Testad produkt: Robomow RK1000
Pris: Från 13 228 kronor via Prisjakt

Företaget Robomow har sina rötter i Israel och erbjuder ett sortiment med robotgräsklippare för de flesta gräsmattor. RK1000 är en av instegsmodellerna som gör jobbet utan några extra krusiduller. Som namnet antyder passar den för gräsytor upp till 1 000 kvadratmeter. En av konkurrenterna som vi också testat är Greenworks Optimow 15.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Robomow RK1000 bara går och går oavsett väder och håller gräsmattan fin. Den tar sig an flera sorters hinder och ger dig mycket för pengarna. Vad du inte får är kontakt med den utan att stå i närheten, men det är kanske ändå mest onödig lyx du slipper betala för.

Positivt

  • Klipper fint
  • Tar sig fram bra
  • Prisvärd

Negativt

  • Inte uppkopplad
  • Appen
  • Ingen regnsensor
     

Den här robotgräsklipparen har kört runt en längre period på en tomt som mäter närmare 1 000 kvadratmeter. Med på köpet följer tvåhundra meter installationskabel och små plastpinnar du kan banka ner i gräsmattan för att avgränsa var Robomow får köra. Du kan också köpa en skyddskåpa till laddstationen om du vill. Den behövs inte då klipparen tål vatten, men kan förlänga livslängden på plasten.

Rejäla hjul som tar sig fram

Robomow RK1000 är inte den minsta klipparen vi testat, men stilig där den åker runt som en grön glansig skalbagge i trädgården. På ovansidan finns en stoppknapp och en lucka som skyddar skärmen. Där under finns ett vred för att ställa klipphöjden och olika inställningar, men du hittar det mesta i den tillhörande mobilappen.

Skärmen på Robomow RK1000 sitter under en svart lucka på ovansidan.
Under en svart lucka hittar du skärmen och vredet som ställer in klipphöjden.

Robomows app gör vad den ska, men det finns utrymme för förbättring, exempelvis vad gäller översättningen till svenska som inte riktigt verkar färdig – men det är inte vara värre än att årets månader är fel här och där. Du kan ställa in ett schema för klippningen av din gräsmatta eller manuellt skicka iväg roboten på arbete.

RK1000 har ingen gps- eller mobiluppkoppling, den förlitar sig på bluetooth för att prata med din mobil. Kanske är det därför som du tidvis får bristfällig info under “historik”, men det är kanske inte superviktigt att veta hur länge den klippte och när. Huvudsaken är ju att den kör och klipper bra – och det gör den.

Skärmdumpar från Robomow-appen.
Robomow-appen gör vad den ska, men du måste vara i närheten av RK1000 för att den ska fungera.

Eftersom du måste vara relativt nära klipparen för att få notiser från den kommer du inte att få reda på om den kört fast eller stött på andra bekymmer, medan du är på jobbet eller på semester. Kanske en så kallad dealbreaker för en del av er, men i så fall har Robomow andra modeller med fler finesser – och dyrare prislapp.

Klarar de flesta hinder

Gräsytan som Robomow sett efter åt oss under testperioden bjuder på flera utmaningar vanliga i en trädgård. Några stubbar, ett däck med plantering, buskar, lutningar och ojämnheter. RK1000 har navigerat runt allt mjukt och försiktigt och sällan kört fast, utöver precis i början när vi fortfarande justerade installationskabeln.

Klipper snyggt

Gräset hann växa sig högt innan vi kom igång med testet av RK1000. Först fick vi röja mattan ett varv med en vanlig fossildriven klippare. Vi slarvade så det blev riktigt ojämnt, på så vis skulle vi enkelt kunna se hur jämnt och fint Robomow klipper över tid.

Robomow RK1000 klipper på gräsmatta.
Det blir jämnare för varje varv klipparen kör i början.

Klipparen kan ställas in mellan två och tio centimeters klipphöjd. Vi började högt och ställde gradvis ned till den nivå vi ville ha. På bara några dagar var det betydligt snyggare och eftersom den klipper nästan hela tiden håller den gräsmattan under kontroll, så du kan göra annat.

RK1000 har ingen guide-kabel, när den vill åka hem och ladda följer den installationskabeln hem, vilket förstås kan ta lite tid beroende på varifrån i trädgården den bestämmer sig för att åka och ladda. Men den hittade hem varje gång och fastnade aldrig utan batteri på vägen. Robomow RK1000 har en klipptid på cirka en timme. Sedan åker den och laddar.

Robomow tar sig fram oavsett väder, men det är ingen jättebra idé att klippa när det ösregnar. Den har tyvärr ingen regn- eller frostsensor, du behöver alltså själv komma ihåg att parkera den de dagar vädret är för dåligt.

Specifikationer

Tillverkare: Robomow
Testad: Juni 2022
Klippyta: Upp till 1 000 m2
Klippbredd: 21 cm
Motor: DC Borstlös
Klipptid/laddning: 50–60 min
Laddtid: 60–120 min
Klipphöjd: 2–10 cm
Max lutning: 45% / 24°
Ljudnivå: <60 dB
Uppkoppling: Bluetooth
GPS: Nej
Skärm: 4,3'' HD färg pekskärm
Övrigt: 4 sub-zoner, 2 separata zoner, antistöldskydd
Pris: Från 13 228 kronor via Prisjakt

Betyg: 4 av 5