Testad produkt: JBL Flip 6
Pris: Kostar 1 099 kronor hos Amazon Sverige

Sommaren är här och semesterresan, strandhänget liksom ett intensivare umgänge med nära och kära, kanske på uteplatsen eller balkongen, står för dörren. Förväntningarna är precis som inför varje stundande ledighet högt ställda och att det ska falla på ett mediokert ljud finns inte på kartan, eller hur?

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Vi kan inte nog understryka hur förtjusta vi är i nya Flip 6. Den optimala resehögtalaren? Ja, sett till format, väderbeständighet i kombinationen med hur ruskigt bra den låter är vi benägna att titulera den som just det. Har du råd – köp två!

Positivt

 • Smidigt format, snygg design
 • ip67-klassad
 • Ljud i förhållande till storlek
 • Möjlighet att sammankoppla flera högtalare

Negativt

 • Batteritiden imponerar inte
 • Inte bakåtkompatibel med äldre JBL-modeller (med Connect eller Connect+)
 • Det går fortfrande inte (!) att med funktionsknapparna välja föregående spår

Förberedelser är A och O och en pålitlig och välljudande tillika portabel högtalare är för många av oss ett komplement liksom ett måste för en lyckad samvaro, framför allt under de laddade, heta sommarmånaderna.

Det finns en mängd modeller att välja mellan och här måste du främst se till vilka personliga behov du har och vilka utmaningar din tilltänkta uppspelningsenhet kan komma att utsättas för.

Kung av sand

JBL är utan tvekan segmentets okrönte konung och tillhandahåller ett imponerande antal modeller – från den ultrakompakta Go till bjässen Boombox. Mellan dessa ytterkantsprodukter återfinns de tre populäraste, och i vårt tycke de intressantaste modellerna: Flip, Charge samt Xtreme, varav den förstnämnda nyligen släpps i en ny version – Flip 6.  

JBL Flip 6
Flip 6 adderas till en redan omfattande produktportfölj

Sett till design och jämfört med föregångaren är nyheterna lätträknade. Förutom att Flip 6 finns tillgänglig i ett par nya färger är det i stort sett bara den feta loggan på högtalarens midja som skiljer dem åt. Måhända en liten detalj, men en lyckad sådan, som understryker släktskapet med modellerna Charge 5 och Xtreme 3. Med de fysiska knapparna höjer eller sänker du volymen, stoppar eller återupptar uppsppelningen samt aktiverar PartyBoost-funktionen (sammakopplar flera högtalare).

För att spela upp nästa låt trycker du två gånger på play-knappen, men att stega bakåt för att spela upp den föregående? Nä du, det går fortarande inte för sig! Kom igen nu, addera åtminstone funktionen till nästa generation och (this is on the house) aktivera den förslagvis genom tre tryck på samma knapp.

Optimal resekamrat

Flip 6 är minstingen i trion och kanske den mest lämpade modellen för ett liv på resande fot. Samtliga i sällskapet är förvisso ip67-klassade (vatten- och dammtäta) och sett till volymprestanda håller Flip 6 av förklarliga skäl inte jämt takt med syskonen, men när det gäller ljud i förhållande till dess smidiga format blir valet något enklare.

JBL Flip 6
Passar handen som en handske

För Flip 6 låter onekligen oförskämt bra. Som ett komplement till de tidigare dubbla passiva radiatorerna och bashögtalaren på 20 watt har JBL nu adderat en separat 10 watts diskanthögtalare, vilket resulterar i ett luftigare ljud med en intensivare närvarokänsla. Med tanke på högtalarens storlek är basåtergivingen precis som hos föregångaren imponerande.

Flip 6 erbjuder således volymresurser som är mer än tillräckliga för att hålla i gång förvärmningspartyt på balkongen, innan kvällens äventyr på semesterdestinationen, likaså för att underhålla både dig och din solstolgranne på playan hela dagen, då batteriet har kapacitet nog för upp till 12 timmars oavbruten uppspelning.

JBL Flip 6

Installationen är busenkel och den tillhörande appen är fördömligt användarvänlig. Nytt i appen är att den nu har en tre-bands equalizer för att anpassa ljudet efter tycke och smak (tack, det var onekligen på tiden!). Precis som tidigare finns möjlighet att koppla ihop flera JBL Partyboost-kompatibla högtalare med varandra för en unison uppspelning. Har du dessutom förmånen att ha införskaffat två Flip 6-högtalare kan du skapa ett äkta stereopar med separerade vänster- och högerljudkanaler som – vi lovar! – tar ljudupplevelsen till en helt ny dimension.
 M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: Juni 2022
Modell: Flip 6
Tillverkare: JBL
Typ: Bluetooth-högtalare
Anslutning: Bluetooth 5.1
Batteritid: Upp till 12 timmar
Frekvensåtergivning: 63 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Nej
Aktiv röststyrningsassistent: nej
Vikt: 550 gram
Storlek H x D x B: 68 x 72 x 178 mm
Pris: Kostar 1 099 kronor hos Amazon Sverige

plus
 • Smidigt format, snygg design
 • ip67-klassad
 • Ljud i förhållande till storlek
 • Möjlighet att sammankoppla flera högtalare
minus
 • Batteritiden imponerar inte
 • Inte bakåtkompatibel med äldre JBL-modeller (med Connect eller Connect+)
 • Det går fortfrande inte (!) att med funktionsknapparna välja föregående spår
Betyg 4,5 av 5