Wario plockar upp en fotboll med händerna och tultar iväg, då en flygande prinsessa sätter sina spetsiga klackar i hans ryggrad och tar över bollinnehavet. Men glädjen blir kortvarig då en jättelik ap-näve ger Peach en flygtur rakt in i ett elektrifierat stängsel. Det får Mario att se rött; han plockar fram en bob-omb ur bakfickan och slungar den mot Donkey Kongs fula nylle. Välkommen till Mario… fotboll?

Betyg 3 av 5

Omdöme

Mario Strikers: Battle League Football är ett härligt kaotiskt och underhållande fotbollsspel där våldsamma tacklingar är lika viktiga som snygga passningar. Tyvärr ligger bristen på innehåll som en våt filt över det roliga, så fotbollssugna vänner eller tillräckligt med pepp för att förlåta det begränsade onlineläget är ett måste.

Positivt

  • Intensiva och roliga matcher
  • Utomordentligt kul för flera
  • Lätt att spela, svårt att bemästra

Negativt

  • Oerhört tunt på innehåll
  • Små arenor rör till det
  • Begränsat onlineläge

Fotboll med extra våld

En fotboll, två mål, gräs – och den som gör flest mål vinner. Där slutar likheterna mellan regelrätt fotboll och Mario Strikers: Battle League Football. Istället får vi domarlösa matcher, en kraftigt krympt spelplan, fyra utespelare i varje lag – och våldsamma tacklingar och föremål lika klassiska som farliga.

Laget gör entre i Mario Strikers

Det hela leder till intensiva och roliga matcher där ett mål hela tiden hänger i luften, men där det krävs en del skicklighet för att faktiskt få bollen över mållinjen. Det gäller nämligen inte bara att passa rätt och skjuta bra, det är minst lika viktigt att inte få ryggraden knäckt och skallen spräckt på vägen mot den offensiva planhalvan.

Ok, riktigt så brutalt är Mario Strikers inte. Men oj vilka tunga och härligt tillfredsställande tacklingar det går att få till. Lägg därtill klassiska föremål som röda skal, bananskal och bob-ombs som kan stöka till det ordentligt på spelplanen. Flera föremål kan också knocka egna spelare, så det gäller att tänka till en gång extra innan de används.

Mario spelar fotboll

Tryck A för att skjuta, tryck ZR+Y+A för att skjuta bättre

Just att tänka efter före är ett bra tips för att lyckas vinna matcher i Mario Strikers. Planlöst knapphamrande räcker inte långt, utan du måste hålla koll på dina lagkamrater och motståndare både offensivt och defensivt för att vinna matcher.

Spelandet är långt ifrån lika avancerat som exempelvis FIFA, men också djupare än många arkadaktiga sportspel. Det finns ett par olika typer av passningar, likaså går det att skjuta snabbt, stenhårt, cykelsparka – eller ibland göra extremt överdrivna superskott som resulterar i två mål på ett skott om bollen går in.

Defensivt är det inte lika avancerat, även om det finns en del att tänka på. Genom att hålla in tacklingsknappen går det till exempel att tackla längre och hårdare, men en missad tackling tar ut din egen spelare i någon sekund. Ett annat effektivt sätt att stoppa motståndarna är de nämnda föremålen som, likt Mario Kart, går att samla från glittriga lådor som dyker upp på planen med jämna mellanrum.

Bowser med en brinnande boll

Uppgradera dig nedåt

Utanför matcherna kan du också anpassa de tio valbara karaktärerna med speciell utrustning som förbättrar vissa egenskaper på bekostnad av andra. Till exempel kan du med rätt utrustning göra Peach till ett snabbt tacklingmonster som saknar bollkontroll och passningsprecision. Eller varför inte göra Toad till ett tekniskt anfalls-ess som skjuter stenhårt, men på bekostnad av styrka och snabbhet.

Möjligheterna att skräddarsy karaktärernas egenskaper är någorlunda goda, även om det ärligt talat gör det ingen enorm skillnad. Det är också lite trist att behöva blanda vitt skilda dräkter för att få fram önskade egenskaper.

Jag hade hellre sett högvis med kläder att dra på karaktärerna för att göra dem mer personliga. En större grundskillnad på karaktärerna hade också varit välkommet – och betydligt fler valbara figurer för den delen.

Bowser förbereder ett superskott

Variation schmariation!

Allt väl så långt. Problemet är att det inte finns mycket mer än så. En handfull snarlika arenor, tio karaktärer, snabbmatcher, en handfull turneringar av enklaste sort och onlinespel. Sedan är det slut på det roliga.

Speciellt avsaknaden av alternativa spellägen känns extra surt. Vart finns minispelsliknande straffläggningar? Fotbollsplaner med fantasifulla hinder? Sju små spelare mot en stor? I min bok är det roliga med orealistiska sportspel alla möjligheter till lite mer utflippade spellägen, men det saknas helt här.

Å andra sidan var det inte helt oväntat med tanke på att Switch-versionerna av både Mario Tennis och Mario Golf var en besvikelse när det kom till spellägen och variation. Tråkigt nog fortsätter Mario Strikers den trenden, och gör det till och med ett snäpp sämre än sina kusiner.

Insläppt mål

Förstaklassig spelglädje*

För ensamma spelare ekar Mario Strikers helt enkelt alldeles för tomt för att hålla i längden. Det spelmässiga djupet är ett plus, men när allt som erbjuds är snarlika matcher mot datorn falnar intresset snabbt. Att de datorstyrda karaktärerna blandar bra spel med att fly från ett öppet mål, eller stå still och stirra på anfallande motståndare gör inte saken bättre.

Mot mänskligt motstånd glänser däremot matcherna. Upp till åtta spelare kan mötas på samma Switch, eller online, och när mänskliga spelare har kontroll över samtliga utespelare på planen skapas förstaklassig spelglädje.

Online med extra Nintendo

Eftersom det är Nintendo vi pratar om bör dessvärre förväntningarna på onlineläget ställas lågt. Det går att spela med eller mot vänner, eller med eller mot slumpmässiga motståndare. Att hitta matcher går hyggligt snabbt och de flesta jag spelat flöt på relativt bra. Ett par matcher var däremot helt ospelbara på grund av lagg. Röstchatt finns så klart inte, likaså saknas skicklighetsbaserad match making.

Det stora strulet börjar om jag försöker spela fler än fyra spelare online. Att göra det kräver nämligen fyra Switchar och två spelare på varje konsol. Att sitta tre-fyra personer vid en tv och möta fyra andra går med andra ord inte.

För att spela åtta personer online behövs alltså fyra Nintendo Switch med två kontroller vardera och två personer vid varje enhet. Att Mario Strikers utvecklades under covid gör denna begränsning än mer komisk.

Skott mot mål

Ack så kul, ack så tomt

Det är svårt att inte vara cynisk över hur mycket Mario Strikers: Battle League Football lever på Nintendo-gubbarna. Ett liknande spel men med färgglada herpy derpy-figurer skulle ha svårt att säljas för över 200 kronor. Men nu kostar Marios fotbollsbravader det tredubbla.

Lyckligtvis underhåller spelet. Med rätt sällskap underhåller det till och med väldigt mycket. Är du på jakt efter ett lättspelat men ändå hyfsat djupt sportspel att lattja med tillsammans med kompisar eller online är Mario Strikers ett vettigt alternativ. Har du däremot främst tänkt att spela ensam väger det tråkigt nog alldeles för tunt för att inträdespriset ska värt det.

Mario Strikers: Battle League Football

Testat: Juni 2022
Genre: Sport
Utvecklare: Next Level Games
Utgivare: Nintendo
Plattform: Nintendo Switch
Storlek: 1,8GB
Pris: Från 549 kronor via Prisjakt

Betyg: 3 av 5