing, och ett funktionsrikt fridykningsläge. Löpning och motionsprogram har också uppdaterats, med möjlighet att lätt anpassa mål och intervaller efter din personliga nivå.

Det som gör Pro-modellen Pro, förutom lyxigare design, är framför allt en ny optisk pulssensor, som också har stöd för VO2 max och blodsyresättning. Den har fått fler fotodioder och uppdatering av tillverkarens system TruSeen, vilket är ett gäng rutiner och algoritmer för att analysera det sensorerna känner.

Med den kan klockan nu även göra ekg-mätningar. Vid lansering var det inte en funktion som var aktiverad ännu i Sverige eller såvitt vi kan se i Europa, eftersom det måste certifieras från myndighetshåll först, men under hösten löste det siog och numera är fuktionen aktiv. Vi fick dock fått tillgång till en beta-version som låser upp funktionen, och kunde redan vid lansering konstatera att den fungerar, om än med viss medföljande frustration.

Vi håller ett finger på en av klockans knappar och startar en 30 sekunders mätning, men ibland har den svårt att behålla kontakten, vilket vi får felmeddelande om på skärmen. Men den misstolkar och loggar det ändå som misstänkt hjärtproblem. En mätning strax efteråt visar att hjärtat mår prima och en kontrollmätning med en professionell blodtrycksmätare med ekg-funktion visar inte heller på några problem. Förhoppningsvis handlar det om en mjukvarutrimning, som Huawei kan få rätsida på.

Snabbsvar
Svara snabbt på (vissa) meddelanden

Ojämnt med smarta funktioner

Som smartklocka har Watch GT 3 Pro det grundläggande vi är ute efter, men inte mycket mer. Förutom de hälso- och träning-appar och funktioner vi redan gått igenom, alltså. Du får lätthanterad notifieringshantering, som för det mesta visar korta rubriker och kanske någon extra rad. Undantag är kortmeddelanden utan rubrik, som till sms och Messenger.

Du kan även skicka snabbsvar för just Messenger och Whatsapp-meddelanden. Det är synd att det inte är mer generellt, för till exempel sms och e-post också. Men det är en funktion som borde kunna byggas ut.

Du får givetvis samtalskontroll till telefonen och har även möjlighet att köra högtalartelefon på handleden tack vare inbyggd mikrofon och hörlur. Det låter inte särskilt kraftfullt, men fungerar om du är i en lugn miljö. Högtalaren är nog annars främst till för sådant som ringsignaler och larm.

Bättre ljud får du med Bluetooth-hörlurar parkopplade. Med det kan du sedan lämna mobilen hemma och ha med dig musik lokalt på klockan i joggingspåret. I ett enkelt gränssnitt i Hälsa-appen kan du ladda upp ljudfiler från din telefon och skapa spellistor. Det går dock inte om du har en Iphone. 

Hälsa appbutik
I samma app som du spårar träning och hälsa gör du många av klockans inställningar, då alla inte nås ifrån dess egna menyer. Här hittar vi också nedladdnig av appar och urtavlor.

Ladda hem (lite) mer

Klockan har sedan ett knippe enkla men behändiga appar från stoppur till kalender och väder, samt ett 15-tal förinstallerade urtavlor med olika stil och funktion. Sedan finns det många fler urtavlor att ladda ned. Många är gratis, sedan finns det ännu fler som du får betala en liten slant för. Du hittar dessa och även en rudimentär appbutik i Hälsa-appen.

I och med införandet av Harmony OS som klocksystem för Watch GT 3, har även dessa klockor nu möjlighet att installera tredjepartsappar. Om än inte särskilt många. Här finns ett 30-tal blandade appar, från småspel till alternativa träningsappar. Det är färre än för Huawei Watch 3 Pro, som redan där var sparsmakat. Men här blir det mer av ett plus, då vi inte förväntar oss särskilt mycket av en GT-klocka. Varje möjlighet blir en bonus.

Watch GT 3 Pro kan dock få svårt att hitta sin naturliga plats i smartklockebranschen. I alla fall innan Huawei lyckas få ett komplett tjänsteutbud på plats. Den har nfc-stöd, men i dagsläget till ingen uppenbar nytta, då Huaweis egna lösning för kontaktlösa betalningar Wallet inte verkar stödjas. Möjligen kan det gå att parkoppla nfc-utrustade hörlurar, men vi hade inga tillhanda att testa med.

Klockans huvudmeny för appar
Klockans huvudmeny för appar. Snabbnavigerad om du är van, Men det går också att byta till ett listläge, där varje app beskrivs mer. 

Nu är det fortfarande en begränsad klocka, som inte har så mycket att komma med jämfört med mer kompletta konkurrenter, som jättarna Apple Watch och Galaxy Watch, men också alternativ som Mobvoi Ticwatch och Garmins ConnectIQ-baserade klockor. Jämfört med dem har Huawei Watch GT 3 Pro fortfarande frågetecken att räta ut. Även om den lyxiga stilen, den grymma batteritiden och allt bättre hälsofunktioner gör att de närmar sig. Men ska det vara premiumpris behöver premiumfunktionerna sitta som en smäck. Det gör de inte ännu.

Specifikationer

Produkt: Watch GT3 Pro 46 mm Titanium Edition
Testad: Juni 2022, uppdaterad november 2022
Tillverkare: Huawei
Minne: Ej angivet
Lagring: Ej angivet, uppskattat till 4 GB
Bildskärm: 1.43 tum amoled, 466x466 bildpunkter
Kontroll: 2 knappar, krona, pekskärm
Kommunikation: Bluetooth, nfc, gps
Operativsystem: Harmony OS (proprietärt)
Mått, boett: 46,6 mm x 46,6 mm x 10,9 mm
Vikt: 54 gram utan armband, 98 gram med titanarmband
Systemkrav: Android 6.0 eller nyare, IOS 9.0 eller nyare, HarmonyOS 2 eller nyare
Batteritid: Upp till 14 dagar lågintensivt, 8 dagar aktiv användning
Övrigt: Vattentät (IP68, 5 ATM), mikrofon, högtalare
Pris: Ca 4 080 kronor (titan) hos Amazon Sverige

Betyg 3,5 av 5