Testad produkt: Broil King Imperial S590 SS
Pris: 32 990 kronor hos Grillkung.se

Amerikanska Broil King kan göra grillar och när den här modellen anländer är det ett projekt att få upp den på altanen, trots att vi lånar in den färdigmonterad. Pjäsen väger en bra bit över 100 kg och den tar upp närmare två meter i bredd. Ändå är det här en "lillebror"-modell. Japp, flaggskeppet Imperial XLS SS, som funnits ute ett tag, är faktiskt ännu större och tyngre. Den nya modellen vi lånar in för test har en gigantisk brännkammare istället för två separata, som Imperial XLS SS har.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Broil King Imperial S590 SS är en påkostad grill för dig som vill kunna grilla stora mängder mat. Den är snygg, praktisk, gedigen och lättanvänd. Är den värd över 30 000 kronor? Njae, inte för vardagsgrillaren. Men har du pengarna och vill vara värst i kvarteret, då är det här rätt modell för dig.

Positivt

  • Enorm grillyta och effekt
  • Riktigt gedigen
  • Praktisk med lådor

Negativt

  • Slukar mycket gasol
  • Dyr
Test Broil King Imperial S590 SS

Påkostad och praktisk

Hela konstruktionen är gjord av rostfritt stål och varje detalj andas hög kvalitet. Grillen har även två förvaringslådor. Under locket döljer sig en enorm grillyta. De rostfria gjutjärnsgallren i botten är en fröjd för ögat. Tills vi börjar testa grillen, oavsett rengöringsmetod lär de knappast återfå sin glans.

Här finns även en övre grillhylla och ett gigantiskt roterande grillspett. Rotesseriebrännaren har 4,2 kW effekt, med motorn placerad på höger sida av grillen. Vänster avlastningshylla rymmer även en sidobrännare, om du vill koka potatisen utan att behöva lämna grillen.

Test Broil King Imperial
Sidoplattan är praktisk och belysning över grillytan är ovanligt.

Vi startar grillen första gången en härlig junikväll. På med alla brännare för att bränna ur grillen innan det är dags att slänga på fläskkarré och grönsaker. Det går snabbt att få upp värmen. Och det blir tokvarmt! När andra grillar kämpar med att nå 200-gradersstrecket når vi snabbt +300 grader med Imperial S590 SS. Och tack vare gjutjärnsgallren håller den värmen riktigt bra.

Gallren är vändbara i sektioner, så du kan använda en del av grillen för att skapa grillränder och en annan för att behålla maximalt med vätska. Det visar sig snart att vi, trots den tydliga termometern i locket, underskattat effekten i grillen. Första grillsessionen blev köttet extremt well done, då gallret helt enkelt höll värmen bättre än vi räknat med. Om du är van vid en mindre grill med snikgaller behöver du vara försiktig.

Test Broil King Imperial
Belysta vred är en trevlig detalj.

Grilla i mörker

Andra grillkvällen gick det bättre. Här brassade vi på kyckling och höll koll på innertemperaturen med en digital termometer. Något som den här grillen inte har inbyggt, vilket kan tyckas märkligt. Den är ändå inkopplad till eluttaget, i alla fall om du vill nyttja det roterande spettet eller led-belysningen. Det senare är ett måste. Inte bara för att rattarna lyser läckert i mörkret utan då även grillytan är belyst. Läckert och praktiskt!

Tredje kvällen tog gasolflaskan slut, precis när flanksteken börjat närma sig medium rare. Vi hade använt flaskan till en tidigare grillsession på en mindre modell, men det är helt klart att det går åt mycket gasol om du grillar längre och brassar på alla brännarna. Det känns helt enkelt overkill att dra igång den här grillen bara för att grilla på ett par burgare till lunch. Se till att ha en reservflaska gasol hemma!

Test Broil King Imperial S590 SS
M3 rekommenderar

När du väl eldat upp Imperial S590 SS i temperatur kan du ha en eller två brännare igång på lägsta effekt och ändå hålla temperaturen uppe vid indirekt grillning. Den håller värmen såpass bra.

Värmen är jämn över större delen av grillytan, vilket inte alltid är fallet med billiga grillar. Och vi gillar att tillverkaren lämnar hela 10 års garanti på brännarna. Det här är en grill du säkert vill leva med många år då den kostar som en hyfsad begagnad bil.

Test Broil King Imperial S590 SS

Fakta Broil King Imperial S590 SS

Tillverkare: Broil King
Pris: 32 990 kronor hos Grillkung.se
Grillyta: 81 x 49 cm
Antal brännare: 5 st + rotesseriebrännare och sidobrännare
Total effekt: 16 kW
Mått: 175 x 63 x 125 cm (BxHxD)
Vikt: 116 kg
Övrigt: Elektronisk tändning, belysta reglage och grillyta

Betyg: 4 av 5