Kryptovärlden håller på att implodera, med stora prisras på alla kryptovalutor – inte minst Dogecoin som har tappat 63 procent mot toppnoteringen i år. Dogecoin är startade som ett skämt och var länge värt extremt lite, innan den plötsligt steg i värde i början av 2021.

Teslas och Space X vd Elon Musk har många gånger kommenterat Dogecoin på Twitter, vilket ibland har fått kryptovalutans dollarkurs att gå upp rejält.

Det försöker en amerikansk investerare nu utnyttja. Keith Johnson har lämnat in en stämningsansökan mot Elon Musk och anklagar honom för att ha hållit i ett illegalt pyramidspel som har kostar investerare 86 miljarder dollar. Han ber domstolen i New York döma Elon Musk att betala trippelt skadestånd, alltså 258 miljarder dollar (cirka 2,6 biljoner kronor), skriver Reuters.

– Musk använde sin pedestal som världens rikaste man för att styra och manipulera pyramidspelet Dogecoin för vinst, exponering och underhållning, skriver Keith Johnson i stämningsansökan.

Förutom det astronomiska skadeståndet vill Keith Johnson att Elon Musk och hans företag förbjuds att främja Dogecoin, och att domaren klassar Dogecoin som ett hasardspel under delstatliga och federala lagar.