Testad produkt: Sony WH-1000XM5
Pris: 4 437 kronor hos Amazon Sverige

Det tog två år mellan lanseringarna av Sony WH-1000XM3 och Sony WH-1000XM4. Och nu ytterligare två år senare är det dags för nästa version av deras värstingmodell – Sony WH-1000XM5. Mycket är sig likt, men det finns också en hel del förbättringar.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Sony WH-1000XM5 är ett par grymt bra hörlurar med ljud i toppklass och den bästa brusreducering vi har stött på. De är också väldigt funktionsrika, har bra batteritid och utmärkt samtalskvalitet. Men nyheterna och förbättringarna jämfört med föregångaren Sony WH-1000XM4 är rätt få och prislappen är hög.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Fantastisk brusreducering
  • Utmärkt samtalskvalitet
  • Funktionsrika

Negativt

  • Högt pris
  • Inte hundraprocentig komfort
  • Lite få nyheter och förbättringar

Det första vi noterar är att utformningen är annorlunda. Sony WH-1000XM5 har en smidigare och mer stilren design. De har också en steglös inställning för att justera passformen. Däremot är de inte längre både vik- och plattbara som Sony WH-1000XM4, utan bara plattbara. Det är förstås inget stort problem, men det gör dem en aning mindre smidiga att ta med i jackfickan eller väskan.

Sony WH-1000XM5 sitter också skönt och bekvämt på huvudet, även om komforten inte är 100-procentig. Sony når exempelvis inte riktigt upp i samma komfortklass som Bose 700 eller klassikern Bose QC35 II.

Annars har de som föregångaren två knappar, där ena knappen slår på/stänger av hörlurarna och den andra växlar mellan brusreducering på och att släppa in omvärldsljud. De har också ett usb-c uttag för laddning och ett uttag för anslutning via ljudkabel (en kabel medföljer också i paketet).

Touchkontrollerna är också desamma och fungerar precis lika bra i bägge modellerna. Du kan snabbt och smidigt göra allt från att starta och stoppa uppspelningen till att höja/sänka volymen eller hoppa framåt/bakåt i spellistan.

Både touchkontrollerna och knapparna är lätta att använda, lagom känsliga och lätta att komma åt. Det enda som saknas är egentligen möjligheten att själv kunna programmera deras funktioner. Och att touchkontrollerna enbart finns på den högra hörluren gör det knepigare för vänsterhänta.

Sony WH-1000XM5 har också, precis som föregångaren, den smarta funktionen där du genom att kupa handen över hörluren tillfälligt kan släppa igenom omvärldsljud. Smidigt om någon exempelvis börjar prata med dig utan att invänta att du pausar uppspelningen.

Båda modellerna har också den smarta funktionen ”Tala-i-chatt” som gör att uppspelningen automatisk pausas när du börjar prata (och sedan återupptas automatiskt igen en stund efter att du slutat prata).

Även appen för de båda hörlursmodellerna är densamma. En utmärkt lättanvänd och funktionsrik app som bland mycket annat erbjuder en equalizer, inställningar för brusreduceringen, möjligheten att ansluta till två samtidiga enheter, automatisk avstängning när hörlurarna tas av och en automatiskt anpassningsbar ljudkontroll beroende på var du befinner dig.

Sony WH-1000XM5
Sony WH-1000XM5 sitter skönt på huvudet, även om komforten inte är hundraprocentig.

Fantastisk brusreducering

Så långt är det alltså inga större skillnader mellan Sony WH-1000XM5 och Sony WH-1000XM4. Men när det handlar om ljudet visar det sig att Sony WH-1000XM5 är snäppet vassare än sin föregångare. Okej, det är ingen enorm skillnad och Sony WH-1000XM5 har ljudmässigt fortfarande en bit upp till riktiga hifi-hörlurar.

Men med tanke på prislappen låter Sony WH-1000XM5 riktigt bra, med en tung bas, tydligt mellanregister och klar och ren diskant.

På samma sätt har även brusreduceringen vässats ytterligare och Sony WH-1000XM5 har den bästa brusreducering vi har stött på. Brusreduceringen var grymt bra i föregångaren, men tar trots det ett stort kliv framåt i Sony WH-1000XM5.

Även samtalskvaliteten har förbättrats rejält och är precis som brudreduceringen den bästa vi har upplevt i ett par hörlurar.

På pappret har Sony WH-1000XM5 samma batteritid som föregångaren (30 timmar med brusreducering påslagen). I praktiken är dock batteritiden hos Sony WH-1000XM5 bättre, då de faktiskt kommer upp i de 30 utlovade timmarna (något som Sony WH-1000XM4 inte gör).

Även om nyheterna och förbättringarna kanske inte är så många, är Sony WH-1000XM5 helt klart ett par bättre hörlurar än föregångaren. Framförallt är det brusreduceringen och samtalskvaliteten som har förbättrats.

Men prislappen på 5 000 kronor är rejäl och det är tveksamt om nyheterna och förbättringarna är stora nog för att motivera prisskillnaden på 2 000 kronor jämfört med föregångaren Sony WH-1000XM4 (som nu går att få tag på för under 3 000 kronor).

Specifikationer

Produkt: Sony WH-1000XM5
Testad: Juni 2022
Tillverkare/kontakt: Sony, sony.se
Anslutningar: Bluetooth 5.2
Systemkrav: IOS eller Android
Tillhörande app: Ja
Aktiv brusreducering: Ja
Mikrofon: Ja
Stöd för röststyrning: Ja (Alexa och Google assistant)
Anslutning via ljudkabel: Ja (kabel medföljer)
Färg: Svart, platina/silver
Vikt: 250 gram
Vikbara: Nej
Plattbara: Ja
Batteritid med brusreducering: Upp till 30 timmar
Pris: 4 437 kronor hos Amazon Sverige

Betyg 4,5 av 5