2022-09-01 Uppdaterat med aktuellt pris

Testad produkt: Oneplus Nord CE 2 Lite
Pris: Cirka 2 490 kronor hos Amazon Sverige

Utbudet av Oneolus Nord-mobiler i mellanklass börjar nu bli förvirrande. Vi testade nyligen Oneplus Nord 2T, som är den senaste toppmodellen i Nord-serien, som följer upp och förbättrar förra årets Nord 2. Sedan finns också Nord CE 2, en nedbantad version av den lyckade Nord 2. Och samtidigt som Nord 2T släpptes också Nord CE 2 Lite. Som alltså är en nerbantad version av redan nerbantade Nord CE 2. Hänger du med?

Betyg 3 av 5

Omdöme

Billigaste Oneplus-mobilen Nord CE 2 Lite lyckas inte imponera. Det är 5g till ett bra pris. Prestanda och batteritid håller måttet och Oneplus träffar rätt med komfortabel design. Men på allt för många punkter är det kompromisser. Begränsande kamera, trist ljud, skärm som bara kan kallas bra i budgetklass, samt snålt med uppdateringar. Den hade behövt ett lägre pris, för att skilja sig från den klart bättre, men bara marginellt dyrare, Nord CE 2.

Positivt

  • Bra cpu-prestanda
  • Bekväm trots stora mått
  • Stort, snabbladdat batteri
  • 5g

Negativt

  • Begränsande kamera
  • Tveksamt ljud
  • Måttliga grafikprestanda
  • För nära Nord CE 2 i pris

Det är Xiaomi-varning här. För många modeller, som är för lika varandra och med en namnstrategi som gör det svårt att hålla isär vilken som är vilken. Här är det i alla fall Nord CE 2 Lite som vi testat. Det officiella namnet på mobilen är Nord CE 2 Lite 5G, men eftersom det inte ser ut att finnas någon 4g-variant av den vet vi inte vad distinktionen ska vara bra för.

Nord CE 2 Lite hyvlar av priset med 500 kronor jämfört med Nord CE 2, och kostar 3 490 kronor i alla större butiker. Det kan dock vara en poäng satt köpa den direkt från Oneplus. Då får du i skrivande stund hörlurar, skärmskydd och ett skal utan extra kostnad. Men med eller utan det är frågan givetvis om det är värt att snåla istället för att skaffa en Nord CE 2.

Enkelt och bekvämt utformad

Till det yttre har den design som mer liknar Nord 2T än Nord CE 2. Här är det matt baksida och ett platt kamerahus med skarpa kanter som gäller, istället för Nord CE 2:s iögonfallande mjukt flödande design. Vi föredrar denna, trots att det innebär mer damm som samlas runt kameran. Dess lena ytor och rundade grepp gör den helt enkelt mer behaglig att hålla i, och vi slipper fula fingeravtryck. 

Nord CE 2 Lite svart
Den mattsvarta versionen, om du vill ha en färglös tillvaro.

Det finns två färgval, en vagt blågrön-skimrande och en mer klassiskt mattsvart. Med sin 6,59 tums skärm är det en bred mobil och kan vara för stor för många användare som vill köra enhandsgrepp.

Skärmen är en ips-panel med 1080p-upplösning och 120 Hz bildfrekvens. Den är både ett steg upp och ned, jämfört med Nord CE 2 där du får en amoledskärm, men med 90 Hz frekvens. Med ips får du inte samma djupa svärta och höga kontrast som amoled. Svarta ytor är påtagligt bleka, som dessutom förstärks av tydliga skiftningar i kontrast i olika betraktningsvinklar. Det verkar dock mest bero på diffraktioner i glaset, det är inte säkert att en oled hade klarat sig bättre.

Ljusstyrkan är godkänd på dryga 600 cd/m2, och endast i starkt solljus hade vi önskat oss mer. En del reflexer kan bli störande om det är ljust ute. Det är bra stuns i färgerna och de verkar också hålla en neutral vitbalans och korrekt färgåtergivning. I rätt vinkel ser foton och film riktigt bra ut.

Nord CE 2 Lite skärm
Förutom en tendens till störande reflexer håller skärmen bra nivå ute i solen.

Monoljud utan finess

Ljudet är tyvärr mindre behagligt. Du får en monohögtalare i botten, som levererar godkänd ljudkvalitet, men inte mer. I botten sitter också ett analogt hörlursuttag med AptX hd-stöd för bluetooth, bägge borde ge dig en bättre ljudupplevelse.

Här får du lägre prestanda än i Nord CE 2. Lite bygger på Snapdragon 695 istället för Mediatek Dimensity 900 och du får sex gigabyte ramminne istället för åtta. Skillnaden är dock så liten att vi inte märker den, förutom möjligen i spelprestanda där skillnaden är större. Det här är fortfarande fullgoda prestanda för vardaglig surf, Facebook-scrollande, navigering och mediaströmning med mestadels snabb och laggfri upplevelse.

Det smidiga, avskalade gränssnittet i OxygenOS har länge varit en av våra favorit-versioner av Android, som här gör mycket för att höja upplevelsen. Det har dock med varje ny version blivit mer likt systemet i Oppo-telefoner, vilket gör att det tappat lite av sin identitet. Men Oneplus har lyckats behålla huvuddelen av det som gör OxygenOS bra.

OxygenOS
OxygenOS har tappat lite av den ursprungliga Oneplus-känslan, men är fortfarande snyggt och snabbanvänt.

Mindre bra är att du bara får två års Android-versioner efter förinstallerade Android 12, och tre års säkerhetsuppdateringar. Det är generellt snålare med detta i budgetmobiler, men det finns konkurrenter som lovar mer, även i denna prisklass.

Kameror med klara begränsningar

Kameran i Oneplus Nord CE 2 Lite är en trippelkamera, men bara i ordets absolut mest generösa bemärkelse. En 64 megapixels huvudkamera har sällskap av en liten två megapixels makrokamera med fast optik och en stödkamera för djupseende. Så allt vanligt fotograferande och filmade sker med en och samma lins och sensor.

Den gör ett…okej jobb, inte mer. Makrokamerna är knappt värd att nämna, den fotar plikttroget och ger rätt skärpa på fast avstånd, men är så begränsad i användningsområde att det känns som ett billigt sätt för Oneplus att öka kameramängden för att det ser bra ut. 

Nord CE 2 Lite kameror
Tre kameror? Nja…en och en halv och en stödsensor.

Med huvudkameran är foton i dagsljus mestadels skarpa, detaljerade och med väl balanserad dynamik. Det är lätt att hala upp telefonen, sikta och ta en snabb bild, och den blir oftast ungefär som vi tänkt oss. Kameraappen har ett zoom-läge, som då alltså bara är digitalt, i 2x-läge får vi fortfarande bra kvalitet, men allt annat över det blir snabbt ofokuserat. Porträttläget är dock bättre. Extrakameran gör ett bra jobb på djupet, så att skärpedjupsfilter blir korrekta och återger hudtoner snyggt, så länge ljussättningen är acceptabel.

I kvällsljus når vi snabbt taket för vad kameran klarar av. Färger blir flammiga, detaljer smetas ut och försvinner helt, och pixelskärpa är bara att glömma. Autofokusen är dock fortfarande godkänt snabb. Det går att ta ögonblicksbilder, även om de inte direkt håller hög teknisk kvalitet. Det här är inte heller en kamera att filma med. Du får som bäst 1080p-video i 30 fps och då med påtaglig släpighet i bildupptagningen.

Stort batteri som går åt

Telefonen har ett stort 5 000 milliamperetimmars batteri. Det är bra det, för med 120 Hz-skärm drar den lite ström. Den justerar automatiskt ned till 60 Hz i appar där mer inte behövs, men mer dynamisk anpassning än så sker inte. Det innebär dock att vi får godkänd batteritid både när vi strömmar film, surfar eller använder andra enklare appar, även om det inte är den mest energieffektiva processorn eller skärm. Den som dämpar skärmljusstyrkan kan få en telefon som räcker för aktiv användning hela dagen.

Nord CE 2 Lite kontrast
Skärmen blir blek i fel betraktningsvinkel. Gorilla Glass 5-ytan framför är den del av orsaken, men inte hela.

Laddning går hyfsat snabbt med medföljande 33 Watts Supervooc-laddare. Det är tekniken som Oneplus adopterat från Oppo efter sammanslagningen. Andra laddare med hög effekt går också att använda, men snabbast och mest skonsamt för batteriet är med laddaren du får med. En timme och 20 minuter tar det oss att ladda ett helt tömt batteri till 100 procent. Noll till 50 procent går snabbare, ungefär en halvtimme.

Det här är den billigaste Oneplus du kan köpa. I alla fall om inte Oneplus bestämmer sig för att släppa de riktiga budgetmodellerna Nord N20 och N200 i Sverige. Men då Lite-versionen av Nord CE 2 är så nära den vanliga och är märkbart nedgraderad på flera punkter blir det svårt att rekommendera den.

Specifikationer

Produktnamn: Oneplus Nord CE 2 Lite 5G
Testad: Juni 2022
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 695 5G
Processor: 2 st Kryo 660 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 660 Silver 1,7 GHz
Grafik: Adreno 619
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 6,59 tum ips, 1080x2412 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 64 megapixel + 2 megapixel makro, djupsensor med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 2 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 5, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med Oxygen OS
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare på sidan
Batteri: 5 000 mAh, 14 tim 35 min onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 20 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 37 tim samtal
Batteriladdning: 33 W usb (Supervooc).
Storlek: 16,43 x 7,56 x 0,85-0,95 cm
Vikt: 195 gram
Rek. pris: 3 490 kr
PrisCirka 2 490 kronor hos Amazon Sverige

Prestanda

Antutu Benchmark: 398 918 poäng
Geekbench 5: 1 967 poäng
Geekbench 5 en kärna: 688 poäng
3dmark Wild Life: 1 202 poäng
Lagring, läsning: 527,5 MB/s
Lagring, skrivning: 498,5 MB/s

Betyg: 3 av 5