Norska Zaptec är välkända i branschen då de har funnits med länge. De tillverkar boxar för både hem och offentliga miljöer. Deras senaste skapelse för privatpersoner är den minimalistiska laddboxen Zaptec Go.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En riktigt liten och smidig laddbox med viktiga fördelar som fri 4g-uppkoppling, stöd för trådlös lastbalansering och en lättanvänd app som låter dig hålla koll på laddningen hemma. Vi uppskattar också att den går att köpa i flera olika färger. Rekommenderas.

Positivt

  • Liten och diskret
  • Finns i flera olika färger
  • Eco Mode
  • 4G (med fri uppkoppling)

Negativt

  • Avancerade inställningar görs bara vid boxen
  • Plastig

Den här modellen är extremt liten, smidig och snygg i våra ögon. Den finns att köpa i flera olika färger, vilket är ovanligt i dessa sammanhang. Vi testade den svarta modellen, men färger som Moss Green, Wood Brown, Cloud White med flera borgar för diskret installation oavsett fasadfärg.
Test Zaptec Go
Zaptec Go är en av de minsta laddboxarna på marknaden.

Zaptec Go håller inte industrikvalitet som exempelvis Ctek, men den känns ändå robust, om än plastig. Installationen är enkel när det gäller hårdvaran. I det här fallet kopplade vi in en personskyddsautomat mellan box och elcentral, då testfastigheten saknade jordfelsbrytare (typ A). Boxen stöder trådlös lastbalansering, vilket är bra om du inte kan eller vill dra fram en extra kabel för detta.

Vi skapar ett konto i Zaptecs app och därefter är det dags att para ihop den mot vår laddare. QR-koden är dock så liten att vi inte lyckas fota den i Zaptec-appen. Efter en stund hittas dock boxen via bluetooth och med hjälp av en pin-kod lyckas vi koppla den till testkontot.

Test Zaptec Go
Efter installationen laddar Zaptecboxen våra testbilar utan problem.

Efter en firmware-uppdatering är vi igång och kan utforska appen. Under "Settings" kan vi bara ändra namn på adressen, men det finns en Advanced setting (på ett helt annat ställe i appen) där du kan ändra fler saker som laddstyrka med mera. Men för att komma in i den menyn måste du stå nära boxen och ha pin-koden tillhanda. Inte jättesmidigt helt enkelt.

Smart funktion för billigare laddning

Eco Mode är en smart funktion som innebär att Zaptec hämtar information från Nordpols day ahead-priser för att anpassa laddschemat. Den här tjänsten ingåe i alla Zaptecinstallationer för privatpersoner. För att dra nytta av den krävs då även att du har timpris i ditt elabonnemang.

Test Zaptec Go

Boxen har inte inbyggd kabel, väljer du Zaptec Go behöver du helt enkelt stå för den själv. Fördelen är att själva laddboxen är diskret och snygg på väggen, medan det samtidigt innebär att du måste förvara kabeln någonstans när du inte laddar bilen.
I och med att laddluckan sitter på framsidan av boxen bygger den minimalt i sidled vilket är bra om du har tajt med utrymme bredvid garagedörren.

Test Zaptec Go

Eftersom Zaptec Go har inbyggd 4g-uppkoppling med fritt abonnemang behöver vi inte skriva in wifi-uppgifter för att koppla upp oss. Det här är en bra och viktig feature som även Ease-boxen har. Med denna kan du komma åt laddboxen på distans, även om du inte har wifi-signal där den är monterad.

M3 rekommenderar

Fakta Zaptec Go 22kW

TillverkareZaptec
Testad: Juni 2022
Pris: 6 495 kronor hos Eways.se (efter avdrag)
Maxström och laddningseffekt: 22kW vid 32 A/3-fas (TN-nät)
Uppkoppling: Wifi, 4G (fri), bluetooth (för konfigurering)
Rfid-läsare: Ja (tillbehör, 5-pack kostar 500 kr)
Lastbalanserare: Ingår ej, stöder trådlös lastbalansering
Skyddsklass: IP54
Mått: 242 x 180 x 75 mm
Fast kabel på box: Nej
Övrigt:

Betyg: 4 av 5