Testad produkt: ROG Delta S Wireless
Pris: 449 kronor hos Komplett eller hos Webhallen

Efter att ha släppt trådbundna ROG Delta S och den mer spejsade Animate-versionen kompletterar Asus nu line-upen med ett trådlöst alternativ. Delta S Wireless, som inte släpps förrän tidigt i juli, kommer att kosta 2 290 kronor. Dyrt, alltså, men faktiskt fortfarande i någon slags mellanprisklass för just trådlöst. 

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

ROG Delta S Wireless är ett bekvämt och flexibelt gamingheadset. Ljudet upplever vi oftast som skarpt och riktigt bra, men mikrofonerna övertygar inte riktigt lika mycket. Som bas-galningar hade vi gärna önskat lite mer tryck i musiklyssnandet. 

Positivt

  • Bekvämt!
  • Överraskande detaljerat ljud
  • Gott enhetsstöd

Negativt

  • Mikrofonerna imponerar inte
  • Mjäkig bas
  • Fippliga kontroller

Det är särskilt en sak som får Delta S Wireless att sticka ut. Mikrofonerna (ja, plural!) är inbyggda i hörlurskåporna och headsetet förlitar sig på beamforming för att rikta ljudupptagningen så gott det går. Hur det fungerar i praktiken ska bli särskilt intressant att testa – men mer om det strax!

Design och komfort

Trots att vi snackar Asus ROG är rgb-belysningen på dessa kåpor reducerad till noll och intet. Sympatiskt när det gäller ett batteridrivet headset, men ändå överraskande att Asus kompromissat med det. I övrigt är utformningen så där spetsigt aggressiv som vi tidigare noterat i tillverkarens formspråk och i ärlighetens namn inte är särskilt förtjusta i. Men visst, det får headsetet att sticka ut. Delta S Wireless är helt byggt i svart plast med ljusgrå detaljer och inte så mycket att orda om i övrigt.

Öronkåporna är klädda i bekvämt syntetläder, och trots den trekantiga formen finns det rätt generöst med utrymme inuti. Viss svett- och värmeutveckling infinner sig med tiden, men inte på anmärkningsvärd nivå. Huvudbandet ligger bekvämt mot skallen och har gott om utrymme för storleksjusteringar. Vikten om 318 gram känns precis lagom och headsetet känns inte tungt att ha på sig längre stunder. 

Rog Delta S Wireless
Foto: Billy Ekblom / Foundry

Ett stort plus designmässigt är så klart att vi slipper en mikrofon dinglandes framför truten när vi spelar. Vänsterkåpan är i stället utrustad med sedvanlig funktionsknapp för musikkontroll och bluetooth-funktionalitet, ett stegbaserat reglage för volym och ett skjutreglage för att växla mellan 2.4 GHz- och bluetooth-anslutning. Enkelt och intuitivt, men vi är inte helt bekväma med knapparnas och reglagens placering på kåpan och letar alltid längre ut med fingrarna. Halt är det också, vilket kräver tillvänjning.

Ljudkvalitet

Vi blir aningen besvikna på den ljudbild som headsetet levereras med "ur kartongen". Ljudet känns platt och plottrigt på en och samma gång, särskilt lägre tongångar blandas i varandra när ljudkulissen i spelet eller låten blir stökig. Men efter att ha tillbringat en del tid i Asus Armoury Crate-mjukvaran och testat olika spel- och musikgenrer växer Delta S Wireless. Det som exempelvis saknas i basåtergivning kompenseras med en detaljnivå och inlevelse som sticker ut. Det går att vrida upp volymen högt utan att ljudet fräts ut.

En lite annorlunda detalj är att 50-millimeterselementen är något vridna för att skjutsa ned ljudet rätt i hörselgången med större precision än konkurrenterna. Kanske är det vad som skapar ovan nämnda sensation och eventuellt kräver att användaren vänjer sig? Vi låter det vara osagt, men flaggar för att det kan behövas tålamod för att bli fullt nöjd med ljudåtergivningen i detta headset. Basåtergivningen blir vi dock aldrig helt nöjda med, trots att Bass Boost är uppskruvat till max i Armoury Crate.

Rog Delta S Wireless
Foto: Billy Ekblom / Foundry

Att headsetet har surroundljud behövs knappast nämnas 2022, och som vanligt är det virtuellt 7.1-ljud som gäller, den här gången levererat av Asus självt. Det fungerar bra och är definitivt att rekommendera vid intensiva sessioner med spel som Doom Eternal, Resident Evil Village och Apex Legends.

Mikrofonerna gör ett bra jobb med att återge användarens röst på ett hyfsat fylligt och verklighetstroget sätt, men visst finns en antydan till burkighet. Med tanke på att mickarna sitter i vardera kåpa överraskar kvalitén på ljudet trots allt positivt.

Däremot plockar det upp mycket kringljud i vår omedelbara närhet, som datorstolsrull och tangentbordssmatter. Ibland får vännerna också svårt att höra vad vi säger, vilket är ett värre problem. Visst går det att höja upptagningsvolymen till max i exempelvis Discord, men det ska ju egentligen inte behövas. Ingen fräsig AI-teknik i världen kan eliminera detta till fullo, särskilt inte i inbyggda mikrofoner. Dina vänner och kollegor kan komma att störa sig på dig! 

Funktioner

Armoury Crate samlar alla Asus-tillbehör och komponenter du kan tänkas ha samlade. Ljudet i Delta S Wireless kan justeras på en mängd olika sätt; här finns equalizer, olika förstärkningsfunktioner, brusreduceringar för mikrofonen och ett antal reverb att lattja runt med. Kul! Programmet bråkade lite med oss i början och krävde en ominstallation, men sedan dess har det fungerat finfint. 

Rog Delta S Wireless
Foto: Billy Ekblom / Foundry

Batteritiden anges till 25 timmar och även om vi inte använt headsetet fullt så länge ser det ut att stämma. När det är dags för laddning pluggar du bara in den medföljande usb-c-kabeln som kan förse headsetet med tre timmars drifttid på en kvarts laddning. Den trådlösa räckvidden anges till 25 meter och vi lyckas inte placera oss någonstans i en 80-kvadratslägenhet dit ljudet inte når. Delta S Wireless gör sig bäst med pc, men fungerar också till mobiler, Playstation-konsoler och Nintendo Switch. 

Specifikationer

Produktnamn: ROG Delta S Wireless
Tillverkare: Asus
Testat: Juni 2022 (släpps första veckan i juli)
Anslutning: Trådlöst, 2,4 GHz eller bluetooth
Fungerar till: Pc, Playstation, Switch, mobil
Pris: 449 kronor hos Komplett eller hos Webhallen

Betyg 3,5 av 5