Testad produkt: Tractive GPS CAT 4
Pris: 529 kronor hos Amazon Sverige

Visst funderar du ibland på var katten håller hus? Med en gps-tracker i halsbandet har du snart full koll på reviret, men också på hur mycket katten rör sig och hur länge den sover. Över tid lär du känna kattens vanor och märker enklare om något avviker, vilket kan vara ett tecken på sjukdom.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Tractive gps-tracker för katter monteras i halsbandet på din utekatt. Via appen har du full överblick över var kissen befinner sig och hur den rör sig och sover. Appen är enkel att använda och skulle du behöva ge dig ut och leta efter katten leder kartan dig rätt. Tractive gör det de lovar helt rätt – nu kan du ta del av hela kattens liv.

Positivt

  • Smidig spårning
  • Intuitiv app
  • Visar också rörelse och sömn

Negativt

  • Katten kan behöva vänja sig vid storleken
Tractive gör gps-spårare för både katter och hundar. De båda senaste modellerna är väldigt lika varandra, det verkar mest vara fästet till halsbanden på djuret som är annorlunda. Var uppmärksam när du söker efter den här trackern på nätet, en del sökresultat är en äldre modell (den heter ibland något med ikat1).

Här testar vi katt-spårsändaren med två utekatter som fått turas om att bära halsbandet. Det har gett bra insikt i deras liv, men också en del nytt att oroa sig över. De går oväntat långt bort och över vältrafikerade vägar. Snabbt kan vi konstatera att gps-trackern verkligen ger dig full koll på vad katterna hittar på. Enkelt och tryggt.

Se var och hur katten rör sig

Det är busenkelt att komma igång. Trackern laddas, monteras på halsbandet och läggs in i den tillhörande appen med en kod som finns tydligt angiven på baksidan. I appen kan du ange all möjlig bra att ha-information om din katt och lägga in bilder. Du behöver också mäta kattens bakben och midjemått. Då får du, förutom platsinformation, även bra data om hur katten rör sig och sover. 

Skärmdumpar från Tractive-appen.

Vi var först tveksamma till att katterna skulle gå med på att ha på sig trackern då den är relativt stor. De har tidigare varit väldigt duktiga på att göra sig av med alla typer av halsband. Men det gick förvånadsvärt bra, de störde sig inte nämnvärt på att den hänger där. Tractive själva rekommenderar att katten, eller hunden, du vill spåra väger över fyra kilo för att det ska vara bekvämt.

Abonnemang

Förutom att du behöver köpa trackern behöver du ett abonnemang. Det finns två varianter, Basic och Premium. Det billigaste kostar från 40 kronor i månaden, om du tecknar upp dig för två år, och ger dig gps-spårning, obegränsad live-spårning och aktivitetsmätning.

Behöver du dela trackern med andra i familjen, global täckning, ett års platshistorik, möjlighet att exportera data och kundtjänst är det Premium du ska teckna, som också kostar från 40 kronor i månaden om du köper fem år på en gång.

Om katten är borta

Är det så att du behöver ge dig ut för att leta efter katten aktiverar du live-spårningsläget. Då uppdateras positionen oftare och du kan välja att aktivera ljud och ljus. Det är en rätt diskret led-lampa på trackern och ljudet är inte superhögt. Om katten har en pingla i halsbandet hör du nästan den först, samtidigt ska ljudet helst inte skrämma katten, så det kan nog inte vara högre.

Skärmdumpar från Tractive-appen i live-sökningsläge.

När du börjar närma dig katten kan du också ta hjälp av ett ar-läge som visar åt vilket håll du ska röra dig. När du är riktigt nära dyker ett par cirklar upp och till slut borde du få tag i din katt. Hela förfarandet är snyggt, enkelt och effektivt.

Batteritid

Du får upp till en veckas batteritid om du inte är ute och live-spårar katten var och varannan dag. Det är enkelt att ta loss trackern ur sitt silikonfäste i halsbandet och laddsladden är magnetisk och fastnar snabbt på rätt ställe. På omkring två timmar är det laddat igen.

Även efter bara någon dag med Tractive fick vi veta nya värdefulla saker om våra husdjur – som hur långt de brukar gå och var de spenderar mest tid. Vi uppskattar verkligen tryggheten i att veta att appen visar var vi ska leta om katten inte kommer hem som vanligt.

Tractive GPS Cat 4 ger dig helt enkelt perfekt koll på var din katt befinner sig, på ett föredömligt enkelt sätt.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: Juni 2022
Produkt: Tractive GPS Cat 4
Tillverkare: Tractive
Kommunikation: gps, lte och bluetooth
Vikt: 35 gram
Mått: 71,5 x 28 x 17,3 mm
Pris: 529 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 5 av 5