Testad produkt: Easee Home
Pris: 6 990 kronor hos Elbilsvaruhuset.se (efter avdrag)

Norska företaget Easee grundades av utbrytare från konkurrenten Zaptec, sedan dess har deras laddbox för hemmabruk blivit riktigt populär. Easee Home är en liten och smidig box med moderna former som finns att köpa i fem olika färger. Vi monterar en svart box på ett garage med 25A tillgängligt i elcentralen. Boxen klarar i teorin 22kW.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Easee Home är utan tvekan den bästa laddboxen i testet. Den är snygg, smidig och genomtänkt. Appen är lätt att använda, samtidigt som den erbjuder bra funktioner. Sist men inte minst är de inbyggda säkerhetsfunktionerna ett stort plus.

Positivt

  • Säkerhetsfunktionerna i boxen
  • 4g-uppkoppling
  • Finns i flera färger
  • Snygg och diskret

Negativt

  • Lite plastig

Smidig installation

Eftersom Easee är en av få boxar som har inbyggd jordfelsbrytare av typ B kan vi installera kabeln direkt från fasadmätarskåpet, utan att behöva installera en personskyddsautomat eller liknande. En del boxar har endast så kallat dc-skydd (vilket skyddar mot krypströmmar, som annars kan störa ut grannarnas jordfelsbrytare). Med dc-skydd måste även en separat jordfelsbrytare installeras, vilket kostar extra.

Test Easee

Kvalitetskänslan i själva boxen är helt okej och motsvarar andra boxar med plasthölje. Boxen är ip54-klassad, vilket innebär att den bland annat är dammtät och "striltät". Flera återförsäljare anger dock felaktigt att boxen är IP56-klassad men så är inte fallet.

Att para ihop kontot med boxen görs med hjälp av serienumret och pin-kod i en separat installationsapp. Därefter når du som användare boxen i din Easee-app. Appen är riktigt snygg och användarvänlig, och vi kan till och med se spänningen på våra tre olika faser, förutom total effekt.

Test Easee

Easee Home kan optimera laddningen utifrån timpriserna med hjälp av tjänsten Tibber. Vi har testat kombinationen och den fungerar utmärkt.

Test Easee

Ease Home har inte integrerad laddkabel, men vi gillar att kontakten sitter nedåtriktad. Ett sidomonterat uttag kan ställa till det om du har trångt medan uttaget på framsidan, 90 grader mot väggen, känns lite mer som en riskfaktor, om du råkar snubbla på sladden eller stöta i kontakten.

Test Easee

Boxen kopplas upp antingen mot ditt wifi-nätverk eller via det inbyggda 4g-modemet. Abonnemanget är fritt vilket innebär att du kan koppla upp dig trådlöst, oavsett var du placerar boxen.

M3 Bäst i test

Fakta Easee Home 22kW

TillverkareEasee
Pris: 6 990 kronor hos Elbilsvaruhuset.se (efter avdrag)
Maxström och laddningseffekt: 22kW vid 32 A/3-fas (TN-nät)
Uppkoppling: Wifi, 4G (fri), bluetooth (för konfigurering)
Rfid-läsare: Ja (tillbehör, 5-pack kostar 500 kr)
Lastbalanserare: Ingår ej, stöder trådlös lastbalansering
Skyddsklass: IP54
Mått: 242 x 180 x 75 mm
Fast kabel på box: Nej
Övrigt:

Betyg: 5 av 5