Testad produkt: Realme GT Neo 3 150W
Pris: Från 8 231 kronor via Prisjakt

Batteriladdning är en fråga som delar smartphonebranschen. Å ena sidan har vi jättarna Apple och Samsung, som tillsammans med Sony väljer att plocka bort usb-laddare ur sina förpackningar, även för enklare modeller som inte har trådlös laddning, och som på sin höjd har halvhög effekt via fysisk port. Å andra sidan har vi ett gäng tillverkare som kapprustar och försöker slå varandra med biffiga laddare som ger snabbaste usb-laddningen. 

Betyg 3 av 5

Omdöme

Realme gillar att överraska och här gör de det igen. En iögonfallande design, en systemkrets vi inte sett tidigare, lysande bild och ljud, och den mest kraftfulla batteriladdningen hittills. Den är lite av en gimmick, och tyvärr kommer GT Neo 3 också med en handfull kompromisser. Coolt är det, men telefonen har svårt att hävda sig mot mer genomtänkta och kompletta premium-konkurrenter.

Positivt

  • Nära topp-prestanda
  • Välbyggd och med utstickande stil
  • Extremt snabbladdad
  • Utmärkt skärm

Negativt

  • Nedbantad kamera
  • Måttliga spelprestanda
  • Saknar vissa premiumegenskaper
  • En del bloatware

Snabbast av alla just nu är Realme. Deras nya GT Neo 3 finns i två versioner, en med stöd för 80 watts laddning, vilket är mycket redan det, och en som slår rekord i laddningseffekt med hela 150 watt. BÄgge modelelrna finns i Sverige, även om den utlovat breda lanseringen av 150 Watts-modellen verkar ha kommit av sig.

Den går fortfarande att köpa i enstaka butiker, men inte hos de största utlovade återförsäljarna, och inte till så bra pris som vi hoppats på. Den säljs för nästan 1 000 kronor mer än det rekommenderade cirkapriset från tillverkaren. Det gör den dock fortfarande till en av de billigaste prestandamobiler du kan köpa.

Som alltid från Realme får vi en utstickande design. Den kinesiska uppstickaren är inte blyg med färgval och annorlunda material i sina telefoner. Här får vi en baksida i matt glas i en djupblå, på gränsen till lila ton, med vita fartränder på ena sidan. Det ska också finnas en mattsvart version utan dekoration för den som är tråkig.

Ramen är gjord i plast med hög kvalitetskänsla, och framtill har telefonen plant Gorilla Glass 5, plus ett förapplicerat skärmskydd. Trots stora mått och en viss vikt är det en stabilt byggd telefon som med bekväma ytor och rundade former är bekväm att greppa. Dess små och något pilliga volymknappar är ett undantag från det. De hade gärna kunnat vara mer framträdande. 

150 watt för blixtsnabb laddning

Batteriet i den snabbladdade modellen är på 4 500 mAh. Tydligen ligger det på 5 000 mAh för den ”vanliga” modellen, men här har lite batterivolym fått ge plats åt snabbladdningsfunktionen. Den använder en proprietär laddteknik som gör den initiala laddningshastigheten extremt snabb, tillsammans med den medföljande massiva 150-wattsladdaren. Realme uppger att den ska gå från noll till 50 procent på så lite som fem minuter.

Realme GT Neo 3 150W laddning
För extra snabb laddning behöver du använda både Realmes laddare och kabel.

När vi testar går vi från 10 till 50 procent på den utlovade tiden. Har du slut på energi och behöver fylla på för några timmars extra drift går det extremt kvickt. Sedan tar det tid att fylla resten, då laddtakten går ned för att inte slita på batteriet. Även då pratar vi om en laddtid på alltsammans på strax över 20 minuter.

Förutom ett extremt snabbladdat batteri erbjuder GT Neo 3 kvalitéer snubblande nära vårens bästa premiummobiler, men inte riktigt. Du får till exempel inte ip-klassat vattenskydd eller trådlös laddning. Och det är wifi 6 istället för senaste wifi 6e. Å andra sidan går det att förlåta då den kostar mindre än de flesta av dem. Priset för den modell i testat, med 12 gigabyte ramminne och 256 gigabyte lagring är 7 490 kronor.

Dags att ta Mediatek på allvar

Den har en systemkrets vi inte sett i en mobil i Sverige tidigare, Mediatek Dimensity 8100. Deras senaste kretsar kan konkurrera med Samsung och Qualcomm. Dimensity 9000 heter den verkliga flaggskeppsutmanaren, men Dimensity 8100 går inte av för hackor den heller, och levererar datorkraft ungefär i klass med förra årets Snapdragon 888. I alla fall i cpu-prestanda.

Det ger oss prestanda som de flesta användare inte lär kunna skilja från de senaste topp-mobilerna. Med 12 gigabyte ramminne och 256 gigabyte lagring, bägge av den snabbaste sorten, en behaglig haptisk vibrationsmotor, en skärm med 120 Hz bildfrekvens samt hög skärmavläsningstakt får vi en konstant rapp upplevelse. Detta oavsett om vi scrollar på tunga webbsidor, redigerar media, arbetar i mobila Office eller fotar och filmar.

Realme GT Neo 3 i handen
Det är ingen liten mobil att greppa. Men bekväm om du har stora händer.

Dimensity 8100 ska också ha en vass ai-processor och signalprocessor för foto men dessa är svårare att prestandamäta. Grafiken är mer beskedlig, ungefär i klass med förra generationen Samsung Exynos. Det är bara just i spel, och då bara de allra mest krävande, som vi märker av att vi inte har det allra bästa som marknaden har att erbjuda. Men även då går det hyfsat snabbt, tack vare att upplösningen är 1080p och inte 1440p som i en del topptelefoner.

Skärm som har nästan allt

Det är fortfarande precis så skarpt som det ska vara, och vi förstår i ärlighetens namn oss inte på tillverkare som stoppar in mer högupplösta skärmar i en mobil. Det finns viktigare saker att fokusera på, och skärmen i GT Neo 3 bockar av det mesta som en bra mobilskärm ska ha.

Med strax under 800 cd/m2 i ljusstyrka i autoläge finns det inga situationer som vi känner att vi behöver mer. Skärmen har också utmärkt färgmatchning mot dci-p3-standarden och stöd för hdr10+. Det enda skärmen saknar är ltpo-teknik för dynamisk bildfrekvenskontroll, vilket en del av toppmobilerna har. Det gör att den endast kan växla mellan 120 Hz och 60 Hz i automatiskt läge. Det hade kunnat spara ytterligare batteri.

Nu är batteritiden fortfarande övertygande. Vi kan strömma nästan 20 timmar full hd-video på hög ljusstyrka, och aktiv användning med 120 Hz-skärm i full gång är inte så påfrestande för batteriet som vi befarat, även om du då får dra ned på förväntningarna. Du kan för det mesta räkna med ett batteri som räcker hela dagen, även om enstaka appar kan drar mer än andra.

GT Neo 3 har välljudande stereohögtalare med fin detaljnivå, men kanske inte den där riktiga tyngden i basen som enstaka konkurrenter har. Du har stöd för Dolby Atmos, som är konstant på i högtalarläge, men kan slås av om du pluggar in hörlurar. Röster i samtal håller även de hög kvalitet.

Realme GT Neo 3 baksida
Tre kameror, men bara en som är värd pengarna.

Kamerauppsättning i mellanklass

Kamerorna i telefonen är tre till antalet, med en 50 megapixelsensor med optisk bildstabilisering som huvudnummer, samt en åtta megapixels vidvinkel och en liten två megapixels makro som komplement. Huvudkameran tar skarpa bilder med rik färg utan att kännas överdrivna. Den har snabb fokus, som gör det lätt att ta ögonblicksbilder. Även i dunkelt ljus är detaljnivån hög.

För det mesta träffar den rätt, men tar du actionbilder ska du alltid se till att ta några extra, för ibland kan du få en bild där skärpan inte hängde med. Ett snabbt burst-läge om du håller inne avtryckaren hjälper med det. Kameraappen har ett ai-läge som vi rekommenderar att du aktiverar för inomhusfoto, där vitbalans och dynamik annars kan bli skev, men ai-funktionerna gör ett bra jobb att kompensera för detta.

De två extrakamerorna är inte mycket att orda om. Vidvinkeln tar skarpa bilder om du inte har skyhöga krav och lyckas hålla samma färgbalans som huvudkameran i dagsljus. Den kan tappa skärpa i hörnen dock. På natten hänger den inte med lika bra och tappar mycket detaljer. Makrokameran är precis som de flesta makrokameror i mobiler mest där som dekoration, för att öka på antalet kameror de kan säga att telefonen har. Den tar närbilder med fast fokus, men inte så nära att den känns särskilt användbar.

Funktionsrikt gränssnitt, men bloatware stör

Telefonen har givetvis Android 12 och levereras med Realmes egna gränssnitt, med tydliga skillnader mot original-Abdroid i visuell presentation, upplägg och funktioner. Här finns många gränssnittstillägg, som möjlighet att ha flytande fönster, snabbmeny på sidan för favoritappar, skyddat och lättanvänt barnläge, och många möjligheter att ställa in gränssnittsdetaljer efter egen smak.

Tyvärr skeppas det också med en irriterande samling förinstallerade appar som vi lika gärna kunde laddat hem själva vid behov. Realme har inte heller bästa uppdateringspolicyn för Android. Du får två år av Android-uppdareringar och tre år säkerhetsuppdateringar. Det får anses vara minimikravet, särskilt när flera konkurrenter utlovar klart mer.

Realme UI
Realme UI har flera goda idéer, och några som irriterar.

Realme har klivit fram som ett nytt prisvärt alternativ, när andra tillverkares priser för toppmodeller kryper stadigt uppåt. Den främsta konkurrenten till Realme GT Neo 3 är kanske just Realmes egna toppmodell GT 2 Pro, eller Motorola Edge 30 Pro. De är bägge några hundralappar dyrare, men kan gå att hitta för samma pris. De har snäppet högre prestanda tack vare Snapdragon 8 gen 1, och ger dig en del premium-egenskaper som GT Neo 3 saknar. Mer i kameraväg, och i Motorolas fall även trådlös laddning.

Är det värt att kompromissa med det för att få brutalsnabb laddning? Vi är inte så säkra på det. Det här är fortfarande en bra mobil, och gillar du stilen finns det få orsaker att inte slå till. Men ovan två alternativ är objektivt sett bättre, och är även de rejält snabbladdade.

Specifikationer

Produktnamn: Realme GT Neo 3 150W
Testad: Juni 2022
Kontakt: Realme
Systemkrets: MediaTek Dimensity 8100
Processor: 4 st Cortex-A78 2,85 GHz + 4 st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G610 MC6
Minne: 12 GB
Lagring: 256 GB
Skärm: 6,7 tum amoled, 1080x2412 bildpunkter, 120 Hz
Kameror: 50 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, wifi 6, bluetooth 5.2, agps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 12 med Realme UI
Övrigt: Dubbla sim, fingeravtrycksläsare under skärm
Batteri: 4 500 mAh, ca 19 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 17 tim blandad användning (4g, låg ljusstyrka, 120Hz), ca 33 tim samtal
Batteriladdning: 150 W usb (UltraDart)
Storlek: 16,3 x 7,6 x 0,8 - 0,9 cm
Vikt: 188 gram
Rek. pris: 7 490 kr
Pris: Från 8 231 kronor via Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark: 821 114 poäng
Geekbench 5: 4 056 poäng
Geekbench 5 en kärna: 962 poäng
3dmark Wild Life: 5 637 poäng
Lagring, läsning: 1 850 MB/s
Lagring, skrivning: 1 262,1 MB/s

Betyg 3,5 av 5