Testad produkt: Mclassic
Pris: 1 249 kronor hos Kjell & Company

Bättre kantutjämning, färgförbättring, djupeffekt, förbättrad skärpa, uppskalad upplösning upp till 1440p – till alla dina spelkonsoler. Marsielles Mclassic är en hdmi-dongel som lovar mycket, men hur bra levererar den egentligen?

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Mclassic är en hdmi-dongel som i huvudsak slätar ut vissa grafiska defekter och skalar upp upplösningen i grafiken. I vissa spel märks en stor skillnad, i andra är förbättringarna mer subtila – medan många spel knappt får någon synbar förbättring alls. Om du spelar mycket på Nintendo Switch, eller äldre hdmi-utrustade konsoler, är Mclassic ett bra alternativ för ett få en renare bild.

Positivt

  • Vissa spel får klart bättre grafik
  • Användbar till flera olika konsoler
  • Inget lagg eller nya grafiska defekter tillkommer

Negativt

  • Förbättringarna varierar stort från spel till spel
  • Inget för moderna konsoler eller 2d-spel
  • Låst vid hdmi 1.4-specfikationer

Mclassic med kartong

En hdmi-dongel med extra allt

I grunden är Mclassic en någorlunda liten hdmi-dongel vars inbyggda processor förfinar utsignalen på alla dina tvspels-konsoler. Så länge de har en hdmi-port det vill säga.

Det Mclassic främst gör är att applicera kantutjämning, förbättra färger och skärpa, samt skala upp grafiken till en högre upplösning. Tack vare ett litet reglage på dongeln går det att byta mellan normalläge, ett läge för 4:3-spel – samt att stänga av alla förbättringar.

Eftersom dongeln kräver en konsol med hdmi-port, och förbättringarna är mest märkbara i 3d-spel, vars upplösning inte når upp till full hd – det vill säga 1080p – är det emellertid ett begränsat antal konsoler som drar nytta av Mclassic.

Mclassic i en playstation 3
Mclassic inkopplad i en Playstation 3

Mindre flimmer och finare färger
Vad är det som blir bättre med grafiken i de halvgamla konsolerna? En hel del och ingenting, är det korta svaret. Vad Mclassic gör beror mycket på källan; vad som har prioriterats under spelets utveckling. 2d-spel eller spel med klar och ren grafik kommer inte att påverkas nämnvärt. Spel som är för suddiga i grunden (hej Nintendo 64) får inte heller mycket hjälp av Mclassic.

De spel som förbättras mest är de som lider av dålig kantutjämning, någorlunda låg upplösning (tänk Dreamcast och framåt) och instabila detaljer där det verkar som om pixlarna inte riktigt vet vart de hör hemma – så kallad pixel crawl. Mclassic slätar, med varierad framgång, över dessa problem. I bästa fall blir bilden betydligt mer behaglig att titta på och ger spelen ett nytt liv, i sämsta fall händer inget särskilt.

Andra mer subtila förbättringar, som ändå gör en del för helheten, är bättre skärpa och djupare färger. Just denna typ av förbättringar är en svår balansgång, då det kan ge spel felaktigt utseende, men Mclassic verkar hålla sig på rätt sida.


Mclassic inkopplad i en Gamecube
Mclassic inkopplad i en Gamecube, via Retro-bits hdmi-adapter.

Bästis med Nintendo
Av alla spel och konsoler är det Nintendos som får störst lyft av Mclassic. Särskilt på Gamecube-fronten är det många spel som får en renare och mer stabil bild tack vare dongeln och en bra hdmi-adapter. Titlar som F-Zero GX ser nästan ut som ett regelrätt Switch-spel, likaså Metoid Prime. Det är dock exempel som sticker ut extra positivt.

Mest användbar är Mclassic däremot för Switch-spelare, av den enkla anledningen att den konsolen är mest aktuell. Hur stor skillnaden är varierar emellertid kraftigt från spel till spel. I spel som når eller ligger nära 1080p och har relativt ren bild, såsom Super Smash Bros Ultimate, Mario Strikers och Animal Crossing, är förbättringarna små. Ett spel som Metroid Dread är ett undantag, som trots relativt hög upplösning har en hel del taggiga och otydliga kanter i miljöer och på karaktärerna. Dessa brister blir inte lika påtagliga med en Mclassic.

Störst skillnad syns däremot i många av de rollspel som landat på Switch. Rollspel vars magnifika världar och karaktärer inte kommer till sin rätt med Nintendo Switch klena prestanda. Xenoblade Chronicles, Braverly Default 2, Fire Emblem: Three Houses, Shin Megami Tensei V med flera är klart behagligare för ögonen med en Mclassic inkopplad.

Super Smash
En jämförelse från Eurogamer på hur Super Smash Bros Ultimate ser ut med (höger) och utan (vänster) Mclassic.

Vem, var, hur och varför
Att använda Mclassic till den nuvarande och förra generationens Playstation- och Xbox-konsoler är däremot inget att rekommendera. Dels blir förbättringarna marginella i de flesta spel, dels försvinner finesser som hdr, vrr, höga bildfrekvenser med mera eftersom Mclassic är låst till en äldre hdmi-standard.

Istället är det Playstation 3, Playstation TV (PS Vita, PSP), Xbox 360, Wii U och Nintendo Switch som gör sig bäst med Mclassic. Lyckligtvis kan Playstation 3 även spela Playstation 1- och i vissa fall Playstation 2-spel, medan Wii U kan användas till Wii-spel.

Om du vill använda äldre konsoler krävs hdmi-modifieringar eller adaptrar. Just det senare är en djungel med en mängd undermåliga produkter, men exempelvis Retro-Bit Prism HD Adapter till Gamecube kan rekommenderas. Att använda en billig adapter till exempelvis Wii och Playstation 2 gör att bilden blir sämre än att använda en Playstation 3 respektive Wii U – även med Mclassic inkopplad.

Vad gäller Xbox-familjen gör sig 360-spelen bättre i någon av de nyare Xbox-konsolerna än med Mclassic. Men eftersom det i runda slängar endast är en tredjedel av alla Xbox 360-spel som fungerar på Xbox One och Series S/X finns det tillfällen då även Xbox-spelare kan ha glädje av dongeln.

Brave Default 2
Braverly Deafult 2 är ett spel som får en stor förbättring med Mclassic. Här är spelet i oförbättrad form, inzoomad till 200 procent. Det är särskilt karaktärerna ser mycket bättre ut med Mclassic.

Externa faktorer

Ett ”problem” med Mclassic är att skärmen som används påverkar hur spelet ser ut både med och utan hdmi-dongel. De bilder vi själv tagit eller sett på olika jämförelser motsvarar till exempel inte det vi faktiskt ser på tv:n (en 65” LG CX). Dels påverkar tv:ns inställningar bilden, dels kan en tv vara bättre eller sämre på att hantera lägre eller udda upplösningar. På en skärm som är sämre bör alltså en större skillnad synas med och utan Mclassic.

En annan sak som är värd att tänka på är att Mclassic kan skala upp bilden till 1440p. Det är en av dongelns starkaste fördelar, men samtidigt är det är långt ifrån säkert att din tv har stöd för en 1440p-signal. Då blir utsignalen från Mclassic istället 1080p. Det rör sig dock om uppskalning, så hoppet mellan 1080p och 1440p är långt ifrån lika markant som om konsolen faktiskt hade renderat upplösningen.

Soul Calibur
Enligt andra tester är Dreamcast en konsol som mår bra av Mclassic. Eftersom vi saknar en Dreamcast med hdmi-port har vi dessvärre inte kunnat testa den konsolen. Denna bild är från Eurogamers jämförelse.

Onödig och ett måste – på samma gång

I slutändan är Marsielles Mclassic en användbar produkt, även om den lovar mer än den kan hålla. Reklam-texterna får det att låta som dongeln förvandlar Switch, Playstation 3, GameCube och gänget till uppgraderade Pro-varianter med ett häpnadsväckande grafiklyft. Att det är en överdrift av stora mått blir snabbt uppenbart.

Å andra sidan är Mclassic långt ifrån verkningslös. Den är duktig på att till viss del släta över instabil bild, flimriga kanter och otydliga detaljer som plågar en rad spel på till exempel Playstation 3, Xbox 360 och inte minst Nintendo Switch. Med hjälp av ytterligare adaptrar får även till exempel många Gamecube-spel ett tydligt lyft med Mclassic.

Mest användbar är Mclassic däremot till Nintendo Switch. Framför allt för att den konsolen är mest aktuell, men även för att många av konsolens mer storslagna äventyr målar upp världar och karaktärer som hybridkonsolen inte riktigt mäktar med. Dessa spel är det svårt att återgå till utan Mclassic, efter att ha sett vad den kan göra.

Specifikationer

Produktnamn: mClassic
Tillverkare: Marsielle
Testat: Juni 2022
Fungerar till: Spelkonsoler med hdmi-port eller hdmi-adapter
Pris: 1 249 kronor hos Kjell & Company

Betyg 3,5 av 5